Itsevarmuutta opiskeluun, uusia ystäviä ja hyviä muistoja

Hei! Olen Karoliina ja kerron teille vuodestani Korpilahden Alkio-opistossa. Muutaman välivuoden jälkeen olin jäänyt taas ilman opiskelupaikkaa ja uusi välivuosi tuntui turhauttavalta. Ystävieni suosittelusta olin kiinnostunut kauppakorkean avoimen opinnoista. Moni myös kehui kulunutta vuottaan Alkio-opistolla, josta olivat opiskelupaikan saaneet. No ei siinä sitten auttanut, kun lähteä testaamaan ja laittaa hakemus viime tipalla Alkiolle. Nopeasti vastaus tulikin, että olen tervetullut aloittamaan opinnot. En kuitenkaan muuttanut opistolle vaan matkaa taitettiin autolla porukassa Jyväskylästä.

Opiskelin Kauppis-linjalla, jossa koko luokan voimin lähdimme suorittamaan Jyväskylän yliopiston kauppatieteen avoimen väyläopintoja. Tavoitteena oli suorittaa väyläopinnot ja saada mahdollisuus hakea väylän kautta. Rehellisesti ei se helppoa ollut. Kursseja oli monia samaan aikaan ja yliopistotasoinen suorittaminen toi kovia paineita tekemiselle. Yksin en olisi varmasti selvinnytkään. Kuitenkin Alkiolla tukenani oli kokonainen luokka samassa tilanteessa olevia opiskelijoita ja opettajat etenkin Lauri (linjan johtaja), jotka olivat oikeastaan kellonympäri tukemassa ja auttamassa tarvittaessa.

Sain suoritettua väyläopinnot ja lisäksi tarjolla oli pääsykoevalmennusta, jos väylästä ei paikka napsahtaisikaan. Nyt porukalla enää jännätäänkin tuloksia koulupaikan suhteen. Kuluneesta vuodesta käteen jäi kohonnut itsevarmuus opiskelun suhteen, uusia ystäviä ja hyviä muistoja. Koenkin, että päätös Alkiolle lähdöstä oli minulle juuri oikea. Vaikka korona vaikutti vahvasti, pidettiin tunnelmaa yllä etämahdollisuuksien avulla ja opintojen suorittaminen lähiopetuksena järjestettiin mahdollisuuksien mukaan. Normaalitilanteessa kokemuksia olisi varmasti kertynyt enemmän tähkäiltojen ja linjamatkan muodossa.

Voin vilpittömästi suositella Alkio-opistoa sinulle, joka haluat käyttää välivuotesi hyödyllisesti.

Kauppatieteet Karoliina

Karoliina Kallio, Kauppatieteet 2020–2021

Lisätietoa kauppatieteiden linjasta.

Elämäni paras vuosi

Keväällä 2018 valmistuessani lukiosta olin täysin hukassa siitä, mitä haluaisin lähteä opiskelemaan. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen ei ollut enää voimavaroja lukea pääsykokeisiin, varsinkin, kuin varmuutta sopivasta alasta ei vielä ollut. Tiesin kuitenkin, että kaupallinen ala saattaisi kiinnostaa minua, vaikka silloin minulla olikin pelkkä mielikuva siitä, mitä kauppatieteelliset opinnot voisivat tarkoittaa. Kävin kuitenkin Jyväskylässä katsomassa kauppakorkeakoulun pääsykokeet. Ilman panosta sinne ei kuitenkaan ollut juuri mitään mahdollisuuksia päästä sisälle. Halusin kuitenkin käyttää välivuoden hyödyksi, joten melko nopeasti lähetinkin hakemuksen Alkio-opiston kauppislinjalle.

Vuosi oli monella tapaa uskomattoman antoisa. Korpilahti sijaitsee idyllisen luonnon keskellä ja meillä oli käytössä Alkion saunatilat, uimaranta ja kävelysillan toisella puolella sijaitsi ihana kahvila satamassa sekä biitsikenttä. Ensimmäisestä päivästä lähtien opistolla oli todella lämmin ilmapiiri; kaikki olivat ystävällisiä toisilleen, ja ympäri vuoden järjestetyt tapahtumat lähensivät kaikkia entisestään. Alkiolla oli paljon tapahtumaa; tähkäillat, joita järjestivät eri linjat vuorotellen hauskoilla teemoilla höystettynä, Korpilahtisuunnistus, opistopäivät, sumusuunnistus ja itsenäisyyspäivän juhlat. Kauppis järjesti myös Korpilahden ala-asteelaisille discon, jossa oli kaikkea hauskaa aktiviteettia ja saimmehan me siitä itseasiassa vähän tuottoakin.

Pääsimme etuoikeutetusti tutustumaan kauppatieteiden opintoihin. Käsitys kauppatieteistä muuttui aika radikaalisti (parempaan suuntaan) ja minulle alkoi selvitä, mitä kaikkea kyseisellä alalla on mahdollista opiskella. Alkiolla opin opiskelemaan. Luulin osaavani opiskella lukiossa, ja sainkin yloppilaskirjoituksista melko hyvät arvosanat. Alkio-opiston jälkeen koen silti, että kuilu lukiosta yliopistoon tuntuu huomattavasti pienemmältä nyt, kun ehdin jo vuoden totutella isompiin, englanninkielisiin aineistoihin ja nopeaan omaksumiseen. Syyslukukauden teimme avoimen yliopiston opintoja; liiketoimintaosaamisen perusopinnot (yrittäjyys, markkinointi, laskentatoimi, johtaminen, viestinnän johtaminen, 28 op) ja siihen päälle yksittäisiä kursseja, kuten rahoitus, virkamiesruotsi ja taloustieteen peruskurssi. Linjallamme kaikki tekivät puolen vuoden aikana noin 30-45 op, eli töitä sai kyllä paiskia niska hiessä. Oppiminen oli kuitenkin pitkästä aikaa aidosti mielekästä, koska meillä oli koossa niin hyvä porukka, jonka kanssa opiskelimme yhdessä ja aiheet olivat itseä kiinnostavia. Kaikki olivat motivoituneita samoista asioista ja innostus sekä pieni kilpailuhenkisyys hyvässä mielessä tarttuivat ihmisestä toiseen.

Ennen kaikkea opin vuoden aikana hirveästi itsestäni. Läheisieni kanssa olemme todenneet jälkikäteen, että onneksi lähdin Alkiolle. Se oli hyvä ensimmäinen “oma” koti, jossa sai myös kokemusta yhteisöasumisesta. Iltapalojen valmistaminen sekä lempisarjojen katsominen porukalla maanantai-illan sählyvuoron jälkeen B-talon alakerrassa oli ihan parasta ajanvietettä. Sain kämppiksestäni elämääni ystävän, jonka kanssa tulemme todennäköisesti olemaan todella läheisiä lopun elämäämme. Meille syntyi lyhyessä ajassa Alkiolla tiivis kaveriporukka, jonka kanssa opiskeltiin, urheiltiin, pelattiin bilistä, naurettiin ja vähän itkettiinkin välillä. Vaikka asumme edelleen aivan eri puolella Suomea, pidämme edelleen tiiviisti yhteyttä. Olin vuoden aikana myös mukana oppilaskunnan hallituksessa, bändiryhmässä ja kävimme porukalla myös aktiivisesti monta kertaa viikossa kuntosalilla.

Minulle selkeytyi, että kauppis on just mun juttu; parin kuukauden jälkeen minulle oli kristallin kirkasta, että sinne haen ja sen eteen teen töitä täysillä. Kevätlukukausi meni pääsykoepreppauksessa. En ollut koskaan lukenut tosissaan joka päivä pääsykokeisiin, joten muista linjalaisista ja muista opiston oppilaista oli tässä suuri apu sekä korvaamaton vertaistuki. Opettajamme Lauri valmensi meitä suurella ammattitaidolla ja teimme useita välikokeita ja vanhoja pääsykokeita. Saimme yhdessä aikaan hyvän rutiinin, jonka avulla saimme toisemme tsempattua ylös yhdessä lukemaan niinäkin päivinä, jolloin usko omaan osaamiseen alkoi loppua. Kokemus lähensi valtavasti, koska suurin osa meistä alkiolaisista oli hakenut kerran tai useamman kerran yliopistoon pääsemättä sisälle, joten kaikilla oli kevättä kohden suuret paineet päästä kouluun. Oli valtava helpotus, etten ollut yksin kotona tämän prosessin aikana, vaan olimme kaikki samassa veneessä oppien toisiltamme erilaisia taitoja opiskelun ja stressinhallinnan suhteen.

Lähdin keväällä pois haikeilla mielin lukuisia ystävyyssuhteita rikkaampana, opiskelutaitoja kartuttaneena, viisaampana, itsenäisempänä ja koulupaikka takataskussa. Syksyllä aloitin Turun kauppakorkeakoulussa. Koen, että minulla on ollut ihan eri eväät aloittaa opiskelu Alkio-vuoden jälkeen, kun konkreettista kokemusta yliopistotason opinnoista on jo vähän kertynyt. Suosittelenkin Alkio-opistoa jokaiselle, joka vielä arpoo jonkun alan välillä tai tarvitsee apua opiskelutaitojen kanssa. Nyt kun väylähaku on yleistynyt, muun muassa kauppatieteitä hakevien kannattaa hyödyntää jokainen avoimen kautta suoritettu opintopiste, jos pääsykokeen kautta ei opiskelupaikka avaudu. Ainakin minulle kokemus Alkiolla oli vuosi, jota tulen muistelemaan lämpimästi lopun elämääni.

Kaisla Ylöniemi

Kaisla Ylöniemi, Kauppatieteet 2018–2019

Lisätietoa kauppatieteiden linjasta.

Vanhempikin voi voittaa

Jouduin työttömäksi laserleikkaajan työstäni. Olin ollut hetken työttömänä ja aloin kypsytellä ajatusta opiskelemaan lähtemisestä. Olen iältäni 42-vuotias, joten opiskelemaan lähteminen ei ollut ihan itsestään selvyys. Minulla oli ollut haaveena yliopisto-opinnot, lähinnä se pärjäisinkö sen tasoisessa opetuksessa. Aluksi tarkoitukseni oli opiskella itsenäisesti avoimessa yliopistossa mutta onneksi en luottanut itseeni niin paljon, että olisin aloittanut itsenäiset opinnot. Rupesin etsimään tietoa avoimen yliopiston opintoja tarjoavista oppilaitoksista ja jotenkin päädyin Alkio-opiston sivuille. Siitä se sitten lähti, hain Alkiolle opiskelemaan ja selvitettyäni rahoituksen opinnoille muutinkin Alkion läheisyyteen asumaan. Tämä oli viisas päätös ja lopputulos aivan huikea verrattuna siihen, että olisin lukenut itsenäisesti avoimen opintoja.

Aloitin kauppatieteen opinnot, tähtäimessä opiskelupaikka ammattikorkeakouluun. Olin ollut opiskelematta aktiivisesti n. 20 vuotta ja varsinkin tämän tasoisessa koulutuksessa en ole ollutkaan. Muistan ensimmäisen tenttini Alkiolla, vastasin tentissä käytännössä ranskalaisilla viivoilla essee kysymykseen, joten siitä voi päätellä kuinka ruosteessa opiskelutaitoni olivat. Eipä siinä mennyt kovinkaan kauan, kun tenttejä tuli ja tasoni nousi tasaisesti pikkuhiljaa paremmaksi. Uusintatenttien kautta sain arvosanani kohtuu hyväksi.

Alkio-vuosi tarjosi minulle kurkistuksen yliopisto-opintojen maailmaan ja saavutin päämääräni kokeilla tämän tason opintoja. Lisäksi Alkio-opiston omat kurssit tarjosivat tukea muille opinnoille ja loivat pohjaa opiskelulle yleisesti Alkio-opistolla. Tavoitteeni päästä ammattikorkeakouluun opiskelemaan toteutui myös tullessani valituksi Kuopioon ammattikorkeakouluun aiempien korkeakouluopintojen perusteella eli tässä haussa sain haettua kouluun juuri Alkio-opistolla opiskelemiani yliopisto-opintoja hyödyntäen. Suosittelen Alkio-opiston opintoja kaikille, jotka tähtäävät väylän kautta yliopistoon tai sitten ammattikorkeakouluun kuten itsekin tein. Kiitokset Alkion henkilökunnalle, opettajille ja Kauppiksen johtohahmolle Laurille!

Alkio-vuosi oli antoisa ja kokemuksena ainutkertainen, mukaan mahtui niin huippuhetkiä kuin vähän matalampaa fiilistä. Kokonaisuutena Alkio antoi hyvät eväät jatkoa ajatellen ja suosittelen kaikille vähän vanhemmillekin henkilöille kokeilemaan opiskelua rohkeasti Alkiolla!

Kauppatieteen linjan opiskelijatarinan kuva

Toni Tuoriniemi, Kauppatieteet 2020–2021

Lisätietoa kauppatieteiden linjasta.

Usko unelmiisi!

Päätin viime kesän lopussa hakea Alkio-opistolle vuodeksi opiskelemaan kauppatieteitä, koska pääsykokeet eivät valitettavasti tuottaneet koulupaikkaa kauppakorkeakoulusta ja halu opiskelemaan oli jo kova sekä intoa riitti. Olin myös kuullut suosituksia Alkiosta ja ajattelin sen auttavan minua eteenpäin kohti haluamaani koulupaikkaa.

Vuosi Alkiolla meni hurjan nopeasti ja se oli opettava. Se vahvisti entisestään haluani opiskella kauppatieteitä ja opin vuoden aikana niin alasta kuin yliopisto-opiskelustakin valtavasti uutta tietoa. Voin lämpimästi suositella Alkio-opistoa kaikille, jotka miettivät eri vaihtoehtoja opiskeluiden suhteen! Kaikenlaisesta opiskelusta on aina hyötyä ja Alkiolla valikoima on laaja, jokaiselle löytyy varmasti jotakin :)

If you can dream it, you can do it - eli usko unelmiisi!

sofia aiello

Sofia Aiello

Kauppatieteet 2016-2017

Alkio auttoi minua löytämään oikean tieni

Lukioon mennessäni minulle sanottiin, että tämä on nyt se paikka, jossa saa aikaa miettiä mitä sitä tulevaisuudellaan tekisi. Kolme vuotta melkein riittikin minulle tämän vastauksen löytämiseen. Melkein. Keväällä 2016 valmistuessani tiesin, että miun juttu voisi olla kaupallinen ala, joka kuitenkin on tosi laaja käsite. Kansainvälisyys ja markkinointi tuntuivat kiinnostavilta. Olin kuitenkin vielä ihan hukassa.

Alkio-opisto oli minulle paikka, jossa sain tarvitsemani lisäajan ja varmuuden oikean valinnan tekemiseen. Uskalsin olla rehellinen itselleni, mihin kyllä menikin melkein koko yhdeksän kuukautta opistolla - puoli tuntia ennen yhteishaun päättymistä lisäsin ammattikorkeakoulun liiketalouden opinnot hakulistalleni. Aikaisemmin olin pitänyt yliopistoa ainoana vaihtoehtona itselleni. Nyt tunnen sisimmässäni, että tein oikean päätöksen ja syksyllä aloitankin opinnot Lappeenrannassa. Alkiovuosi oli hyödyllisin mahdollinen välivuosi, jonka olisin voinut viettää. Alkiosta tuli minulle toinen koti, joka oli täynnä ystäviä, koulukirjoja, ruokaa, tapahtumia, saunomista, kursseja, korttipelejä, tempauksia ja naurua. Mahtui mukaan toki pari sadepäivää ja pommiin nukuttua aamuakin.

Vaikka Alkio auttoi minua löytämään oikean tieni, ystävät ovat kuitenkin se paras asia, jonka vuosi on minulle antanut. Oman onnistumiseni lisäksi on ollut vielä mahtavampaa seurata kavereiden onnistumisia pääsykokeissa. Intensiivinen yhdessä opiskeleminen palkitaan, vaikka yhdessä juhlittiin vähintään yhtä intensiivisesti. Kun nyt haette Alkiolle ja ajattelette, että nää tekstit on ihan liibalaabaa ja vuoden ajan vain opiskelette ja lenkkeilette, voin sanoa, että olette väärässä. Itse ajattelin juuri noin ja olenkin superonnellinen, että osasin olla niin pahasti väärässä. On ollut ilo olla osa tätä upeaa yhteisöä ja kunnia saada edustaa meitä kaikkia.

Tervetuloa nauttimaan elämästä Alkiolla – ottakaa kaikki irti opinnoista ja huveista!

Emma Kokkonen

Emma Kokkonen, kauppatieteet 2016-2017
opiskelijakunnan puheenjohtaja

P.S. Tulette ikävöimään Ravintola Santerin herkkuruokia ja koulun ihanaa henkilökuntaa. Ja tietenkin niitä keskiviikkoja...

 

Parhaat mahdolliset eväät

Tulin Alkiolle kevätlukukaudelle valmistautumaan kauppakorkean valintakokeisiin. En voisi olla tyytyväisempi valintaani! Nykyisten valintakokeiden taso on vuosi vuodelta noussut niin korkeaksi että melkein jokaisen kauppakorkeaan haluavan täytyy käydä jokin valmennuskurssi päästäkseen sisään. Alkio eroaa muista tavoista valmentautua siinä, että opiskelu Alkio-opistossa on täyspäiväistä ja näihin opintoihin saa kelalta opintotukea!

Opetus oli laadukasta ja opettajan avulla vaikeatkin asiat tuli ymmärretyksi. Ympäristönä Alkio tarjoaa suhteellisen häiriöttömät mahdollisuudet lukemiselle, yhteisön tukea unohtamatta! Voisin tiivistää Alkion vahvuudet kolmeen teemaan: laatu, yhteisö ja tavoite. Kun olet päättänyt onnistua, Alkio antaa sinulle parhaat mahdolliset eväät siihen!

Henri

Henri Pussinen
Kauppatieteet, kevät 2016

 

Perusopinnot taskussa kauppakorkeaan

Alkio-vuoden jälkeen pystyimme molemmat toteamaan, että oli hyvä, ettemme vielä olleet saaneet opiskelupaikkaa yliopistosta. Alkio-vuoden aikana opimme opiskelemaan, löysimme oikean alan ja loimme upeita ystävyyssuhteita.

Syksyn aikana teimme perusopinnot sekä kävimme yhdessä läpi ajankohtaisia talouselämän aiheita. Tämä takasi pettämättömän pohjan kevään valintakoepaahdolle ja sille, että todella ymmärsimme haluavamme opiskella kauppatieteitä. Syksyn aikana luodun pohjan päälle oli upea alkaa rakentamaan tietoa valintakoekirjoista, koska niissä käsitellyt asiat osasi nyt yhdistää tosielämään sekä suurempaan kokonaisuuteen – kaavat ja listat eivät olleet enää vain merkkirivejä, vaan ne oikeasti ymmärsi. Tuntuu, että pelkästään valintakoekirjat lukemalla emme olisi pärjänneet läheskään näin hyvin kokeissa.

Alkio-vuotemme sisälsi muutakin kuin opiskelemista. Oppilaskunnan hallituksen, Hutin sekä linjojen järjestämät tapahtumat ja juhlat toivat lisämaustetta opiskeluun. Korpilahdella on myös eräs baari, Ohrantähkä, jonka Alkiolaiset saavat käytännössä käyttöönsä joka keskiviikko. Tähkäbileet takaavat paitsi mukavan irtioton arkeen, myös taloudellista hyötyä bileiden järjestäjille, eri kulloisellekin linjalle. Parhaiten mieleen ovat jääneet sumusuunnistukset, Tähkäillat, itsenäisyyspäivän tanssiaiset sekä kauppislinjan linjamatka Varsovaan.

Alkio-vuotemme voi siis todella sanoa olleen erittäin antoisa. Vuosi takasi sen, että saimme molemmat opiskelupaikan sekä Vaasan että Jyväskylän yliopistosta. Voimme molemmat täydestä sydämestämme suositella Alkio-vuotta.

Ville ja Fanny

Fanni Hollström ja Ville Mikkonen, kauppatieteet 2013-2014

Lisätietoa kauppatieteiden linjasta.