Toinen reitti korkeakouluun

Matkani Alkio-opistolle oli hyvin yllättävä päätös. Lukion jälkeen tiesin, että haluan opiskella biologiaa yliopistossa ja olin hakenut sinne kahtena vuonna pääsykokeilla, mutta ne eivät olleet tuottaneet tulosta. Kesällä 2020 kuullessani Alkio-opistosta ajattelin, että yksin pääsykokeisiin pänttääminen ei toiminut, vaan tarvitsisin lisäapua. Työpäivän aikana väsäsin hakemuksen kännykälläni ja lähetin sen lounastauolla. Jo seuraavana päivänä sain sähköpostin, että minut on hyväksytty Alkio-opistoon biologian ja luonnontieteiden linjalle. Kahden viikon päästä pakkasin tavarat ja lähdin kohti Jyväskylän Korpilahtea.

Alunperin suunnitelmanani oli saada Alkio-vuoden aikana kertausta seuraavan vuoden pääsykokeita varten, mutta linjani johtaja kertoi minulle biologian väyläopinnoista. Opin, että voisin suorittaa Jyväskylän avoimen yliopiston kursseja Alkio-opistossa ja hakea seuraavana vuonna yliopistoon pääsykokeiden lisäksi myös avoimen väylän kautta saamillani opintopisteillä. Väyläopinnoista ei oltu puhuttu kotipaikkakuntani lukiossa juurikaan mitään, joten olin innoissani kuullessani, että yliopistoon on muitakin reittejä kuin vain pääsykoe.

BIOSCI-linjalla opiskeltuani sain opetusta ja valmennusta sekä pääsykokeisiin että ylipäänsä korkeakouluelämää varten. Lähiopetuksen ansiosta biologian ymmärrykseni parani enemmän avoimen yliopiston kursseilla sekä opiston järjestämillä omilla kursseilla kuin se olisi parantunut kotona yksin opiskellessani. Suoritin Jyväskylän avoimen yliopiston bio- ja ympäristötieteen perusopinnot. Alkio-opiston tarjoamat kieli- ja viestintäkurssit paransivat kielitaitoani englannissa sekä ruotsissa ja opin tulkitsemaan pitkiä englanninkielisiä akateemisia tekstejä. Kirjoitusviestinnän kurssilla opin kirjoittamaan itse pitkiä tekstejä ja aineistoesseitä. Näistä kaikista taidoista tulee olemaan paljon hyötyä yliopistoelämässä.

Asuminen Alkio-opiston asuntolassa oli hieno kokemus. Myös se antoi eväitä tulevaisuudessa yksin asumiselle. Opistolta sai tukea niin opettajilta ja henkilökunnalta kuin muilta oppilailta sekä omilta kämppäkavereilta. Vaikka korona-aikana etäopiskelu on koetellut monia korkeakoulujen opiskelijoita, Alkio-opiston asuntoloissa asuvista muista opiskelijoista sai aina seuraa ja kavereita, joiden kanssa voi opiskella yhdessä, katsoa leffoja tai käydä vaikka retkeilemässä Korpilahden Haukkavuorella. Vaikka vuosi opiskellessa oli aika rankka, se antoi esimakua yliopistossa opiskelusta. Kova työ myös palkittiin lopussa, ja
onnistuin saamaan väylähaun kautta paikan yliopistossa.

Biologia ja luonnontieteet -opintolinjan opiskelijan kuva

Ella Lehtilä, Biologia ja luonnontieteet 2020–2021

Lisätietoja Biologia ja luonnontieteet -opintolinjasta

Vuosi Alkiolla

Päädyin Alkio-opistoon sen jälkeen, kun olin hakenut kolmatta kertaa tuloksetta opiskelemaan psykologiaa. Välivuoden uhatessa kartoitin vaihtoehtojani ja kuulin Alkiosta ystäviltäni, jotka olivat viettäneet siellä edeltävän vuoden eri linjoilla. Olin jo ensimmäisenä välivuotenani opiskellut toisessa kansanopistossa tehden psykologian perusopintoja, mutta ne jäivät aikoinaan kesken ja minulla heräsi ajatus saada ne viimein suoritettua biologian perusopintojen ohessa. Biologian linjan valitsin, koska biologia oli kiinnostanut minua jo lukiossa ja psykologin haaveesta luovuttuani minua kiehtoi myös se, että Helsingin yliopistossa biologian alalta voi erikoistua neurologiaan. Nyt keväällä hainkin pääasiassa opiskelemaan biologiaa eri yliopistoihin.

Olen kotoisin Etelä-Pohjanmaalta ja muutin siksi Alkiolle asumaan yhden hengen huoneeseen, mikä oli asumisratkaisuna erittäin helppo ja kätevä. Asuntolassa oli pääsääntöisesti siistiä ja hiljaista. Keittiössä pääsi tutustumaan kanssa-asujiin, joista suurin osa opiskeli eri linjoilla. Päädyimmepä muutamaan otteeseen pelaamaan Scrabblea yhteisessä keittiössämme. Vapaa-ajalle olisinkin ollut erilaisia yhteistoimintoja opistolla asuvien toimesta kuten lautapelikerho, mutta viihdyimme parhaiten pelaten biljardia linjalaisistamme koostuvan kaveriporukan kanssa. Myös erilaisia juhlallisuuksia oli niin opiston tiloissa kuin paikallisessa anniskeluravintolassa ja niiden järjestämisestä vastasivat eri linjat vuorotellen. Hyvät ulkoilumaastot olivat mielestäni paras asia Korpilahdella ja suosittelenkin vierailemaan paikallisella Haukkavuorella, missä voi ihastella Keski-Suomen kauniita maisemia.

Itse pidin kaikista opettajistani Alkiolla ja koen saaneeni heiltä apua pääsykokeisiin. Erityisesti linjajohtajani Saara Palmun innostavan opetuksen koen olleen yksi tekijä, jonka avulla olin yksi yhdestätoista, jotka pääsivät pääsykokeiden kautta koronakeväänä opiskelemaan biologiaa Helsingin yliopistoon. Hänen myötään kiinnostuin myös aiempaa enemmän solutason biologiasta. Myös opistotasoisista kursseista on hyötyä ja esimerkiksi nyt kunsuoritan kemian kurssia yliopistossa, olen kiitollinen siitä, että kävin opiston kemian kurssit. Kaikki avoimen yliopiston opintoni olen tehnyt Jyväskylään, minkä vuoksi kurssien hyväksiluku on hivenen työlästä, muttei mahdotonta, sillä jos sopivaa korvattavaa kurssia ei löydy, saat kyllä opinnot liitettyä tutkintoon valinnaisina opintoina.

Suosittelenkin siis että, jos päädytte tekemään avoimen yliopiston opintoja niin kannattaa ensinnäkin suorittaa vain kokonaisuuksia kuten englannista sekä puhe- että tekstiosio, sillä eri yliopistojen kesken vain kurssin sisältö ratkaisee, eikä osittainen hyväksiluku ole kaikkialla mahdollista. Toisekseen sekä kieliopinnot että tilastomatematiikka ovat varmasti edessä yliopistossa alasta riippumatta, miksi ne kannattaakin suorittaa jo opistovuonna. Ylipäänsä voin suositella avoimen yliopiston opintoja, sillä ne ovat hyvä tapa harjoitella yliopistotason opiskelua, jolloin fuksivuonna opiskelualustat tai kurssien työmäärä eivät pääse pelästyttämään.

Anniina Ilvessaari

Anniina Ilvessaari, Biosci 2019–2020

Pehmeä lasku yliopisto-opiskeluun

Syksyn 2019 lähestyessä en ollut varma mihin käyttäisin tulevan vuoden. Opiskelupaikka oikiksesta oli jäänyt saamatta enkä enää edes ollut varma siitä, mitä oikeasti halusin opiskella. Selasin netistä erilaisia vaihtoehtoja välivuodelle, kunnes törmäsin Alkio-opiston biologian ja luonnontieteiden linjaan (Biosci). Biosci tuntui hyvältä vaihtoehdolta, sillä pidin lukiossa biologiasta, ja ympäristö sekä luonto kiinnostivat minua.

Alkiolla vuosi lähti ripeästi käyntiin Alkio-opiston sekä avoimen yliopiston kursseilla. Päätin suorittaa Jyväskylän yliopiston biologian väylä-hakuun vaadittavat avoimen yliopiston opinnot. Päivät Alkiolla kuluivat opiskellessa, luonnosta nauttien ja kavereiden kanssa iltaa viettäen. Opintojen edetessä mielessäni vahvistui koko ajan ajatus siitä, että biologia on juurikin se oma ala. Vaikka työmäärä oli ajoittain suuri (osittain sen takia että minulla on tapana jättää asiat viime tinkaan), kannustavat opettajat sekä kaverit auttoivat jaksamaan.

Keväällä 2020 hain yhteishaussa avoimen väylällä Jyväskylän yliopistoon biologian kandidaatti- ja maisteriohjelmaan. Tämän jälkeen jäin jännittämään tuloksia. Kesän kohokohta oli päivä jona sain uutiset myönnetystä opiskelupaikasta.

Vuosi Alkiolla oli tavallaan pehmeä lasku yliopisto-opiskeluun. Akateemiset opiskelutaitoni kehittyivät, ja samalla sain kuvan yliopistokurssien vaatimasta työmäärästä. Alkiolla sain myös melkein koko ensimmäisen vuoden yliopisto-opinnot kasaan, mikä tarkoittaa varaslähtöä opiskeluun nyt alkavana fuksivuotena!

Helena Biosci

Helena Hyvärinen, Biosci 2019 - 2020

Alkion avulla kohti unelmia

Vietettyäni vuoden armeijassa olivat opiskelutaitoni ja tietoni ruostuneet sen verran, että tarvitsin hieman lisäpotkua opiskelulle. Kuulin isoveljeni kautta Alkio-opistosta. Veljeni ja hänen kaveri saivat Alkio-vuoden jälkeen opiskelupaikan yliopistosta. Veljeni kaverilla oli samat tavoitteet kuin minulla; päästä opiskelemaan proviisoriksi. Minun oli helppo päättää, mitä opiskella, sillä tavoitteeni olivat selvät. Opiskelin farmasian perusopinnot avoimessa yliopistossa ja sain siten hyvän pohjan nykyisille farmasian opinnoilleni Itä-Suomen yliopistossa. Farmasian perusopintoja suorittaessa minulle varmistui, että tälle alalle minä todellakin haluan. Suoritin myös kieliopintoja, kuten ‘’virkamies ruotsin’’ ja englannin kielen opintoja, helpottaakseni taakkaa yliopistossa.

Huippu opetuksen lisäksi Alkiossa saa todella hyvin kavereita opiston yhteisöllisyyden ansiosta. Moni luokkalaiseni Alkiosta on nyt kanssani samalla vuosikurssilla yliopistossa. Oli helpompi aloittaa yliopisto-opiskelu, kun oli jo kavereita valmiina ja oli saanut hieman esimakua yliopisto-opiskelusta. Täytyy kuitenkin muistaa, että koulumenestys on lopulta kiinni itsestäsi ja omasta asenteesta. Opiston kurssit ja laadukas opetus eivät välttämättä yksin riitä – Alkio antaa sinulle hyvän pohjan unelmien tavoittamiseen, mutta tavoitteiden saavuttaminen vaatii sinulta itseltä kovaa työtä. Olen nyt siis ensimmäisen vuoden proviisoriopiskelija.

Hautakangas Eeli

Eeli Hautakangas, Biosci 2017–2018

Alkion jälkeen yliopistoon

Alkio-opistoon meneminen lukion jälkeen oli harkittu päätös. Valintakokeissa ei tärpännyt, joten halusin viettää välivuoteni tekemällä jotain järkevää. Isoveljeni kertoi pelkkää hyvää omasta vuodestaan Alkiolla, joten häneltä sain sekä kannustusta että vinkkejä omaan vuoteeni Korpilahdella.

Muutto ensimmäistä kertaa pois kotoa luonnollisesti jännitti. Alkio tuntui kuitenkin pian jo kodilta: ol hyvvee ruokkoo ja mahottoman mukavvii immeissii, Tähkä-iltoja ja monpuolleista opiskelluu. Opiskelin biologiaa Biosci-linjalla, jolla voi opiskella myös farmasiaa ja ravitsemustiedettä. Kävimme usein ulkona keräilemässä näytteitä, mikä oli virkistävää vaihtelua luokkahuoneille. Akateeminen ruotsi kannattaa tehdä pois alta. Olen kuullut, että yliopistossa valmistuminen voi jäädä kiinni tästä helposta mutta pakollisesta kurssista.

Syksyllä aloin miettimään maataloustieteiden opiskelua. Eräällä biologian kurssilla inspiroiduin maatalouden kysymyksistä; ruuasta ja sen tuotannosta puhumisessa ei ole kyse pienestä tai merkityksettömästä asiasta!

Biologian valintakoevalmennus kokosi kivasti yhteen opittuja asioita ja auttoi valintakoeahdistukseen. Kokeissa vastasin maataloustieteiden kysymysten lisäksi biologian tehtäviin. Laitoin maataloustieteet ensimmäiseksi vaihtoehdoksi Opintopolussa ja biologia jäikin toiselle sijalle.

Syksyllä 2016 aloitin maataloustieteiden opiskelun Helsingin yliopistossa. Nyt ei jännittänyt, vaikka meninkin rytinällä opiskelemaan ihan oikeaan yliopistoon, uuteen kaupunkiin, ihan yksin. Vuosi Alkiolla auttoi itsenäistymään ja löytämään omaa suuntaa. Kokkeile sieki!

Aino

Aino Turunen
Biologia ja luonnontieteet 2015-2016

Tavoitteista totta Alkiolla!

Matkani Korpilahden maisemiin Alkio-opistolle alkoi eräänä kesäkuisena iltana hetken mielijohteesta, kun lähetin opiskelupaikkahakemuksen Alkiolle. Takanani oli aikoinaan kesken jäänyt, mutta töiden ohessa nettilukiossa loppuun suoritettu ylioppilastutkinto, varusmiespalvelus ja muutama vuosi työelämää. Töissä sain arvokasta kokemusta työelämästä, mutta mielessäni koin, että haluan vielä opiskelemaan. Tästä ajatuksesta motivoituneena hain yhteishaussa muutamaan mielenkiintoiseen paikkaan, joista kaikista, ikävä kyllä, sain kieltävän vastauksen. Opiskelurutiineista oli jo vierähtänyt aikaa, eikä kaikki lukiossa opitut asiat olleet enää kovin kirkkaana mielessä. Valintakokeiden kysymykset tuntuivat melkeinpä mahdottomilta.

Pohtiessani elämäni ”seuraavaa siirtoa” muistin, että yksi sukulaiseni oli kertonut opiskelevansa kansanopistossa ja hänellä oli pelkkää positiivista sanottavaa kansaopisto-opiskelusta. Niinpä aloin selata internetin ihmeellistä maailmaa ja päädyin Alkio-opiston kotisivuille. Tästä noin kahdeksan ja puolen minuutin kuluttua olin täyttämässä hakemusta Alkiolle. Jo seuraavana aamuna sähköpostissani oli viesti linjajohtajaltani, jossa toivotettiin tervetulleeksi Alkio-opistolle.

Elokuisena aamuna pakkasin matkalaukkuni ja lähdin matkaamaan pelonsekaisin tuntein kohti Korpilahtea ja Alkio-opistoa. En oikein tiennyt mitä odottaa, mutta fiilikset olivat silti odottavat ja hyvät. Ensimmäiseksi Alkiolla kohtasin tulevan kämppäkaverini, jonka kanssa tulisin jakamaan huoneen seuraavat yhdeksän kuukautta. Olimme kämppäkaverini kanssa hirveän erilaisia ihmisiä, mutta silti parempaa kämppäkaveria saa hakea, tulimme erittäin hyvin toimeen ja opimme toisiltamme paljon. Ensimmäisten päivien jännityksen jälkeen elämä ja opiskelu Alkiolla alkoi sujua oikein hyvin.

Aluksi jokaiselle opiskelijalle laadittiin opintosuunnitelma henkilökohtaisten tavoitteiden mukaan. Opintotarjonta Alkiolla oli laajaa ja myös muiden linjojen kursseja oli mahdollista käydä. Itse kävin bio- ja ympäristötieteiden opintojen lisäksi muutaman kurssin mm. valtio- ja yhteiskuntatieteiden linjalla. Avoimeen yliopistoon suoritettavien perusopintojen lisäksi Alkiolla oli mahdollista suorittaa erilaisia kieli- ja viestintäopintoja. Itse suoritin perusopintoihin kuuluvien kurssien lisäksi mm. ruotsin, englannin ja kirjoitusviestinnän kurssit avoimeen yliopistoon. Näiden kurssien suorituspaperit olisivat puhdasta kultaa, mikäli paikka yliopistossa Alkio-opiston jälkeen aukeaisi. Opetus Alkiolla oli ensiluokkaista, apua sai kysymykseen kuin kysymykseen, kunhan vain uskalsi kysyä.

Alkion yhteisöllisyys ja opiskelijahenki oli jotain, mitä en ollut muualla kokenut. Vaikka opiskelu oli pääasia, kuului ”alkioelämään” myös kaikkea muuta mukavaa. Yhä useammin löysin itseni keskustelemasta ja vitsailemasta muiden opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Päiviä, jolloin en olisi Alkiolla kertaakaan hymyillyt, ei ollut varmasti yhtäkään. Opistolla oli myös hyvät mahdollisuudet vaikuttaa opiston toimintaan ja tapoihin erilaisten toimikuntien ja opiskelijakunnan hallituksen kautta. Alkiolta löytyi myös paljon muuta mukavaa toimintaa, jokaiselle tuntui löytyvän jotakin. Urheilua, pelejä, yhteisiä iltoja, Alkio-kerhoa ja monta muuta hauskaa aktiviteettia. Ulkoilumaastoille Korpilahdella, erityisesti Haukkavuorelle täytyy antaa täydet pisteet.

Lukukausi Alkio-opistossa antoi minulle paljon. Koin saaneeni uusia ajattelutapoja ja näkökulmia asioiden tarkasteluun. Tiedot ja taidot opiskelluista aineista olivat nekin ihan uudella tasolla. Ikimuistoisia hetkiä jäi Alkiolta mieleeni runsaasti. Sain tehtyä kursseja avoimeen yliopistoon ja erinomainen, tarvittaessa rautalangasta väännetty opetus, oli suureksi hyödyksi valintakokeisiin valmentautuessani. Sain myös paljon uusia ystäviä ja arvokasta kokemusta yliopistokurssien opiskelusta. Mutta, mikä tärkeintä, Alkio-opistossa vietetyn lukukauden ansiosta olen nyt virallisesti savolainen, kun haaveiden opiskelupaikka Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa oli vihdoinkin totta.

Vielä nykyäänkin suhteellisen usein linja-autolla Korpilahden ohi ysitietä matkatessani luon silmäyksen Alkio-opiston suuntaan ja hymyillen mietin, kuinka mukavat, hauskat ja hyödylliset yhdeksän kuukautta tuli kyseisessä opistossa vietettyä. Suosittelen, 5/5.

August Hänninen, biologia ja luonnontieteet 2014-2015

Lisätietoa biologian ja luonnontieteiden linjasta.

 

Tehokas välivuosi

Biologian ala on kiinnostanut minua jo pienestä pitäen, jolloin sain vaellella metsissä äitini kanssa etsimässä kiinnostavaa elämää. En päässyt ensimmäisellä hakukerralla yliopistoon, mutta minulle onneksi tyrkättiin alkion esite jo heti valintakokeen jälkeen käteeni. Päätös lähteä kauas kotoa ensimmäistä kertaa asumaan oli hyvä päätös, eikä se välimatka ollutkaan niin pitkä kuin mitä luulin. Tunsin oloni myös kotoisaksi nopeasti. Niin lähellä koulua en ole sitä ennen enkä sen jälkeen asunut, ei tarvinnut kuin pyörähtää sängystä ja raahautua valmiille ”hotelliaamiaiselle”.

Sain viettää aikaa mukavien, samasta asiasta kiinnostuneiden ihmisten kanssa ja huomata, etten ole ainoa joka toljottaa ohitse lentävää lintua. Sain uutta tietoa päähäni ja helpotuksen, että ala on kuin onkin oikea, olin löytänyt oman tieni. Jotkut jättivät bilsan matkan kesken alkiolla ja siirtyivät eri poluille elämissään, mielestäni onkin tärkeää myös huomata mikä ei olekaan oma ala. Alkiolla ei ole paineita suorittaa mitään ja saat tutkailla yliopiston oppimiseen totuttelua. Tentit ja luennot sekä labratyöt tekivät juuri sen.

Alkio oli selkeä ja pehmeä välivaihe lukion ja yliopiston välillä, en ehkä ollutkaan vielä silloin valmis menemään suoraan valtavaan Jyväskylän akateemiseen yhteisöön. Mutta tänne minä sitten pääsin alkiolta suoraan ja kaikkein tärkeimmät eli opintopisteet taskussa. Mainitsen erikseen vielä, että onneksi sain tehtyä pakollisen ruotsin kurssin pois alta, vaikka se lohkaisikin kolon opiskelijabudjettiin. Yliopistossa ruotsin kurssille haluavat kaikki (koska se on pakollinen, ei siksi, että se olisi niin ihana) ja kurssit täyttyvät niin nopeasti, että melkein ehdit jo valmistua ennen kuin pääset istumaan och lära svenska.

En olisi voinut pyytää enempää ”välivuodelta” ja tunsin jopa, että sain jotain aikaiseksi, vaikka Campbell eli Biologian perusopintojen tiiliskivi joskus jäikin hieman lepäämään hyllyyn kavereiden kanssa vietetyn leffaillan ajaksi.

Amanda Ahonurmi

Amanda Ahonurmi, biologia ja luonnontieteet 2012-2013

P.S. Kuva on linjamatkalta Tanskasta, oli äärettömän mielenkiintoista ja hauskaa. Kannattaa lähteä!

Lisätietoa biologian ja luonnontieteiden linjasta.

Uusia polkuja Alkiolta

Yliopisto, tuo uljas pytinki, jossa ylioppilaat opiskelevat. No parin viimevuoden ajan minä en, vaikka toki olisin halunnut. Onni onnettomuudessa Alkio-opisto kutsui minua ja sain ehkä elämäni parhaan kokemuksen ja erinomaisia ystäviä.

Alkio-opistolla sain asiantuntevaa opinto-ohjausta ja tietysti opetusta myös. Bio-linja oli täydellinen vaihtoehto tilanteeseeni, sillä halusin kokea mitä biologian alalta olisi tarjota. Ensimmäisenä vuotena suoritin Alkio-opistolla biologian perusopinnot sekä kieli- ja viestintäopinnot.

Toisen vuoden opinnot johtivat Jyväskylän avoimen väyläopintoihin. Itsenäinen opiskelu oli tietysti hieman rankempaa verraten luentopainotteiseen edellisvuoteen, mutta asiantuntevalla ohjauksella selviydyin hienosti saavuttaen kaikki asettamani tavoitteet. Kuitenkin pitkäaikainen haaveeni päästä opiskelemaan eläinlääketiedettä kaiversi takaraivossani.

Viime keväänä tein ratkaisevan päätöksen hakea ulkomaille opiskelemaan eläinlääketiedettä. Alkiolta sain myös apuja siihen: rentoutusharjoituksia valintakokeita varten, kielenhuoltoa motivaatiokirjettä varten ja tietysti hurjan paljon kannustusta. Tässä on erinomainen esimerkki siitä että Alkio ei ole vain opiskelua varten vaan elämää varten.

Kiitos alkiovuosien nyt on hyvä hymyillä täällä Virossa, eläinlääkäriksi opiskellessa.

Kia 

Nägemiseni,
Kia Pekkonen, biologia ja luonnontieteet 2012–2013

Lisätietoa biologian ja luonnontieteiden linjasta.

 

Alkion kautta yliopistoon

Hain vuonna 2010 lukemaan biologiaa useampaan yliopistoon. Valintakoepäivänä yliopistolla oli esitteitä Alkio-opistosta, ja mielenkiinnosta otin esitteen matkalukemiseksi. Paikkaa biologialta ei tullut, ja Alkio-opistosta tuli varteenotettava vaihtoehto. Ennen kuin huomasinkaan, löysin itseni Korpilahdelta Alkion BIO-linjalta.

Alkiolla opiskelin 52 opintopistettä yliopistossa hyväksi luettavia opintoja mukaan lukien kemian perusopinnot, biologian opintoja ja viestintäopintoja. Biologiassa tuli tutkittua useita eliöitä, ja muutama retkikin vuoteen mahtui mukaan lukien linjamatka Milanoon.

Alkiolla oli paljon mukavaa toimintaa, ja jokaiselle oli jotakin. Lautapelejä pelailtiin useampana päivänä viikossa C-talolla, sählyä muutamana päivänä viikossa urheilusalissa ja kosteampiakin tapahtumia löytyi.

Keväällä 2011 hain väylän kautta lukemaan kemiaa Jyväskylään, sillä biologia ei tuntunutkaan omalta alalta. Nyt opiskelen kemian opettajaksi, ja sivuaineina kulkevat mukana biologia ja fysiikka. Alkiolla suorittamieni biologian ja kemian perusopintojen ansiosta pääsin lähes suoraan mukaan toisen vuoden kelkkaan, joten vuosi oli hyvinkin kannattava jo pelkästään opintojen takia. Sen lisäksi kaikki uudet tuttavuudet ja tapahtumat tekivät opiskeluvuodesta ikimuistoisen. Alkio-vuosi ei todellakaan ole hukkaan heitettyä aikaa!

 teppo salminen

Teppo Salminen, biologia ja luonnontieteet 2010-2011

Lisätietoa biologian ja luonnontieteiden linjasta.