Alkio-opisto on kansanopisto, jossa voit suorittaa avoimen yliopiston opintoja, kuten biologia ja ympäristötieteet, luonnonvarat ja ympäristö, kemia, ravitsemustiede sekä farmasia.  Tutustu tarjontaamme!

Ajankohtaista

Ajanjakso: 10.8.2022–19.5.2023

Lukuvuoden 2022–2023 haku on käynnissä, täytä hakulomake.

Tervetuloa aloittamaan opintosi Alkio-opistossa.

Jos linjalla on tilaa ja hakijalla on soveltuva aiempi koulutus, voi opinnot aloittaa myös tammikuussa.

poika_ja_sydan

Haluatko opiskella

 • biologiaa?
 • farmaseutiksi tai proviisoriksi?
 • yliopistossa ravitsemustieteitä?
 • bioteknologiaa, biolääketiedettä tai molekyylibiotieteitä?
 • ympäristötieteitä yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa?
 • yliopistossa muita luonnontieteellisiä aloja, kuten fysiikka, kemia tai nanotieteet?
 • vai tuleeko sinusta optikko tai metsäalan asiantuntija?

Haluatko hyödyntää vuoden opiskellen alaa, josta olet haaveillut? Tarvitsetko lisää valmiuksia kevään valintakokeita varten tai tehokasta kertausta yo-kokeisiin? Ehkä tahtoisit suorittaa jo yliopistotutkinnon osia?

Me tarjoamme

lukuvuoden pituisen opintokokonaisuuden, joka auttaa sinua pääsemään opiskelemaan haluamaasi alaa  ja opintoja, jotka voit liittää myöhemmin korkeakoulututkintoosi.

Opiskelu

Biologian ja luonnontieteiden linjalla voit opiskella yliopistotutkinnon osia, joista bio- ja ympäristötieteiden, farmasian ja kemian perusopinnot ovat olleet suosituimmat. Linjalla voit suorittaa ohjatusti myös ravitsemustieteen perusopintoja, viestintä- ja kieliopintoja sekä luonnonvarat ja ympäristö -opintoja. Voit myös valmistautua muiden alojen valintakokeisiin, joissa tarvitaan luonnontieteiden osaamista kuten metsätaloustiede tai biolääketiede.

Lukuvuoden mittaisessa koulutuksessa saat valmiuksia valintakokeisiin, kehität viestintä- ja tiedonhankintataitojasi ja voit suorittaa avoimen yliopiston opintoja (yliopistotutkinnon osia). Vuoden opiskelulla pääset hyvään vauhtiin opinnoissasi ja opiskelutaitosi ovat karttuneet huomattavasti. Suorittamasi opintokokonaisuudet ja yleisopintojaksot (viestintä- ja kieliopinnot) voit myöhemmin sisällyttää osaksi korkeakouluopintojasi. Tarjoamme myös mahdollisuuden ns. avoimen yliopiston väyläopintoihin.

Kaikille opiskelijoille tarjotaan lukiotasoisia biologian ja kemian opintoja sekä kertausta ja syventävää opetusta näistä aiheista. Edellä mainittujen aineiden opintoja tukevat erikseen suunnitellut kurssit matematiikassa. Lisäksi tarjotaan erilaisia luonnonvarat ja ympäristö -opintoja. Fysiikkaa on mahdollista opiskella itsenäisesti opettajien tukemana tai lääketieteen linjojen opetukseen osallistuen. Opiskelija koostaa tarjotuista oppiaineista itselleen sopivan opintokokonaisuuden.

Kemiassa ja matematiikassa keskitytään erityisesti valintakokeissa vaadittavan laskurutiinin kehittämiseen ja ylläpitoon.

Perusopintokokonaisuuksia voi tehdä lukuvuoden aikana 1–2. Jos kaksi kokonaista perusopintokokonaisuutta tuntuu paljolta, niin voit ottaa myös osia toisesta opintokokonaisuudesta. Tällaisia osakokonaisuuksia on tarjolla mm. luonnonvarat ja ympäristö -opinnoissa. Yksittäisiä opintojaksoja voi valita myös mistä tahansa perusopintokokonaisuudesta. Opiskelussa voi ottaa päämääräksi väyläopiskelun ja pyrkiä erillisvalinnassa yliopistoihin.

Opiskelija laatii opintojen alussa henkilökohtaisen opintosuunnitelman (hops), joka auttaa opintojen suunnittelussa ja mielekkäiden kokonaisuuksien luomisessa. Pääsääntöisesti opintojaksot ovat tarjolla kerran lukuvuodessa.

Väyläopinnot

BIOSCI-linjalla on mahdollista suorittaa avoimen yliopiston väyläopinnot esimerkiksi Jyväskylän, Itä-Suomen, Turun ja Oulun yliopistoihin. Väyliä on mm. biologiaan, biokemiaan, bio- ja ympäristötieteisiin, luonnonvarat ja ympäristö-opintoihin sekä kemiaan. Lisäksi tarjolla on monipuolisesti viestintä- ja kieliopintoja.

Katso lisää avoimen yliopiston väyläopinnoista Väylät ja polut.

Sijoittuminen

Linjan suorittaneet ovat pärjänneet hyvin korkeakoulujen valintakokeissa, onhan moni suorittanut lukuvuoden aikana vähintään yhden alan perusopintokokonaisuuden. Sen jälkeen lukion kurssit avautuvat uudella tavalla valintakokeisiin kerratessa.

Sijoittumistietoja kerätään lukuvuosittain. Viime vuosien opiskelijoista korkeakouluun on päässyt yli 60–80 % heti Alkio-vuoden jälkeen. Suurin osa heistä on napannut itselleen paikan yliopistosta. Bio- ja ympäristötieteen väyläopinnot ovat vieneet lähes kaikki meiltä hakeneet Jyväskylän yliopiston opiskelijoiksi viime vuosina!

Lisätietoa

Korkeakouluhaku muuttui syksyllä 2014. Hallituksen esityksen 244/2014 mukaisesti keväällä 2016 järjestettävistä valinnoista alkaen korkeakoulujen on varattava paikkoja ensikertalaisille. Ensikertalaiseksi katsotaan hakija, joka ei ole aikaisemmin hakenut korkeakoulutukseen Suomessa ja jolla ei ole korkeakoulupaikkaa suomalaisessa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa, tai hakija, joka on aloittanut korkeakouluopintonsa viimeistään keväällä 2014 tai opiskellut ulkomailla.

Opiskelupaikka Alkiolla ei muuta asemaa ensikertalaiskiintiössä. Voit siis turvallisesti kokeilla onko biologia, kemia, farmasia, ravitsemustiede tai joku muu oma alasi. Opinnot oikeuttavat myös Kelan opintotukeen. Koska Alkio-opisto luetaan toisen asteen oppilaitokseksi, opintovuosi ei vie myöskään tukikuukausia korkeakouluopinnoista, mutta suoritetut opinnot nopeuttavat valmistumista.

Opettajat ja ohjaajat

 • Biologia, luonnonvarat ja ympäristö ym.: Saara Palmu ja Kirsi Hintsanen 
 • Kemia ja matematiikka ym.: Susanna Tolsa, Teemu Säynäjäkangas ja Vesa Lahtonen
 • Ravitsemustiede ym.: Sonja Salonen
 • Farmasia: Saara Palmu, Sonja Salonen, Susanna Tolsa

Linkkejä lisätietoihin

thumb pikkumuna

Biologian ja luonnontieteiden opintotarjotin

Opiskelijat kertovat

Tietoa hakemisesta ja hakulomake

Ota yhteyttä

Tervetuloa opiskelemaan!