Kielten kautta kouluun

Tulimme alunperin molemmat Alkio-opistolle samanlaisen elämäntilanteen johdosta, sillä molemmilla oli useampi välivuosi vyön alla lukion jälkeen, jotka oli vietetty työn parissa tai muuten itseään kehittämällä. Itse löysin Alkio-opiston hakemalla kansanopistoa, joka tarjoaisi juuri niitä opintoja, joita tiesin haluavani. Katille taas saapui postin kautta esite, joka herätti hänen mielenkiintonsa.

Tapasimme toisemme sattuman kautta saman opintolinjan kautta, sillä meitä molempia kiinnostaa suuresti englannin kieli ja opettajankoulutus. Päädyimme siis luonnollisesti Englannin kieli ja kansainvälisyys -opintolinjalle Alkiolla. Linjalla suoritetaan Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston englannin kielen perusopintoja, jotka omasta mielestäni valmistivat meidät kohtaamaan varsinkin Jyväskylän yliopiston kevään pääsykokeen paremmin eväin.

Kati: Sain Alkio-vuodelta vahvistusta siihen, että kyseinen ala on juuri sitä, mitä haluan tulevaisuudessa opiskella. Tämän lisäksi sain tärkeää tukea, tietoa ja kannustusta loistavilta asiantuntevilta opettajilta. Monipuolisten kurssien avulla kehitin omia akateemisia taitoja, joita tulen tarvitsemaan edessä häämöttävissä opinnoissa.

Alex: Kuten Kati mainitsikin, vuosi on tuonut tullessaan suuresti tietoa ja taitoa sekä antanut oivan maistiaisen siitä, mitä tulevat opinnot voivatkaan sisältää. Halu ja motivaatio toteuttaa omia haaveitani ovatkin vain vankistuneet lukuvuoden aikana.

Asuntolassa asuminen on erinomainen ponnahduslauta itsenäistymiseen ja vanhempien helmoista irtautumiseen. Korpilahti on luonnon siimeksessä, Päijänteen rannalla ja se tarjoaa rauhallisen oppimisympäristön ja hyvän sosiaalisen verkoston opiston sisällä. Erikseen täytyy vielä mainita erinomainen ryhmähenki opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä. Henkilökunta on aina valmis auttamaan ja heidän työnkuvastaan heijastuukin aina “opiskelija ensin” -ideologia. Alkio-opisto on oppilaitos juuri sinulle, joka vielä etsit itseäsi ja tulevaisuuden polkuasi. Täällä olet vapaa kastamaan varpaitasi eri oppiaineiden parissa ja sitä kautta etsimään omaa kutsumustasi. Kaiken lisäksi matkalta saattaa tarttua mukaan elinikäisiä ystäviä.

Pääsykokeet menivät hyvin ja niiden kautta molemmat pääsimme useampaankin korkeakouluun. Meidät molemmat hyväksyttiin myös Tampereen yliopistoon avoimen väylän kautta ja päädyimme valitsemaan sen kohteen. Innolla odotetaan tulevia opintoja Tampereella :)

Englannin kieli ja kansainvälisyys -llinjan Alex ja Kati

Kati ja Alex, Englannin kieli ja kansainvälisyys 2020–2021

Lisätietoa Englannin kieli ja kansainvälisyys -opintolinjasta.

Omien siipien testaamista Alkiolla

Ennen Alkio-opistoa vietin ensimmäisen välivuoteni töissä. Työelämä ei lukion jälkeen juurikaan maistunut ja yhteishaun jälkeen kaipasin palavasti opiskeluelämään. Rupesin selailemaan netistä erilaisia vaihtoehtoja toiselle välivuodelle, kun opiskelupaikkaa ei kuulunut. Selailin eri kansanopistojen tarjontaa ja opintovaihtoehtoja. Yhteishaussa hain opiskelemaan viestintää Jyväskylän yliopistoon, mutta opiskelupaikkaa ei kuulunut. Hakukohde jäi mieleeni todella vahvasti. Tulin päätökseen, että lähden Alkio-opistoon opiskelemaan viestinnän ja journalistiikan perusopintoja.

Aloitin viestinnän ja journalistiikan perusopinnot Alkiolla sillä ajatuksella, että haen keväällä avoimen väylän haussa lukemaan viestintää Jyväskylän yliopistoon. Tykkäsin perusopinnoista kovasti, mutta vuoden vaihteessa tajusin, että en ehkä enää haluakaan hakea juuri viestintää lukemaan. Päätin, että haen opiskelemaan sosiaalialaa ja otin omien opintojen lisäksi Soteli-linjan pari kurssia. Tajusin, mitä oikeasti haluan opiskella. Mikäli joskus vielä haluan viestintää lukemaan, minulla on väylähakua varten hyvä pohja alla.

Alkio-opiston asuntolaan muuttaminen oli minulle myös iso juttu. En ollut koskaan aikaisemmin asunut yksin ja muuttoa odotinkin innolla. Koen tulleeni paljon itsenäisemmäksi ja viikonloput lukuvuoden loppua kohden vietinkin enemmän opistolla kuin kotona. Sain myös kahdesta kämppäkaveristani todella hyviä ystäviä, joiden kanssa sovimme uuden tapaamisen elokuulle kun Alkiolta oli aika lähteä.

Suosittelen Alkio-opistoa, kun kaipaat todellakin uusia tuulia elämääsi. Kaikki muuttuu kerta rysäyksellä parempaan suuntaan, kun asuntolaan pääsee asettumaan ja uusiin ihmisiin pääsee tutustumaan. Kaupan päälle tottakai omat opinnot, joista saa tehtyä itsensä näköiset!

Henna

Henna Tirkkonen, Englannin kielen ja kansainvälisyys 2020–2021

Lisätietoa Englannin kieli ja kansainvälisyys -opintolinjasta.

Yliopistotutkinnosta suoritettuna kahdet perusopinnot!

Olen Kimmy, 32 vuotias ja Turusta kotoisin. Valmistuin ravintolakokiksi vuonna 2006 ja jäin koulun jälkeen työelämään. Monen mutkan kautta päätin, että haen opiskelemaan englannin opettajaksi. Hain viime vuonna Turun yliopistoon ja jäin 0,3 pisteen päähän sisäänpääsystä. Aluksi olin pettynyt itseeni sekä suoritukseeni, mutta samaan aikaan olin motivoitunut siitä, että ensi vuonna pääsen varmasti kouluun. Ajattelin, että suoritan avoimessa yliopistossa kursseja sillä välin ja valmistaudun samalla seuraaviin pääsykokeisiin. Alkio-opiston löysin googlettamalla erilaisia avoimen yliopiston kursseja ja opiskelumahdollisuuksia. Alkiossa kiehtoi erityisesti se, että siellä pystyy suorittamaan kokonaisia perusopintoja yksittäisten kurssien sijaan, ja perusopinnot voi myöhemmin sisällyttää yliopistotutkintoon.

Kun saavuin Alkio-opistolle, kuulin mahdollisuudesta suorittaa kahdet perusopinnot ja päädyinkin suorittamaan englannin sekä kasvatustieteiden perusopinnot. Opintojeni aikana opin erityisesti itsemyötätuntoa ja sen, että on tärkeää kuunnella itseään ja omaa jaksamistaan. On hyvä muistaa, että opinnoissa kilpailemme ainoastaan itseämme vastaan, ei ketään muuta.

Alkiossa parasta oli koulun oma henkilökunta ja ennen kaikkea opiskelukaverit. On väistämätöntä, että jokaisessa kouluyhteisössä ja luokassa muodostuu pienempiä ryhmiä ja siinä ei ole mitään vikaa. Pitää vaan muistaa olla avoin ja uskaltaa tutustua myös muihin ihmisiin sen oman ryhmän ulkopuolella. Vahva yhteisöllisyys ja yhteiset opiston tapahtumat olivat minulle vuoden kohokohtia. Itselleni esimerkiksi itsenäisyyspäivän tanssiaiset ja opistopäivä olivat parhaimpia hetkiä opistovuoteni aikana, varsinkin tanssiaiset, koska en ole itse käynyt lukiota ja olen aina haaveillut osallistumisesta vanhojen tansseihin.

Opistolla asumisessa on paljon enemmän hyviä puolia kuin huonoja. Opiskelukavereita on lähellä aina ja koko ajan, ja yhdessä opiskelu on näin ollen helposti toteutettavissa koulupäivän jälkeen. Kenenkään ei tarvitse olla yksin, ellei itse niin halua. Uusia ihmisiä tapaa aivan valtavasti, ja koska koulun jälkeen ei opistolla ollut muuta tekemistä kuin läksyjen tekoa, oli hienoa saada tavata uusia ihmisiä ja rakentaa ystävyyssuhteita, jotka tulevat kestämään vuosia. On erityisen tärkeää muistaa tehdä myös itselleen kivoja juttuja koulun ohella eikä vain opiskella 24/7. Itse kävin Turussa joka viikonloppu ja lomaviikoilla töissä.

Alkio-opistolla parasta oli opettajat ja pienet luokkakoot. Opettajilla on enemmän aikaa ohjeistaa ja opastaa. Alkiolla oli hurjasti opintoja, joista valita, ja jos en olisi suorittanut kaksia perusopintoja, olisin varmasti suorittanut enemmän opiston omia kursseja. Alkio-opiston kursseja suoritin 24,5 opintopistettä. Englannin kielen perusopinnoista kertyi 28 opintopistettä, kasvatustieteen perusopinnoista 23 (2 opintopistettä eivät kerenneet todistukseen) ja avoimen yliopiston kieli- ja viestintäopinnoista 8 opintopistettä. Todistukseen kertyi yhteensä 83,5 opintopistettä.

Opetus Alkiolla on huippuluokkaa, ja muu henkilökunta opettajien rinnalla tekee koko kokemuksesta niin paljon rikkaampaa. Alkiolla opiskellessani en ollut vain koulussa, vaan olin osa yhteisöä, josta vuoden päätteeksi oli muodostunut perhe. Omat opettajani olivat parasta tukea ja turvaa, jota jokainen opiskelija tarvitsee. Kun joskus valmistun itse opettajaksi, haluan olla samanlainen opettaja; kärsivällinen, empaattinen, rohkea, kannustava, voimaannuttava, tietotaitoinen ja sopivan ankara.

Tavoitteenani tänä vuonna on hakea uudelleen Turun yliopistoon lukemaan englannin opettajaksi. Päämääränäni on valmistua opettajaksi mahdollisimman nopeasti, jotta pääsen maailmalle opettamaan. Haaveilen vaihtoon lähdöstä opintojen aikana, mutta en kuitenkaan sure sitä, jos en pääse vaihtoon, koska tiedän, että ulkomaat odottavat heti kun saan paperit käteeni :) Jos kuitenkin käy niin, että en ole pärjännyt pääsykokeissa tänä vuonna enkä pääse kouluun, palaan Alkio-opistolle suorittamaan englannin aineopintoja.

Kimmy Vo, Englannin kielen ja kansainvälisyys 20182019

Väylän kautta Turkuun

Valitettavasti en päässyt opiskelemaan vuonna 2019 kevään yhteishakujen kautta, vaikka vakaasti uskoin että vuosi avoimessa valmistelee minut seuraaviin pääsykokeisiin. Varasuunnitelmani oli hakea takaisin Alkiolle opiskelemaan Englannin kielen toisen vuoden aineopintoja jos en pärjää pääsykokeissa. Aineopinnoissa lähiopetuskertoja oli koko lukuvuodessa yhteensä 10, syksyllä 5 ja keväällä loput 5. Tämä tarkoitti sitä, että Korpilahdella tuli käytyä noin kerran kuukaudessa yhden viikonlopun verran joka oli minulle todella sopivaa :) Itsenäisessä etäopiskelussa on ehdottomasti omat haasteensa, kun ei ole samalla tavalla vertaistukea luokkakavereista mutta onneksi nykypäivän teknologia mahdollistaa ryhmäpuhelut sekä -tapaamiset niin ei tunnu välimatka niin pitkältä kuin se todellisuudessa on :)

Keväällä 2020 hain uudelleen yhteishaussa lukemaan Englantia ja tällä kertaa hain useampaan eri kaupunkiin tiedostaen, että tänä vuonna on pakko päästä kouluun koska en voi suorittaa enää enempää kursseja avoimessa yliopistossa. Poikkeustilanteesta johtuen, pääsykokeet järjestettiin kaikki etänä ja olivat kaksivaiheisia. Hain myös väylän kautta Turun yliopistoon. En saanut kutsua mihinkään kakkosvaiheeseen ja se lannisti itseluottamusta hurjasti, koska tämä tarkoitti sitä että en pääse viemään opintojani loppuun määräajassa.

Parisen viikkoa yhteishakujen tulosten jälkeen sain sähköpostia Turun yliopistosta ja olin kuin olinkin saanut opiskelupaikan väylän kautta. Olin ollut niin lannistunut yhteishaun tuloksista sekä seuratessani Turun yliopiston hakijatilastoja, että ajattelin automaattisesti että minulla ei ole mitään mahdollisuutta. Turun yliopistoon ei vuosina 2016-2019 oltu valittu yhtäkään opiskelijaa väylän kautta ja hakijoita oli vaihdellen 1-3. Tänä vuonna oli tilastojen mukaan 3 hakijaa ja näyttää siltä että olen ensimmäinen opiskelija neljään vuoteen joka on otettu väylän kautta opiskelemaan! :) Opiskelupaikan otin heti vastaan, tehden jokaisen askeleen ja vaiheen varovaisesti ja varmasti, jotta en vahingossakaan painaisi väärää nappia ja en ottaisikaan paikkaa vastaan. Neljän vuoden hakeminen on vihdoin palkittu!

Lämpimästi suosittelen avointa yliopistoa ihan jokaiselle, joka ei syystä tai toisesta ole päässyt opiskelemaan. Se ei vain vie opintoja eteenpäin, mutta myös mahdollistaa väylän kautta hakemisen. Minun kohdallani kova työni vihdoin palkittiin, vaikka olinkin menettänyt uskoni muutamaan otteeseen matkan varrella. Haluankin lähettää isot tsempit ihan jokaiselle – tehkää töitä unelmienne eteen, älkää luovuttako ja uskokaa itseenne :)

Kim

 Kimmy Vo, englannin aineopiskelija 20192020

Lisätietoa Englannin kieli ja kansainvälisyys -opintolinjasta.

Turvallinen tapa kokeilla yliopisto-opintoja!

Pääsykoetulosten saavuttua tutkin vaihtoehtoja siltä varalta, etten pääse varasijalta yliopistoon. Aika pian löysin Alkio-opiston, jossa pystyi täysipäiväisesti opiskelemaan englannin perusopinnot. En ollut varma, haluaisinko mieluummin yliopistoon vai ammattikorkeakouluun, joten jopa ehkä toivoin pääseväni ennemmin Alkiolle kuin yliopistoon. Halusin kokeilla yliopisto-opintoja ns. turvallisesti, koska avoimesta yliopistosta on vielä helppo vaihtaa alaa menettämättä asemaa korkeakoulujen ensikertalaiskiintiössä. Lisäksi kansanopistossa opiskelussa on myös se etu avoimessa yliopistossa opiskeluun verrattuna, että opiskelu on Kelan tukemaa.

Englannin perusopintojen lisäksi opiskelin opiston omia käännöskursseja (englanti - suomi sekä suomi- englanti) ja myös espanjan alkeet. Opinnot olivat ajoittain melko haastavia, mutta vuoden mittaan opin parempaa ajankäyttöä, mikä helpotti opiskelua. Lisäksi kokoonnuimme opiskelukavereiden kanssa yhteiseen tilaan opiskelemaan, mistä oli paljon hyötyä: porukassa sai helpommin aikaiseksi. Alkiolta kertyi hyviä vinkkejä siitä, miten yliopistossa kannattaa opiskella ja millaista opiskelutyyliä se vaatii. Sain hyvät eväät tulevia opintoja varten. Syksyllä 2018 aloitin englantilaisen filologian opinnot Oulun yliopistossa. Sain hyväksiluettua englannin perusopinnot ja virkamiesruotsin eli yhteensä 33 op.

Simomaa Suvi

Suvi Simomaa, Englannin kieli ja kansainvälisyys -linja 2017–2018

Lisätietoa Englannin kieli ja kansainvälisyys -opintolinjasta.

Jäätelöä ja jäähyväisiä

Elokuu 2014. Näen ensimmäistä kertaa tienviitan Korpilahdelle, lähes hyperventiloin auton etupenkillä ja lopulta astun Alkion (ei siis Alkon. Alkion. There's a difference) ovista sisään, ja syleilen, ehkä hieman pelosta kankeana, uutta maailmaani. Kotiin on 200 kilometriä ja minua odottaa uudet ihmiset, uusi "minuus", uudet intohimot ja Englannin kielen perusopinnot.

Syyskuu 2015. Siitä on noin 24 tuntia kun viimeisimmän kerran, tervehdin taas opistoa ja entistä kotia, kirjoitin bunkkerin liitutauluun "Alkion eliitti was here!", katselin nostalgian huumaamana ympärilleni "tänne on tullu uudet sohvat, ei ole totta!" ja muistelin kulunutta vuotta englanninkielen opettajan Riikan kanssa. Pois lähteminen riipaisi taas, tällä kertaa ei ollut edes jäätelö-buffettia lohduttamassa, mutta lähteähän sitä piti. Mutta minne sitä lähdettiinkään. Takaisin Jyväskylään. Takaisin arkeen, kampukselle, yliopistolle. Tällä kertaa edessä se (in) famous opiskelijaelämä, Englannin aineopinnot ja uudet kujeet.

Rehellisesti sanottuna, ja yritän nyt pitää itseni kasassa, vuoteni Alkiolla, kuuluu elämäni parhaimpiin vuosiin. Hyväksiluettavia opintopisteitä kertyi 39 ja vaikka itkua ja haastavia (tietysti samalla kasvattavia) tilanteita riitti, niin ei meillä naurustakaan pulaa ollut. Vuoden aikana löysin motivaation opiskeluun, uskon itseeni ja elinikäisiä ystäviä. Muuta en voisi toivoakaan.

PiiaSuoranta

Piia Suoranta, englannin kieli ja kansainvälisyys 2014–2015

Lisätietoa Englannin kieli ja kansainvälisyys -opintolinjasta.

 

Pukuompelijasta englannin kielen opettajaksi!

Valmistuin aikoinani ammattikoulusta pukuompelijaksi, mutta ala ei loppujen lopuksi tuntunut kaikkein omimmalta. Parin sekalaisissa töissä vietetyn välivuoden jälkeen hain lukemaan liiketaloutta ammattikorkeakouluun, josta en kuitenkaan saanut hyväksymiskirjettä. Halu päästä elämässä eteenpäin oli kova, ja niinpä päädyin sanomalehtimainoksen perusteella Alkio-opistolle toteuttamaan salaista haavettani englannin kielen korkeakouluopinnoista.

En Alkiolle saavuttuani kuitenkaan täysin tiennyt mihin olin ryhtymässä, ja ammattikoulutaustani vuoksi olin pitkään epävarma kyvyistäni; onko minusta sittenkään tähän? Onneksi Alkio-opisto oli kannustavan ilmapiirin sekä ammattitaitoisten opettajien ansiosta oppimisympäristönä mitä parhain, ja opiskelut alkoivat sujua paremmin ja paremmin. Suoritin kielet ja kansainvälisyys -linjalla englannin perusopinnot, jotka olivat mielestäni mielenkiintoinen kokonaisuus ja joista sai hyvän kuvan siitä millaista englannin opiskelu korkeakoulutasolla on.

Alun perin suunnitelmissani oli pyrkiä keväällä uudestaan liiketalouden linjalle, mutta sanotaan, että nälkä kasvaa syödessä, ja näin kävi minunkin kohdallani. En aiemmin ollut uskaltanut hakea yliopistoon, mutta Alkio-opistolla vietetyn vuoden jälkeen koin viimein olevani valmis toteuttamaan tämän joskus utopistiselta vaikuttaneen unelmani. Uutta itsevarmuutta uhkuen ja monia uusia kokemuksia rikkaampana suoriuduin sekä kirjallisesta valintakokeesta että haastatteluista huippupistein, ja talsin nykyään Jyväskylän yliopiston kampuksella englannin kielen opettajalinjan opiskelijana! 

 Reeta Holm

Reeta Holm, englannin kieli ja kansainvälisyys 2012–2013

Lisätietoa Englannin kieli ja kansainvälisyys -opintolinjasta.

 

Englannin perusopinnot – laadukasta opetusta

”Anteeks, oisko sulla hetki aikaa?” Tämä oli se lause, jolla minut vihittiin Alkio-opiston saloihin. Olin tulossa valintakokoesalista ja ajauduin juttelemaan Alkion esitteitä jakaneen henkilön kanssa. Otin esitteen mukaani, ihan huvin vuoksi vain. Sitten sainkin kaikki ne ohuet hylkäyskirjeet eri yliopistoilta. Olin päättänyt jo siinä vaiheessa, että halusin Jyväskylään, en muualle. Silloin muistinkin Alkio-opiston ja mahdollisuuden suorittaa englannin perusopinnot ja yliopistolla kohtaamani esitteitä jakamassa olleen nuoren miehen kommentit siitä, että kyseessä oli ainakin hänen elämänsä paras vuosi. Koska poikaystäväni oli saanut opiskelupaikan Jyväskylästä, tuntui myös luonnolliselta muuttaa hänen kanssaan sinne.

Esitteiden jakaja oli oikeassa, tuosta vuodestani tuli yksi elämäni parhaista. Mahtavat opettajat, mahtava ryhmähenki, mahtavaa ruokaa; lista voisi jatkua loputtomiin. Kuka olisi uskonut, että Korpilahden sydämeen kätkeytyisi niin loistava paikka. Opetus oli laadukasta, ja opettajia näki myös esimerkiksi lauluyhtye Embryo Ensemblen treeneissä. Koulusta löysin myös sielunystäviä ja niin henkisen veljen kuin sisarenkin. Työtähän se tietenkin teetti, mutta sain oikein kunnon käsityksen siitä, millaista oli opiskella englantia. Keväällä sitten pidimme lukupiiriä valintakokeita varten, ja kauan odottamani paksu kirjekuori löytyi eräänä päivänä postilaatikosta ilmoittaen, että olin päässyt opiskelemaan englantia Jyväskylän yliopistoon.

Jos jokin vinkki pitäisi antaa tuleville opiskelijoille, niin varatkaa aikaa koulutehtävien tekoon. En vaihtaisi opiskeluvuotta Alkiolla mihinkään ja toivon, että sama pätee myös tuleviin opiskelijoihin.

salla väkeväinen

Salla Väkeväinen, englannin kieli ja kansainvälisyys 2010–2011

Lisätietoa Englannin kieli ja kansainvälisyys -opintolinjasta.