Kasvun kautta kuuluksi

Olipa kerran tyttö, joka unelmoi varhaiskasvatuksesta; sen mahdollisuuksista, uhkakuvista sekä siitä, miten hän itse toimisi kyseisessä tehtävässä. Unelmat pysyivät salattuina, sanattomina, vuodesta toiseen. Vuonna 2020, koronan keskellä, hän sai ilmoituksen, ettei päässyt taaskaan sisälle yliopistoon. Voimattomuus ja tietämättömyys valtasivat hänet. Minne nyt hänen tulisi mennä? Kamppailetko sinäkin näiden kysymysten kanssa?

Päätin itse tarttua tuumasta toimeen ja kokeilla avoimen yliopiston kautta opintojen aloittamista. Heti ensimmäisen oppimistehtävän edessä koin olevani kykenemätön ja riittämätön suorittamaan tehtävänantoa yksin. Koin tarvitsevani ympärilleni opiskelijoiden yhteisön, joka voisi tukea kasvuani. Opettajia, jotka kertoisivat kriittistä palautetta ja auttaisivat löytämään omia vahvuuksiani. Kirjastohoitajaa, joka pystyisi auttamaan tenttikirjojen tilaamisessa. Ruokalan työntekijöitä, jotka huolehtisivat monipuolisen ravinnon saamisesta. Niinpä päädyin hakemaan Alkio-opistolle.

Arki Alkio-opistolla täyttyi nopeasti oppimistehtävistä ja lukuisista muista mahdollisuuksista. Heti tultuani Alkiolle syksyllä 2020 aloin suorittaa kasvatustieteiden perusopintoja Jyväskylän yliopistoon ja ottamaan ensiaskeleita kohti yliopisto-opintoja. Sen lisäksi innostuin suorittamaan sosiaalipsykologian perusopinnot Itä-Suomen yliopistossa. Tämä ei olisi edes ollut mahdollista, jos olisin päässyt alun perin sisälle yliopistoon. Nyt pystyin tutustumaan lähemmin useiden yliopistojen tarjontaan. Päädyin myös opiskelijakunnan hallituksen sihteeriksi sekä sain Alkio-opiston kautta työpaikan, jonne pääsin tekemään sijaisuuksia jopa opintojeni jälkeen! Kevätlukukauden aikana myös VAKAVA-kokeeseen sekä soveltuvuuskokeisiin valmistauduttiin omilla kursseilla. Lisäksi suoritin keväällä tarvittavat aineopinnot varhaiskasvatustieteiden avointa väylää varten.

Alkio-vuoden aikana en ainoastaan kasvattanut tietouttani liittyen toiveammattiini vaan opin samalla erilaisia vuorovaikutus- ja johtamistaitoja. Tajusin pystyväni toimimaan itsevarmemmin sosiaalisissa tilanteissa ja luottamaan, että kaikkien tehdessä oman osansa parhaalla mahdollisella tavalla myös lopputulos on mahdollisimman hyvä. Opin katsomaan arkeani tutkivalla, kyseenalaistavalla otteella. Alkio-opisto antaa paljon enemmän kuin esitteen avulla voi päätellä. Antamalla sille mahdollisuus annat samalla itsellesi mahdollisuuden kehittyä ihmisenä. Alkio-opisto pystyi tarjoamaan koronankin keskellä suurimman osan opetuksesta lähiopetuksena, mikä oli kullan arvoista.

Pääsin Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan varhaiskasvatusta.

Kuvituskuva

Karoliina Mäkipelto, Kasvatustieteet 2020–2021

Lisätietoa Kasvatustieteet-opintolinjasta 

Vahvuuteni opiskelijana selkiytyivät ja opin lisää opiskelutaitoja

Minä päädyin Alkio-opistolle opiskelemaan Kova-linjalle, koska minulla oli tiedossa välivuosi ja en oikein tiennyt mitä tekisin. Alani oli hieman hukassa ja halusin käyttää aikaa hyödyksi. Aloitin siis Kova- eli Korkeakouluun valmentavat opinnot -opintolinjalla, joka sisälsi aloihin tutustumista, alaesittelyjä sekä opiskelutaitojen harjoittelemista ja omien vahvuuksien pohtimista.

Kova-vuonna arkeni koostui pääasiassa aloihin tutustumisesta ja opiskelutaitojen harjoittelusta. Arkeen kuului kuitenkin myös juhlaa ja mukavia yhteisiä hetkiä linjalaisten kanssa! Minun linjani mm. järjesti itsenäisyyspäivän juhlan ja me vietimme saunailtoja, kestävän kehityksen viikon, sekä pajapäivän. Eritoten mieleeni jäi itsenäisyyspäivän juhla uusien ystävien kanssa ja pajapäivä 10.9.2019. Pajapäivänä itse osallistuin rentoutumistuokioon, askartelupajaan sekä yhteislauluun.

Kova-vuoden jälkeen päätin hakeutua vielä toiseksi vuodeksi Alkiolle, opiskelemaan kasvatustiedettä Jyväskylän avoimen yliopiston kautta. Kasvatustieteen opiskelu oli tosi mielenkiintoista ja sain siitä apua muuhunkin opiskeluun! Suosittelen kasvatustieteen opintoja kaikille! Ne ovat yleissivistäviä ja tukevat muuta opiskelua. Oli hyvä, että kokeilin kasvatustieteen opintoja, sillä viimein oivalsin, mitä voisin alkaa oikeasti opiskelemaan!

Tällä hetkellä opiskelen terveysalaa tutkinto-opiskelijana. Olen oikein iloinen siitä! Oivalsin, että minulle parasta on opiskella perustutkinto ja siitä lähteä kohti vaativampia opintoja myöhemmin. Minulle Alkiolla opiskelusta oli hyötyä! Vahvuuteni opiskelijana selkiytyivät, opin lisää opiskelutaidoista ja sain paljon tsemppausta jatko-opintoihini opettajilta. Opistovuosi oli minulle kaikin puolin hyödyllinen ja hyvä kokemus. Eritoten siinä mielessä, että sain uusia ystäviä, joihin olen vieläkin yhteyksissä!

Suosittelen Alkio-opistoa, koska Alkiolla on lämmin yhteishenki, ystävällinen henkilökunta sekä tarjolla monipuolisesti erilaisia opintoja avoinna kaikille!

Kiitos Kova-linja 2019–2020 ja Kasvatustieteet-linja 2020–2021!

Kuvituskuva Alkio-opiston  pajapäiviltä 2019

Kuva pajapäiviltä 2019

Anne Koskinen, Korkeakouluun valmentavat opinnot 2019–2020, Kasvatustieteet 2020–2021

Lisätietoa Kasvatustieteet -opintolinjasta
Lisätietoa Korkeakouluun valmentavat opinnot -opintolinjasta

Alkio ponnahduslautana - ammattikoulusta yliopistoon

Ennen opistovuoden alkamista minulla oli hyvin selkeät suunnitelmat siitä, mitä haluan opiskella ja mihin ammattiin haluan valmistua. Syksyn aikana hautasin haaveet luokanopettajuudesta, sillä yleinen kasvatustiede vei mukanaan.

Ammattikoulun suorittaneena ajatus yliopistoon pääsemisestä tuntui älyttömän kaukaiselta, mutta päätin, että kouluun mennään, vaikka läpi harmaan kiven. Ja niinhän siinä kävi. Tuntuu siltä, että opistovuoden aikana ”opin oppimaan” uudestaan, ja esimerkiksi ennen tuntemattomasta tieteellisen esseen kirjoittamisesta tulikin tuttu juttu. Uskallan väittää, että ilman opistovuotta en olisi tässä tilanteessa, enkä varmastikaan olisi edes hakenut yleisen kasvatustieteen puolelle.

Kaiken hyvän lisäksi sain ihania ystäviä, söin keittäjien herkullisia ruokia (..ja sain pari opistokiloa) ja pääsin välivuoden jälkeen taas opiskeluun kiinni. Aina ei ollut helppoa ja välillä stressitaso nousi lähelle pilviä, mutta opettajilta ja kanssaopiskelijoilta saatu tuki oli aivan uskomatonta.

Olen äärimmäisen onnellinen kaikesta siitä, mitä opistovuosi toi mukanaan. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!

jelena kotilainen

Jelena Kotilainen, Kasvatustieteet

Lisätietoa Kasvatustieteet-opintolinjasta.