Marjoja - Juureksia - Viljaa 

Terveellistä trendiruokaa- Olkaa hyvät

 Kasviksia - Puoli kiloa päivässä.

Syksy on sadonkorjuun aikaa. Juurekset, marjat ja viljat ovat parhaimmillaan juuri sadon valmistuttua. Tarjoamme teille monipuolisesti syksyn satoa aterioillamme. Paikallisia marjoja, terveellisiä lähipeltojen viljaisia uunipuuroja lounaalla tai päivällisellä,  maukkaita juureksia lämpimänä lisäkkeenä, raasteena sekä pääruoan mausteena.

Juurekset ovat todellista trendiruokaa ja mikä parasta terveellisyysvaikutukset ovat vertaansa vailla. Juureksissa on runsaasti terveellistä kuitua sekä vitamiineja.

 

Alkio-opisto Ravintola Santeri lukukausi 2019 - 2020

MAITTAVASTA ATERIASTA VOIMAA OPISKELUUN - PÄIVÄN PARAS HETKI

Ruokailuajat

Aamiainen        8.00 - 8.45

Lounas  ja iltapäiväkahvi lounaan yhteydessä          11.00 - 13.00

Päivällinen       16.00 - 17.15 (ei perjantaisin)

Tenttiviikonvaihteina noudatamme samoja ruokailuaikoja (aamiainen ja lounas)

Kahvia, teetä ja virvoitusjuomia voitte ostaa aulan sekä alakerran automaateista.

 

Opiskelijakortti: Aloittaessasi opiskelun, saat toimistosta opiskelijakortin joka on värikoodattu sinulle kuuluvan ateriapaketin mukaisesti. Pidä opiskelijakortti aina ruokailuissa mukanasi, jotta ravintolahenkilökunta voi helposti todeta oikeutesi ko. ateriaan. Opiskelijakortti on myös  kulkulupa opiston alueella.

 

Laadukasta ateriapalvelua Ravintola Santerista

Ravintola Santerin ammattitaitoinen henkilökunta tuottaa asiakkailleen ensiluokkaisista raaka-aineista valmistettuja, laadukkaita ja maistuvia aterioita.

Raaka-aineissa suosimme lähituottajien tarjontaa saatavuuden mukaan. Käyttämämme perunat, juurekset, sekä sesongin vihannekset, ovat lähiviljelmiltä. Marjat sekä sienet ovat paikallisten poimijoiden sekä marjatilallisten tuotantoa läpi vuoden. Valikoimissamme olevat kalat on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla. Suosimme runsaasti kasviksia ja olemme vähentäneet punaisen lihan sekä mm. riisin käyttöä. Tilalle valitsemme riistaa, possua ja kanaa, sekä lisäkkeeksi kotimaisia viljoja, ohraa, kauraa, ruista ja vehnää.

Ateriat ovat tarjolla itsepalvelulinjastossa, sisältäen runsaan salaattibufeen, lämpimän pääruoan, lämpimän kasvislisäkkeen, leipävalikoiman, (ravintorasva, perusruokajuomat: maito, piimä, vesi) sekä kahvin jälkkäriksi. Valittavana on kaksi pääruokaa, joista toinen on  kasvisruoka.

Ruokalistan löydät kotisivuiltamme. Käytämme kuuden viikon kiertävää ruokalistaa. Noudatamme ateriatuotannossamme valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia. Allergeenit ilmoitamme aina linjastossa tuotteen kohdalla. Jos olet yliherkkä jollekin ruoka-aineelle, niin kysythän henkilökunnalta tarvittaessa lisätietoja tuotteista, autamme sinua mielellämme!

 

Luomutuotteet

 Lisäämme koko ajan luomutuotteita valikoimmiimme ja olemme näin omalta osaltamme mukana valtakunnallisessa LUOMU 2015-2020 kehittämisohjelmassa.

 

Ateriapakettien hinnoista, mahdollisista vähennyksistä mm. poissaolojen, tai sairastumisen vuoksi, saatte aloitusinfoissa lisää tietoa.

Voit myös ostaa yksittäisiä aterioita.

Aamiainen 3,50 e 10 kpl:n lippuvihko 35,00 e

 

Päivällinen 4,90 e 10 kpl:n lippuvihko 49,00 e

 

Tenttiviikonvaihteen ruokailut ja erityisruokavaliot

Täysihoitopaketin valinneelle opiskelijalle on tenttipäivänä tarjolla aamiainen ja lounas. Puolihoitopaketin valinneelle opiskelijalle on tarjolla  lounas.

Ravintolan ilmoitustaululla on lista, johon kirjaat osallistumisesi tenttipäivän ruokailuun. Kirjaus viimeistään keskiviikkona klo.13.00 mennessä. Kirjaa ehdottomasti myös erityisruokavaliosi listaan.

Erityisruokavaliot ja poissaolon ilmoittaminen: Erityisruokavaliot tarjotaan opiskelijan tarpeiden mukaisesti, silloin kun opiskelija tarvitsee terveydellisistä syistä noudatettavaa ruokavaliota, tai eettisen tai uskonnollisen vakaumuksen vuoksi perusruoasta poikkeavan ruokavalion. Erilaisten ns. "muotidieetti-ilmiöiden" noudattamiseen emme valitettavasti voi antaa tukeamme.

Erityisruokavaliot

Ravintolaan on toimitettava opiskelun alkaessa "Ilmoitus erityisruokavaliosta" -lomake täytettynä ja allekirjoitettuna. Lomakkeen saat vastaanotosta. Allergioista pyydämme toimittamaan lääkärintodistuksen.

Palauta lomake mielellään itse henkilökohtaisesti ruokapalvelupäällikölle. Voimme käydä tässä yhteydessä tarkemmin läpi ruokavaliosi. Kampuksella on terveydenhoitajan vastaanotto viikoittain, jossa voit keskustella halutessasi myös ravitsemukseen liittyvistä kysymyksistä.

Jos erityisruokavaliosi aiheuttaa täysin oman annoksen valmistamista, ateria varataan tällöin sinun nimelläsi erilliseen linjastoon. Tämä sovitaan näissä tapauksissa aina erikseen opiskelijan kanssa. Muista myös ruokailla sinulle nimetty ateria.

Erityisruokavalioita tarvitsevien poissaolot

Ilmoita poissaolosi ruokailusta aina edellisen päivänä. Voit ilmoittaa poissaolosi, joko ravintolan väelle suoraan, tekstiviestillä numeroon 040 7143 454 tai sähköpostilla marjo.flink(at)alkio.fi.

 

Mahdollisista muutoksista ruokailuissa ilmoitamme erikseen. Muutokset ovat mahdollisia ruokalistalla, johtuen mm.  tuotteen saatavuudesta.

Lämpimäisesti tervetuloa Ravintola Santeriin!

Marjo Levaniemi
ruokapalvelupäällikkö
040 - 7143 454 (Marjo)

050 – 3866815 (tuotanto)

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ei tarjotinta ruokailussa…. onnistuuko mitenkään?

Kyllä vain onnistuu ja samalla olemme mukana kestävän kehityksen sekä vastuullisuuden polulla isoin askelin.

Meillä Alkio-opistolla olemme ruokailleet ilman tarjottimia jo yli  kymmenen vuotta. Muualla ruokapalveluissa ympäri maata, yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla ollaan  vasta kokeilemassa tarjottimetonta ruokailua. Olemme Alkio-opistolla Ravintola Santerissa siis todellakin edelläkävijöitä!

Miksi olemme tähän päätyneet ja miksi tätä kaikille suosittelemme?

Vastuullisuus ympäristöstämme, sekä ruokahävikin vähentäminen ovat tämän päivän trendejä.  Meille nämä asiat ovat aina olleet lähellä sydäntä.

Miksi olemme valinneet tämän polun:

  • Veden säästö. Astianpesu on suurin vedenkuluttaja keittiössä. Ilman tarjotinta nautittu ateria säästää vettä noin 160 l / hlö / vuosi.

Kolme ateriaa päivässä 480 l / hlö / vuosi. Siis melko paljon!

  • On huomattu annoskoon pienenevän ilman tarjotinta tapahtuvassa ruokailussa. Tämä vähentää ruokahävikkiä.
  • Ruokailutapahtumasta tulee kodinomaisempi.
  • Tiski vähenee myös leipälautasten käytön vähenemisen vuoksi.
  • Pesuaineiden, sähkön ja laitteiden käyttö vähenee.
  • Työaikaa jää enemmän asiakaspalveluun sekä keittiön muihin tehtäviin.

07.08.2019  ML

 

KEVÄÄN 2019  ASIAKASPALAUTEKYSELYN TULOS

 

Kiitos kaikille asiakaspalautteen antajille.  Muistattehan, että voitte antaa meille palautetta myös päivittäin käytössä olevien kanaviemme kautta: suullisesti suoraan ravintolan väelle, palautepöydän valkoisia tai punaisia palloja pudottamalla kippoon sekä netin kautta, missä voitte halutessanne antaa palautetta  myös nimettömänä.

Olitte vastanneet palautekyselyyn aktiivisesti ja nyt palautteet koottu ja käsitelty. Palautteen keräämisen ja
käsittelyn vaiheet on kuvattu Elämä ja asuminen Alkio-opistolla -oppaan sivuilla 5-6.
Vastauksia kyselyyn saimme 116. Kyselyyn vastasivat myös HUMAK:n opiskelijat.
(syksyn 2016 kyselyyn verrattuna vastaajia oli nyt hieman vähemmän)

Saimme jälleen arvokasta palautetta sekä hyviä ideoita tuottaa edelleenkin teille maittavia aterioita toiveuttenne mukaisesti. Kiitos vinkeistä.

Kysyimme teiltä mielipiteitä ravintolapalveluista liittyen  mm. ruoan makuun, monipuolisuuteen, houkuttelevuuteen, ravitsemukselliseen laatuun,  sekä kestävän kehityksen näkyvyyteen toimissamme.  Palvelun laatuun ja ruokailutapahtuman sujuvuuteen, ravintolan siisteyteen ja viihtyisyyteen annoitte myös arvionne palautteessa.


Kyselyssä oli väittämiä jotka oli pisteytetty asteikolla 1-5
5-4 väittämä sopii minuun erittäin hyvin tai hyvin.
3  Väittämä sopii minuun kohtalaisesti
2-1 Väittämä sopii minuun huonosti tai erittäin huonosti.

Ruokalista monipuolisuus: 5-4 67%, 3 25%, 2-1 8%
Ruoan maittavuus: 5-4 65 %, 3 28 %, 2-1 7%
Salaattivalikoiman monipuolisuus: 5-4 81%, 3 12%, 2-1 8%
Leipävalikoiman vaihtelevuus: 5-4 65%, 3 30%, 2-1 5%
Ravitsemuksellisuus: 5-4 78%, 3 15%, 2-1 7%
Houkuttelevuus: 5-4 70%, 3 23%, 2-1 7%
Viihtyisyys: 5-4 85%, 3 13%, 2-1 2%
Siisteys: 5-4 94%, 3 4%, 2-1 2%
Palveluasenne: 5-4 85%, 3 13%, 2-1 2%
Ruokailuhetken sujuvuus: 5-4 78%, 3 17%, 2-1 5%
Huolenpito: 5-4 78%, 3 19%, 2-1 3%
Kestävän kehityksen näkyminen toiminnassa: kyllä 93%, ei 7%

Kokonaisarviontinne ruokapalveluista on varsin hyvällä tasolla, olette hyvin tyytyväisiä Santerin tuotteisiin. Ruokalistan monipuolisuuteen, vaihtelevuuteen sekä maittavuuteen olette esittäneet parannustoiveenne.  Ravitsemuksellinen laatu ja houkuttelevuus on saanut teiltä oikein hyvän palautteen. Samoin siisteys ja viihtyisyys Santerissa on ollut hyvällä ja erinomaisella tasolla mielestänne. Palveluasenteemme ja huolenpidon tunne on miellyttänyt teitä myös, kiitos tästä, tämä lämmittää mieltämme erirtyisesti. Ruokailuhetki on myös ollut sujuva mielestänne.

Kirjallisissa palautteissa oli muutamia huomomioita ruolalistan paremmasta vaihtelevuudesta. Olemme laatineet vuoden alusta jälleen uuden 6 viikon ruokalistan, josta mahdolliset toistuvuudet on poistettu.
Keittoruokia myös haluttiin vähemmän, ja olemmekin muutamia keittoruokia korvanneet vuokaruuilla.
Sämpylöitä toivottiin aamiaiselle, ja olemme teille tarjonneetkin omat talossa leivotut sämpylät aamuisin. Leivomme myös keittoaterioille omat sämpylät.

Erityisruokavalioihin toivottiin monipuolisuutta ja mm. kalattomille ruokailijoille huomiota. Meillä on tarjolla kalattomille ruokailijoille vaihtoehto Ravintola  keittiöstä. (ns. vastaava proteiiniannos)
Pyydänkin erityisruokavaliota noudattavaien aina ensisijaisesti kysymään neuvoa ravintola henkilökunnalta jos jokin asia jää askarruttamaan. Me autamme sekä neuvomme mielellämme.

Terveisiänne Ravintolaan:

Hyvää ruokaa, kiitos!
Kiitos jaksamisesta!
Suuri kiitos vaivannäöstä ja ihanista herkuista! Parhaita ruokia!
Kiitos jaksamisesta ja hyvistä ruuista!
Olette ihania, kiitos teille!
Hyvin menee!
Kiitos herkuista!
Kiitos hyvästä ruuasta ja tärkeästä työstänne!


Erityisruokavaliota noudattavan ruokailijan palaute ohessa:

"Hatunnosto aterioiden monipuolisuudesta ja kekseliäisyydestä. Olin erittäin positiivisesti yllättynyt Ravintola Santerin ruoan tasosta. Paljon on löytynyt uusiakin tuttavuuksia, joita ehkä aluksi tutkiskeli epäillen, että miltähän kyseinen yhdistelmä mahtaa maistua. Monet niistä ovatkin yllättäneet positiivisesti. Vaikka kaikki ruoat eivät ehkä ole omia lemppareita, mitään ei ole tarvinnut lautaselle jättää. Ja kyllä vegaaneillekin sitä jälkiruokaa löytyy! Kouluruokaa tulee olemaan kova ikävä tämän vuoden jälkeen, eikä pelkästään sen takia, että sitä ei tarvitse tehdä itse, vaan koska se on niin hyvää. Ja jos koskaan on mitään epäselvää, niin keittiöstä voi aina mennä kysymään."

Kiitos palauteestanne, tästä on hyvä jatkaa!
Hyvää kevättä ja tulkaahan joukolla syömään!

 

Lähiruokapäivä Ravintola Santerissa viikolla 45

Vietämme lähiruokapäivää ravintolassa viikolla 45 Tarjoamme opiskelijalounaalla Muuramessa tuotetusta lihasta valmistettua jauhelihakeittoa.

Kasvikset keittoon tulevat Jämsänkoskelta ja päivän leipävalikoima on valmistettu keskisuomessa kasvaneesta viljasta, keskisuomalaisen työn voimin.

 

Hävikkiviikko Ravintola Santerissa viikolla 35

Vietämme Ravintola Santerissa ruokahävikin torjuntaviikkoa. Kestävän kehityksen keittiön nimissä haluamme pienentää ruokahävikkiä mahdollisimman paljon. Tähän tehtävään tarvitsemme myös Sinun apuasi!

Nykyisellään ruokajätettä syntyy mielestämme tarpeettoman paljon, ja sen vaikutus ympäristöömme ja koko maapalloon  on tuntuva. Siinä yksin on kylliksi syytä ryhtyä vähentämään ruokahävikkiä jo tänään. Vaikka tehtävä saattaakin vaikuttaa haastavalta, voimme jokainen tehdä paljon kehityksen kestävyyden parantamiseksi.

Meillä saa santsata, joten voit ottaa lautaselle kerrallaan juuri sen verran ruokaa kuin jaksat syödä.


Myös me tuotannossa huomioimme monin eri tavoin hävikin vähentymiseen vaikuttavia asioita, niin tavaran tilaamisesta aina aterian esille laittoon sakka.

Seurantapäivien, tiistaista torstaihin tämän viikon aikana (12-14.9-17) punnitsemme ravintolassa syntyvää lautashävikkiä sekä linjastohävikkiä aamiaiselta, lounaalta ja päivälliseltä.

Kiitos, että olet mukana vähentämässä ruokahävikkiä <3


Luomutuotteet Ravintola Santerissa

Luomutuotteita on ravintolamme valikoimassa useita. Aamiaispuuro valmistetaan luomukaurasta. Teevalikoimassa on tarjolla luomuvaihtoehtoja, myös hunajamme on luomua.

Käytämme useita luomumausteita tuotannossamme. Laajennamme luomutuotevalikoimaamme entisestään askel kerrallaan.

 

 

KEVÄÄN 2018  ASIAKASPALAUTEKYSELYN TULOS

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille.

Olemme saaneet arvokasta palautetta palvelumme kehittämiseksi, kiitos siitä. Antamalla palautetta olet vaikuttanut.

Moneen palauteen parannusehdotukseen olemme reagoineet heti, mm. hedelmien ja jälkkäreiden tarjontaa on lisätty.

Maustamiseen sekä esillelaittoon olemme myös panostaneet. Leipävalikoimaa olemme laajentaneet, sekä itseleivottuja sämpylöitä olemme pyynnöstänne tarjonneet lähes joka päivä :)

Kasvisruokaa ja kalaa on tarjolla monipuolisesti. Muutamia palautteita on myös liharuoan puolesta ja olemme myös tämän huomioineet listallamme.

Ravintolan akustiikkaan olemme panostaneet merkittävästi. Palautteen mukaan viihtyisyys oli parantunut huomattavasti. Myös ravintola siisteydestä saimme positiivista palautetta. Ruokailujen porrastuksen myötä, on viihtyisyys palauteen mukaan lisääntynyt.

Henkilökunnan palveluasenne on ollut teille mieluisaa! Olette kokeneet myös, että teistä on pidetty huolta, sen esille tuominen lämmittää erityisesti mieltämme, kiitos!

 

Kevään 2017 kyselyyn saimme 74 vastausta. Seuraavassa jakaumat, sekä sanallisten palautteiden kooste.

Vastauksissa pyysimme asiakasta arvioimaan kuinka hyvin kysymysten väitteet häneen sopivat.

 

Olin tyytyväinen ateriapalveluihin

25,1 % väite sopii minuun erittäin hyvin

50,0 % väite sopii minuun hyvin

19,5 % väite sopii minuun kohtalaisesti

4,2 % väite sopii minuun huonosti

1,2  % väite sopii minuun erittäin huonosti

Ruoklista oli monipuolinen

26,8 % väite sopii minuun erittäin hyvin

48,7 % väite sopii minuun hyvin

19,2 % väite sopii minuun kohtalaisesti

3,0 % väite sopii minuun huonosti

1,9 % väite sopii minuun erittäin huonosti

 

Salaattivalikoima oli monipuolinen

29,10 % väite sopii minuun erittäin hyvin

46,10 % väite sopii minuun hyvin

20,7  % väite sopii minuun kohtalaisesti

4,1  % väite sopii minuun huonosti

0 % väite sopii minuun erittäin huonosti

 

Leipävalikoima oli vaihteleva

27,30 % väite sopii minuun erittäin hyvin

32,4 % väite sopii minuun hyvin

29,6 % väite sopii minuun kohtalaisesti

8,5 % väite sopii minuun huonosti

2,2 % väite sopii minuun erittäin huonosti

 

Ateriat vastasivat ravitsemuksellisia vaatimuksiani

42,10 % väite sopii minuun erittäin hyvin

45,9 % väite sopii minuun hyvin

4,9 % väite sopii minuun kohtalaisesti

5,2 % väite sopii minuun huonosti

1,9 % väite sopii minuun erittäin huonosti

 

Ruoka oli houkuttelevan näköistä

34,8 % väite sopii minuun erittäin hyvin

43,7 % väite sopii minuun hyvin

14,4 % väite sopii minuun kohtalaisesti

4,9  % väite sopii minuun huonosti

2,2  % väite sopii minuun erittäin huonosti

 

Viihtyisyys Ravintolassa oli hyvä

44,00 % väite sopii minuun erittäin hyvin

46,2 % väite sopii minuun hyvin

5,2 % väite sopii minuun kohtalaisesti

4,6  % väite sopii minuun huonosti

0,0 % väite sopii minuun erittäin huonosti

 

Olin tyytyväinen Ravintolan siisteyteen

55,0 % väite sopii minuun erittäin hyvin

39,0 % väite sopii minuun hyvin

4,8 % väite sopii minuun kohtalaisesti

1,2 % väite sopii minuun huonosti

0 % väite sopii minuun erittäin huonosti

 

Olin tyytyväinen henkilökunnan palveluasenteeseen

54,2 % väite sopii minuun erittäin hyvin

36,8 % väite sopii minuun hyvin

6,5 % väite sopii minuun kohtalaisesti

1,5 % väite sopii minuun huonosti

1,0 % väite sopii minuun erittäin huonosti

 

Ruokailuhetki oli sujuva

33,8 % väite sopii minuun erittäin hyvin

43,9 % väite sopii minuun hyvin

15,0 % väite sopii minuun kohtalaisesti

6,1 % väite sopii minuun huonosti

1,2 % väite sopii minuun erittäin huonosti

 

Koin, että minusta pidettiin huolta

43,9 % väite sopii minuun erittäin hyvin

47,6 % väite sopii minuun hyvin

5,2 % väite sopii minuun kohtalaisesti

2,1 % väite sopii minuun huonosti

1,2 % väite sopii minuun erittäin huonosti

 

Ja viimeiseksi halusimme tietää, koetko  kestävän kehityksen näkyvän Ravintola Santerin toiminnassa.

Kyllä 97,2 %

Ei 2,8 %

Kiitos palautteestasi!

 

Sanallisia palautteita saimme runsaasti. Kiitos kehitysideoistanne! Kiitos ruusuista  sekä risuista!

 

Ateriapalvelut ylittivät odotukseni.

Toivoisin ruokalistalle ohrapuuro+ kiisselipäivää kuten on ollut ala-asteelta lukioon.

Salaattipöytä on todella hyvä. Salaatit joissa on mukana myös tuoreita hedelmiä, ovat todella raikkaita ja maittavia.

Ruoka on yleensä todella hyvää! Itse tehdyt aamupala sämpylät ovat todella hyviä ja on ihanaa saada aamulla tuoretta leipää!! Suosittelisin Santerin muille, ruoka ei maksa paljon ja aina saa vatsan täyteen!

Kasvisruoka voisi joskus olla suolaisempaa (esim. spagettikastike), ja keitot/ kastikkeet liemipitoisempia. Salaattipöytä on erinomainen!

Voisiko listalle saada mustan makkaran?

Hyvää safkaa, kiitos teille! Miellyttäviä ruokailuhetkiä ravintolassanne.

Salaattia voisi olla tarjolla myös keittopäivinä. Tosin nyt sitä on ollutkin, joten kiitos siitä.

Toivoisin ruokiin monipuolisuutta ja enemmän makua. Parasta hyvin mukava henkilökunta sekä vaihtuvat maukkaat jälkiruuat.

Parasta on ruuan herkullisuus ja runsas salaattipöytä. Vegaanien jälkiruuissa voisi olla enemmän vaihtelua. Keittopäiviä voisi olla harvemmin...

Tästä täysi kymppi! Todella helppoa koota ravitseva, terveellinen ja värikäs lounaslautanen.

Ateriat ovat melkein aina täyttäneet vatsani hyvin ja pitkäkestoisesti.

Lounasruuhkat ovat mielestäni helpottaneet todella paljon.

Ruokailussa usein ruuhkaa. Voisiko porrastaa paremmin.  Samoja ruokia toistuu usein, vaikka kaikki kyllä maistuu.

Palvelu pelaa!

Ravintolan henkilökunta on ihana!

Suosittelisin muillekin, sillä ruoka on pääsääntöisesti hyvää ja monipuolista. Ystävällinen henkilökunta. Santsausmahdollisuus järkevä juttu niin ei tuu otettua liikaa ruokaa roskiin heitettäväksi.

Kasvisruokapäivät ovat loistava juttu, samoin ohrahelmien sekä lahnan ja hauen käyttö. Suosittelisin.

Suosittelisin kyllä, ehdottomasti parasta kouluruokaa, mitä olen syönyt! :) Santerissa on parasta monipuolisuus - kotona minun on jopa vaikeaa syödä yhtä monipuolisesti ruokaa kuin Santerissa syön.

Kahvi maistuu paremmalta, en tiedä mitä on tehty, mutta kiitos! Hedelmät salaatissa ovat myös kiva lisä. Turkkilainen jogurtti aamupalalla on ollut kiva silloin kun sitä on saanut. Myös muut lisukkeet muina ruokailuaikoina kuten pesto, aurinkokuivatut tomaatit ynnä muut ovat olleet mukava yllätys. Myös veden seassa olevat kurkut ja sitrushedelmät ovat olleet hyvää vaihtelua. Suosittelisin muillekin! Hyvää alkavaa kevättä!

Olette kaikki ihanan ystävällistä sakkia! Vege-pinaattiletut, soijarouhesörsselit ja jälkiruoka omenapaistos kaikki on point!

Monet ruuat ovat hyviä, kuten esimerkiksi currylla maustetut broilerit sekä leipäjuusto-possukastike. Minun makuuni ei kuitenkaan ole ollut jauhemaksapihvit.

Uudet lautaset ovat hienot! Ja ruokailuvälineet!!!

Nöyrät kiitokset teille, että jaksatte joka päivä tarjota meille monipuolista ja hyvää ruokaa! Mitään erityistä suosikkiruokaa minulla ei ole, pidän niin monesta. :) Jatkakaa samaan malliin vain!

Ruoat ovat pääasiassa maittavia ja lähes jokaista ruokalajia syön mielelläni. Itse en syö makkaraa ja tästä johtuu nirsouteni esimerkiksi uunimakkaraa ja makkarakastiketta kohtaan. Olin kuitenkin iloisesti yllättynyt aiemmin esille laitetusta katkarapusalaatista, se oli erittäin onnistunutta! Suosin myös erityisesti kalaruokia ollessani Ravintola Santerin asiakkaana, sillä niihin on myös mielestäni panostettu. Jatkakaa samaan malliin!

Kaikki ruoat ovat ihania, mutta tomaattivuohenjuustokeitto on yliveto :)

+ Uunimakkara ja perunamuusi + pinaattiletut.

Olette ihan mahtavasti jaksaneet meitä ruokkia! :) Kaikki maistuu!

 Tästä on hyvä jatkaa! Santerin väki kiittää ja kumartaa!

 

 

KÄDET KANNATTAA PESTÄ!

Huolellista käsien pesua vedellä ja saippualla ei kannata ohittaa tipalla desinfiointiainetta. Käsidesi on kuitenkin tarpeen esimerkiksi silloin, kun pesumahdollisuutta ei ole.

 

Taustaa käsihygieniasta...

Tarve puhdistaa kädet on yhtä vanha kuin ihminen itse. Aluksi likaa poistettiin hiekan avulla, kunnes muinaiset roomalaiset alkoivat käyttää saippuaa.

Käsiä pestiin pitkään mukavuuden ja käytännöllisyyden takia: haluttiin välttää epämiellyttäviä hajuja tai saada mm. parempi ote työkaluista.

Kesti pitkään tajuta, että käsihygienialla ja tartunnoilla on suora yhteys. Unkarissa syntynyt lääkäri Ignaz Semmelweis huomasi 1874 merkittävän eron lapsivuodekuolleisuudessa.

Se oli yleisempää naisilla, joita avusti synnytyksessä lääketieteen opiskelija kuin äideillä, joita avusti kätilö. Syy oli se, että opiskelijat kiirehtivät apuun usein suoraan ruumiinavauksista –

pesemättä käsiään. Havainto auttoi parantamaan sairaaloiden hygieniaa.

...ja sen puutteesta!

Nämä taudit olisi voitu välttää hyvällä käsihygienialla:

1634 Isorokko tappoi 95 % Amerikan intiaaneista.

1812–13 Vain 30 000 Napoleonin 600 000 sotilaasta selvisi hengissä pilkkukuumeesta ja punataudista.

1861–65 Yhdysvaltain sisällissodassa kuoli kolme kertaa enemmän sotilaita punatautiin, pilkkukuumeeseen, isorokkoon ja tuhkarokkoon kuin taisteluihin.

1918 Kaikkien aikojen tappavin influenssaepidemia riehui ensimmäisen maailmansodan aikana. Se tappoi 20–40 miljoonaa ihmistä.

Tulevaisuus näyttää valoisammalta.

Käsihygienialla oli tärkeä rooli mm.  vuoden  2009 H1N1-pandemian hallinnassa.

Juuri nyt 2/2017 uutisoidaan uudentyyppisen noroviruksen rantautumisesta suomeen, johon meillä valitettavasti ei ole vastustuskykyä. Käsien huolellinen peseminen vedellä ja saippualla torjuu tautia käsidesiä tehokkaammin.

Lähteet: Katrin käsihygieniaohjelma terveellisemmän ympäristön saavuttamiseksi (2007).

Evolution of Personal hygiene, Ingrid Koo, fi l.toht., About.com (2008).

 

KATSE VUOTEEN 2020 KÄSI VATSALLA :)

 

Ruokatrendit povaavat elämyksiä kaikilla nopeuksilla

Ruoka ei tulevaisuudessakaan mahdu suppeisiin raameihin, vaan trendinikkarit ennustavat virtauksia lähes laidasta laitaan. Ruuasta nautitaan nopeasti ja hitaasti, viihteellisesti ja aidosti, sekä tunteella että kellon mukaan.

Espanjalainen meri- ja ruokateknologian tutkimussäätiö Azti-Tecnalia on yhdessä Bilbao Design Academyn kanssa julkaissut kahdeksan kohdan ennusteen kansainvälisistä ruokatrendeistä vuoteen 2020 asti.

Ennusteen mukaan nyt ei enää haluta tehdä kompromisseja helppouden ja toisaalta terveellisyyden ja vastuullisuuden välillä. Tuotteita valitaan paremmalla arviointikyvyllä ruuantuotannon läpinäkyvyyden lisääntyessä.

Viestejä ruualta ja itseltä.

Seuraavien kahdeksan virtauksen ennakoidaan vaikuttavan maailmanlaajuisesti ruoka-alalla aina vuoteen 2020 asti.

1. Ruualla on tarina ja viesti. Ihmiset kaipaavat ruuasta läpinäkyvää, houkuttelevaa ja helposti saatavilla olevaa tietoa. Tieto lisää kuluttajan kokemaa yhteyttä kuluttamiinsa tuotteisiin ja tuo ruualle yksilöllisyyttä ja aitoutta.

2. Kaikilla aisteilla. Useamman aistin kautta koettuna ruoka voi olla tavallista voimakkaampi ja täyteläisempi elämys.

3. Slowcal. Termi yhdistää päivän hittikäsitteet hitaan (slow) ja paikallisen (local). Trendillä viitataan slowfood-liikkeen periaatteisiin ja sen mukaan kulutamme laadullisten tekijöiden perusteella valittua ruokaa. Valintoihin vaikuttavat ruuan yhteiskunnallinen, taloudellinen ja ekologinen vastuullisuus sekä myös nautinto ja tasapaino.

4. Tässä ja nyt. Nykyaikaiset kaupunkikulkurit haluavat käyttää aikansa hyödyksi tarkasti, mutta joustavasti. Siksi he kaipaavat nopeaa, terveellistä ja välittömästi palkitsevaa ruokaa missä ja milloin vain.

5. Ruokaviihde. Lisäarvoa ruualle tuovat ruokakokemukseen liittyvä seikkailu, hauskuus, yllätyksellisyys ja viihteellisyys. Ihmiset haluavat hemmotella itseään tunnetarpeisiin vastaavien, mieleenpainuvien kokemusten avulla.

6. Helppous. Trendi liittyy sekä ruokaan itseensä että tapoihin ostaa ja nauttia sitä. Ruokaa halutaan hankkia älykeinoin nopeasti ja vaivattomasti. Ruokapalveluita ja ruokahankinnan välineitä palvelumuotoillaan niin, että kuluttajan elämästä tulisi helpompaa.

7. Henkilökohtainen terveys. Ihmiset ottavat aloitteellisen ja vastuullisen asenteen oman terveytensä edistämiseen ja hoitoon. He etsivät ruokavalioita, jotka tasapainottavat heidän kehoaan ja mieltään.

8. Minuus ruuasta. Omaa tai oman ryhmän persoonallisuutta, tavoitteita ja arvoja ilmennetään ruokavalintojen kautta.
(Lähe:Ruokatieto)

 

 

2016 KEKE-viikot 14 ja18

Keke-viikkoa vietimme myös Ravintola Santerissa. Tarkkailimme ja punnitsimme viikon aikana hävikin määrää kaikissa tuotannon prosesseissa ja pyrimme omalta osaltamme pienentämään ruokahävikkiä. Punnitsemme kuluvan viikon aikana myös asiakkaan lautasen kautta syntyvää lautashävikkiä.
 17.11. lounaalla ruokailijoita oli noin 250 hlö:ä ja lautashävikkiä punnittiin 3,5 kg. Muistathan , että meillä saa santsata.

 

Olemme mukana  Vaasan Roosa nauha-kampanjassa.

Kanelipulla tekee hyvää! Vaasan Kanelipulla tänään 11.10 lounaalla jälkiruokakahvin kaveriksi.

Jokaisesta pullasta lahjoitetaan 2 senttiä Roosa nauha-keräykseen.

 

 

VIRKEÄ JA LIIKKUVA IHMINEN JAKSAA SYÖDÄ HYVIN

Liikunnan ja unen määrä vaikuttavat ruokavalintoihimme. Riittävästi nukkunut ja liikuntaa harrastava ihminen jaksaa panostaa terveellisiin ruokavalintoihin.
 
"Ruokavalion, liikunnan ja unen merkitystä hyvinvoinnille voidaan kuvata kolmiolla."
Liian lyhyt ja huono yöuni lisää ruokahalua ja vähentää motivaatiota liikkumiseen, jolloin riski paino-ongelmille kasvaa. Tutkimusprofessori Minna Huotilainen Työterveyslaitokselta kertoo, että ruokavalion, liikunnan ja unen merkitystä hyvinvoinnille voidaan kuvata kolmiolla, jossa jokainen kulma vaikuttaa toiseensa.
Hyvä ravinto piristää, mutta liian pitkät ateriavälit ja liian raskas ruoka väsyttävät, jolloin emme jaksa harrastaa liikuntaa ja unemme kärsii. Toisaalta liikunnan harrastaminen ja hyvä uni tekevät ruokavalinnoistamme terveellisempiä. Riittävä liikunta mahdollistaa hyvän unen, ja hyvä uni on edellytys sille, että jaksamme liikkua, hän selittää.

Väsymys lisää makeannälkää

Ihmisen yöunen tarve on yksilöllinen. Useimmille aikuisille riittävä yöunen pituus on kuitenkin 6 – 9 tuntia, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Riittämätön yöuni lisää ruokahalua. Huonosti nukutun yön jälkeen syödään enemmän etenkin hiilihydraattipitoisia ruokia. Makeannälkä vaivaa erityisesti iltapäivän ja illan aikana, Partonen kertoo.

"Etenkin päivällisen jälkeiset illan tunnit ovat riskiaikaa."

Partosen mukaan univaje vaikuttaa elimistössä ruokahalua säätelevien hormonien toimintaan. Kylläisyydestä viestivän leptiinin pitoisuus laskee ja nälästä viestivän greliinin pitoisuus nousee verenkierrossa jo parin liian vähille unille jääneen yön jälkeen.

Jos on nukkunut huonosti, etenkin päivällisen jälkeiset illan tunnit ovat riskiaikaa. Silloin maistuvat makeat ja suolaiset hiilihydraattipitoiset ruuat, Partonen kertoo.

 

Syvän unen puute lihottaa

Tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että yöunen pituus on yhteydessä ihmisen painoon. Selkeimmin yhteys on havaittu lapsilla, joilla lyhyt yöuni ennustaa korkeampaa painoindeksiä. Aikuisilla suhde ei ole yhtä selkeä, mutta riittämätön yöuni on silti todellinen riskitekijä painonhallinnan kannalta.

Jos nukkuu viisi vuorokautta vain viisi tuntia yössä, paino voi näinkin lyhyessä ajassa nousta jopa kilon, Partonen kuvailee tutkimushavaintoja.

Ihmisen yöuni rakentuu unisykleistä, joihin kuuluu kevyttä ja syvää unta sekä vilkeunta. Erityisesti syvän unen puute lihottaa. Suurin osa syvästä unesta nukutaan alkuyön tunteina. Jos nukkumaanmeno venähtää liian myöhäiseen ajankohtaan, riski paino-ongelmille kasvaa. Vähintään puolet yöunesta tulisi olla nukuttuna kello 5.30 mennessä, Partonen suosittaa.

 

Huono yö tarkoittaa kahta tehotonta päivää

Minna Huotilainen muistuttaa, että riittävä uni on yhdessä liikunnan ja hyvän ravitsemuksen kanssa keskeinen aivoterveyden elementti. Jo yksi huonosti nukuttu yö laskee aivojen kognitiivista kapasiteettia 40 - 65 prosenttia ja vielä seuraavanakin päivänä 10 - 30 prosenttia. 

Verensokerin vaihtelu vaikuttaa tajunnan taitoihin.

Yhtä huonoa yötä seuraa siis kaksi toimintateholtaan huonoa päivää.

Kognitiivisiin taitoihimme eli muistiin, tarkkaavaisuuteen, havainnointiin ja keskittymiseen vaikuttaa merkittävästi myös ravitsemus, ja erityisesti verensokerin vaihtelu. Kun tuntuu, että muisti pätkii ja tarkkaavaisuus ei pelaa, voi miettiä, söinkö kerralla liikaa vai onko syömisestä kulunut jo liian pitkä aika, Huotilainen neuvoo.

 

Aivot haluavat syödä tasaisesti

Aivot käyttävät energianlähteenään verenkierrosta saatavaa glukoosia noin 140 grammaa vuorokaudessa eli noin 5 - 6 grammaa tunnissa. Suuret vaihtelut veren sokeritasossa eivät siksi ole aivojen toiminnan kannalta hyväksi.

Aivot eivät pidä pitkistä ruokailuväleistä, eivät aamuista ilman aamupalaa, eivätkä raskaista lounaista tai päivällisistä. Nämä kaikki saavat verensokerimme vaihtelemaan, Huotilainen sanoo.

Ravinnon hiilihydraattilähteinä kannattaa suosia niin kutsuttuja hitaita hiilihydraatteja, jotka nostavat verensokeria hitaasti ja pitävät sen tasaisena pitkään. Tällaista suositeltavaa, hyvälaatuista hiilihydraattia sisältävät etenkin täysjyvävilja, kasvikset, hedelmät ja marjat, joissa on lisäksi paljon kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.

"Aivot eivät pidä pitkistä ruokailuväleistä."

(Ruokatieto – Krista Korpela-Kosonen)Lähde: Ruokatieto Yhdistys