Rehtori Jaana Laitila toivotti kaikki opiskelijat ja työkaverit tervetulleeksi aloittamaan Alkio-opiston 70. lukuvuotta. Rehtori aloitti puheensa kertomalla elämänsä ensimmäisestä lomamatkastaan Yhdysvalloissa, jonka aikana hän yllättyi positiivisesti amerikkalaisten positiivisuudesta; tervehtimisestä ja hymyilemisestä.

Alkio-opisto vastaanotti vuosi sitten kestävän kehityksen sertifikaatin, jonka yhtenä osa-alueena on sosiaalista kestävyys. Rehtori toivottikin puheessaan, että ”Tervehtikää toisianne, kysykää mitä toiselle kuuluu, kunnioittakaa toisianne, välittäkää toisistanne ja tarjotkaa tarvittaessa apua ja tukea toinen toisillenne”.

Hannes avajaisissa

Avajaisten juontajana toimi viime lukuvuoden oltermanni valtio- ja yhteiskuntatieteen linjan opiskelija Hannes Torppa. Hän sanoi puheessaan, että osalle Alkio-vuoden tavoitteena on saavuttaa paikka yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa ja samalla hän muistutti, että joillekin Alkio on hyvä paikka selvittää se, mikä on oma ala. Alkio voi avata myös muita ovia - Hannekselle itselleen opiskeluun liittyvä harjoittelu avasi paikan hänen nykyiseen työpaikkaansa eduskunnassa.

Hyvää lukuvuoden aloitusta!

 Avajaiset urheiluhallissa

Rehtorin lukuvuoden avajaisten puhe

Arvoisat opiskelijamme ja hyvät työkaverit. Toivotan teidät kaikki tervetulleeksi aloittamaan Alkio-opiston 70. lukuvuotta.

Lomailin elämäni ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa tänä kesänä. Kolmen viikon matkalleni lähdin aika suurin ennakkoluuloin. Olin omaksunut oletuksen, että amerikkalaiset ovat mm. pinnallisia ja ettei kukaan oikeasti ole kiinnostunut kuka olet, mistä tulet ja ennen kaikkea mitä Sinulle kuuluu.

Jouduin karistamaan nämä ennakkoluulot itsestäni ja eniten huomasin jääneeni kaipaamaan lomamatkaltani juuri ihmisten kohtaamisia. Siitä, että ihmiset huomasivat toisensa. Tervehtivät ja hymyilivät. Minutkin huomattiin ovella menin minä sitten huoltoasemalle, ruokakauppaan, vaatekauppaan tai pikaruokaravintolaan. Hi, hello! How are you today? Fine thanks, what about you? Usein kohtaaminen johti pidempäänkin keskusteluun milloin säästä, liikenteestä, presidentinvaaleista, englannin murteestani, Suomesta ... Moni ei tiennyt missä Suomi edes oli, mutta kun sanoi, että Ruotsin länsipuolella, sai Suomikin paikan maailmankartalla.

Amerikkalaisten positiivisuudesta olin kuullut aiemminkin, mutta jotenkin sekin pääsi minut yllättämään. Kaikki oli aina hyvin ja vain hyvät asiat kerrottiin toiselle. Olisikohan meillä jotain opittavaa? Paluu maanpinnalle itselläni ainakin tapahtui välittömästi lentokoneen laskeuduttua Suomeen. Hotelli Flamingon vastaanottotilassa kukaan ei puhunut kenellekään mitään. Vastaanottovirkailijat juuri ja juuri edes tervehtivät. Hississä kaikki tuijottivat kattoon.

Miten millaisin ennakkoluuloin mahdoitte te tulla eilen ja tänään tänne Alkio-opistolle. Jyväskylän Korpilahdelle, kansanopistoon? Veikkaan - varmasti monenlaisin ajatuksin!

Suurimmalle osalle teistä tämän syksyn opiskelut alkavat uudessa opiskeluympäristössä, uudessa kodissa, entuudestaan vieraiden ihmisten ympäröimänä, etäällä lapsuuden perheestä ja kavereista. Yksin. Tulossa oleva arki voi tuntua sinusta hämmentävältä, osin ehkä pelottavaltakin.

Täällä opistolla sinun ei kuitenkaan tarvitse olla yksin, vaan sinulle tarjoutuu upeita mahdollisuuksia löytää uusia samanhenkisiä kavereita, ystävystyä, rakentaa omaa, ehkä aiempaa itsenäisempää elämää sekä tehdä tutustumismatkaa myös itseesi. Eilen kun juttelin muutamien teidän vanhempanne kanssa, he eivät olleet teistä ollenkaan huolissanne. Enemmän he olivat huolissaan siitä, miten he pärjäävät kotona nyt kun te ette enää asu heidän luonansa.

Rehtorina kiitän sinua siitä, että valitsit opiskelupaikaksesi juuri meidän opiston. Varmasti jokainen meistä tekee parhaansa, että valintasi osui oikeaan.

Alkio-opisto aloitti toimintansa yhteiskunnallisena kansanopistona Perniössä vuonna 1947, jonne maaseudun nuoret aikuiset hakeutuivat täydentämään sotavuosien aikana vajavaisiksi jääneitä opintojaan. Nimensä Alkio-opisto on saanut Suomen tasavallan yhden kantavan perustajajäsenen, poliitikko, kirjailija Santeri Alkion mukaan.

Tänne Korpilahdelle Alkio-opisto siirtyi vuonna 1974. Keväällä 2014 julkaisimme opistosta historian tutkimusteoksen: Aatteita ja tietoa elämäntielle, Alkio-opisto 1947–2013. Teokseen voit tutustua kirjassamme. Toimiston viereiseen lasivitriiniin on koottu näyttely Alkio-opiston menneiltä ajoilta.

Tänä päivänä Alkio-opisto on yksi Suomen suurimmista kansanopistoista. Teitä opiston opiskelijoita on tänä vuonna 201. Lisäksi tiloissamme toimii myös Humanistisen Ammattikorkeakoulun Jyväskylän kampus, jossa opiskelee 145 opiskelijaa.

Alkio-opistolle myönnettiin viime vuonna 2015 kestävän kehityksen sertifikaatti. Opisto toteuttaa toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteita huomioiden ekologisen, taloudellisen, kulttuurisen ja sosiaalisen kestävyyden. Ekologista kestävyyttä on meillä muun muassa kierrätysohjeiden noudattaminen. Ja että kukin meistä ottaa ruokaa lautaselleen sen, mitä jaksaa syödä. Pyyhkii kädet rulla kangaskäsipyyhkeisiin ja tulostaa paperille vain tarpeelliset asiat. Opiston kirjastosta on lainattavissa suurin osa opiskelukirjoista. Ekologista ja taloudellista kestävyyttä on se, että kukin käyttää vettä kohtuullisesti, jäämättä asumaan suihkuun. Ehkä ehdit jo huomata, että ruokailemme ilman tarjottimia. Sekin on meillä ekologista ja taloudellista kestävyyttä.

Kulttuurisen kestävyyden vaalimista puolestaan on, että te tulette tänne eri puolilta Suomea, puhuttu eri murteella ja tutustutte toisiinne erilaisine tapoineen. Yhdessä vaalimme lukuvuoden aikana opiston juhlaperinteitä. Ja elvytämme kansanopistojen yhteislauluperinnettä. Sosiaalista kestävyyttä on mm. se, että opistolla kaikki tervehtivät toinen toisiaan – amerikkalaiseen tapaan. Tai jos huomaat, että jollain on hankalaa elämässä tai opinnoissa, yrität auttaa. Pidämme huolen toinen toisistamme.

Opiston rehtorina toivon tänäkin lukuvuonna yhteisöllisyyden, hyvän ryhmähengen, laadukkaan opetuksen ja ahkeran opiskelun pysyvän edelleen Alkio-opiston avainsanoina. Tervehtikää toisianne, kysykää mitä toiselle kuuluu, kunnioittakaa toisianne, välittäkää toisistanne ja tarjotkaa tarvittaessa apua ja tukea toinen toisillenne.

Jos kaverisi tai tuttavasi on ilman opiskelu- tai työpaikkaa, niin kerro terveisiä, että meillä on vielä opiskelupaikkoja vapaana ja muutamille löytyy asuntokin opistokampukselta.

Toivon teille iloa ja onnistumisia arkeenne tulevana opistovuonna!

Jaana avajaispuhe 2016

Rehtori Jaana Laitila