Ikimuistoinen vuosi

Minulla on pienestä asti ollut halu päästä lääkikseen ja kevään 2019 yo-kirjoitusten jälkeen tiesin, että välivuosi odottaa. Yksi kaunis päivä postilaatikkooni ilmaantui Alkio-opiston esite. Kiinnostuin paikasta, sillä kotona opiskelustani ei kuitenkaan olisi tullut mitään, joten päätin hakea.

Opistolla suurin apu itselleni oli opettajien iltapäivystykset. Silloin opettaja oli koululla iltaan asti ja saimme käydä kysymässä neuvoja, minä erityisesti fysiikasta. Tärkeinä pidin myös harjoituspääsykokeita, jotka olivat erittäin laadukkaita ja todenmukaisia! Lisäksi Alkiolla opettajista oikeasti huokui omistautuneisuus ja halu auttaa meitä.

Tiesin, etten katuisi Alkio-vuottani, vaikken kouluun pääsisikään, koska sain paljon hauskoja muistoja ja läheisiä ystäviä ympäri Suomen. Vuoden pituinen työ huipentui lopulta pääsykokeisiin ja loppukesästä se vielä palkittiin, kun sain tietää, että vuosi Alkiolla tuotti tulosta ja lääkis kutsui! Mikä parasta, löysin toisen Alkiolaisen omalta vuosikurssiltani. Vaikka hän oli käynyt Alkio-vuotensa vuotta aiemmin, Alkio-henki silti näkyy ja yhdistää meitä täälläkin.

Hassua kuin onkaan, mutta vuosi Alkio-opistossa on ollut yksi elämäni merkittävimmistä ja upeimmista vuosista!

Maari ja Jenna LT

Maari Kytöharju ja Jenna Front (Lääketieteeseen suuntaavat opinnot 2018-2019)

Maari Kytöharju, Lääketieteeseen suuntaavat opinnot 2019-2020

Lisätietoa Lääketieteeseen suuntaavien opintojen linjasta.

Paras mahdollinen fykebi-pohja

Lukiossa minulle ei ollut lainkaan selvää, mitä haluaisin mahdollisesti tulevaisuudessa opiskella tai tehdä työkseni. Lukion jälkeen lähdin kuitenkin opiskelemaan sosiaalipsykologiaa ja vaikka ala olikin mielenkiintoinen, se ei tuntunut omalta. Niinpä reilun vuoden jälkeen päätinkin vaihtaa suuntaa ja lähteä kohti jotain muuta. Hammaslääketiede kiinnosti, mutta lukiossa ei tullut luettua fykebi-aineita ja matikan osaamisessakin oli paljon puutteita. Niinpä kävin ensin töiden ohessa iltalukiossa pitkän matikan ja vähän fysiikkaa ja kemiaa mitä töiltäni kerkesin, ja hain sitten Alkioon lääketieteeseen suuntaaviin opintoihin.

Alkio-vuoteni aikana olen kyllä oppinut hurjan paljon, ja saanut todella hyvän pohjan niin fysiikasta, kemiasta kuin biologiastakin. Ymmärrän paljon laajemmin fysikaalisia ja kemiallisia ilmiöitä, kuin mitä iltalukiosta jäi käteen. Paljon hyötyä on kuitenkin ollut myös siitä, että matikka oli suunilleen jo hallussa Alkioon tultaessa, sillä vuosi on lyhyt aika ottaa haltuun esimerkiksi fysiikka, jos matikka takkuaa. Alkiossa kuitenkin alkuvuodesta järjestettiin myös matematiikan tunteja, jotka tukivat oppimista fysiikassa ja kemiassa.

Vuoden aikana tuli kahlattua läpi lukion fysiikka, kemia ja biologia. Opetus oli laadukasta ja sitä oli paljon, usempina päivinä noin klo 9-16. En usko, että itsekseni olisin saanut opiskeltua asiat puoliksikaan näin hyvin. Alkiolla asumisessa on myös se hyvä puoli, että aamupala, lounas ja päivällinen saadaan valmiina, jolloin myöskin säästyy ruuanlaittoon ja kaupassa käyntiin normaalisti kuluva aika, joten senkin ajan voi hyödyntää ja käyttää vaikka opiskeluun. Myös ympäröivä luonto on kaunis ja opistolla asuessa mitä todennäköisemmin tulee saaneeksi myös hyviä ystäviä, joiden kanssa jakaa opiskelun paineet, ilot ja surut. Ikävä tulee kyllä yhteisiä iltapalahetkiä asuntolassa!

Vuoden päätteeksi voin sanoa, että Alkiosta sain kyllä varmasti parhaan mahdollisen pohjan fykebi-saralla, jollaista en usko että olisin saavutanut missään muualla. Tästä on hyvä lähteä pääsykokeeseen ja katsoa miten käy!

Anna Pitkänen, Lääketieteeseen suuntaavat opinnot 2018-2019

Lisätietoa Lääketieteeseen suuntaavien opintojen linjasta.

Välivuosi, joka ei tuntunut välivuodelta

Alun perin päädyin hakemaan Alkio-opistolle, koska olin hakemassa tulevassa yhteishaussa ainoastaan yhteen hakukohteeseen - Tampereen lääkikseen. Samaan aikaan kun olisi pitänyt valmistautua täysillä pääsykokeisiin oli minulla vielä kevään ylioppilaskirjoitukset meneillään ja niin ollen aika sekä jaksaminen erittäin rajoittunutta. En siis pitänyt mahdollisuuksiani päästä kouluun kovinkaan suurina, joten vuosi Alkio-opistolla kuulosti hyvältä varasuunnitelmalta.

Tuona keväänä en opiskelupaikkaa saanut, joten seuraavana syksynä aloitin opinnot Alkio-opiston LT-linjalla. Tämä linja kesti vuoden verran ja siellä kerrattiin lukion oppimäärää biologiasta, fysiikasta ja kemiasta. Vuoden aikana opiskeltava kokonaisuus oli erittäin laaja, ja tämän vuoksi opistolla viettämäni vuosi ei tuntunut välivuodelta oikeastaan ollenkaan. Pääsykokeisiin valmistautuessa huomasin kuitenkin kyllästyneeni biologian opiskeluun, enkä kokenut sitä enää yhtä mielenkiintoisena kuin ennen. Itsenäisesti opiskellessani luettavaksi valikoitui aina joku fysiikan kirjoista, ja huomasin oikeastaan pitäväni enemmän laskemisesta kuin lukemisesta. Opistovuoteni keväänä hainkin siis lääkiksen ohella Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan fysiikkaa. Vaikka fysiikan opiskelu yliopistossa olikin minulle alun perin se kakkosvaihtoehto, tajusin yhteishaun tuloksia odotellessani haluavani oikeastaan enemmän opiskelupaikkaa fysiikalta kuin lääkiksestä. Kun siis kesällä sain tietää aloittavani syksyllä opinnot lääkiksen sijasta fysiikalla, olin oikeastaan enemmän innoissani kuin pettynyt.

Siitä huolimatta, että en päätynyt lääkikseen opiskelemaan koen Alkio-opiston olleen minun kohdallani erittäin positiivinen kokemus. Opiskelu LT-linjalla syvensi entisestään osaamistani fysiikasta ja koen, että tämän ansiosta yliopisto-opintojen aloitus oli huomattavasti helpompaa, mitä se suoraan lukion jälkeen olisi minulle ollut. En myöskään usko, että vaikkapa töissä vietetyn välivuoden aikana olisin välttämättä innostunut samalla tavalla fysiikan opiskelusta ja päätynyt hakemaan opiskelemaan kyseistä ainetta yliopistoon. Alkio-opisto oli mielestäni myös opiskelu ja asumisympäristönä ainutlaatuinen. Opistolla viettämäni vuoden aikana sainkin siis elämääni fysiikkainnostukseni lisäksi monta ihanaa uutta ystävää ja poikaystävän.

Nyt ensimmäinen opiskeluvuoteni fysiikalla alkaa olla lopuillaan. Muistelen edelleen Alkiolla viettämääni vuotta lämmöllä, ja kannan ylpeästi haalareissani opistovuodesta muistuttavaa Alkio-haalarimerkkiä.

Alkio-opiston lääketieteeseen suuntaavien opintojen opiskelija

Enni Rajala, lääketieteeseen suuntaavat opinnot 2017-2018

Lisätietoa Lääketieteeseen suuntaavien opintojen linjasta.

 Kohti omia unelmia

Jo ala-asteikäisenä haaveilin lääkärin ammatista ja ajan kuluessa kiinnostus lääketiedettä kohtaan vain kasvoi. Lukioon mennessä opiskelujen suunta ja kurssivalinnat olivat selkeitä, mutta kolmen vuoden aikana opiskelumotivaatio laski ja tulokset sen mukana. Huonon opiskelumenestyksen jälkeen päätin unohtaa lääkiksen ja keskittyä hetkeksi johonkin muuhun. Parin välivuoden jälkeen selkeni, että lääketieteen opinnot olivat edelleen se, mitä omalta tulevaisuudeltani toivoin. Pitkän tauon jälkeen koulukirjojen avaaminen oli korkean kynnyksen takana ja pääsykokeisiin lukeminen jäi lopulta vain suunnitelmaksi. Kaipasin itsenäisen opiskelun tueksi jonkinlaista valmennuskurssia ja eri vaihtoehtoja puntaroituani Alkio-opiston Lääketieteeseen suuntaavat opinnot valikoitui parhaaksi vaihtoehdoksi.

Alkio-opiston LT-linjalla sai erittäin hyvän tietopohjan fysiikasta, kemiasta ja biologiasta ja opetus kannusti asioiden ymmärtämiseen eikä pelkkään ulkoa opetteluun. Vuoden alussa kaikkien aineiden perusteet käytiin hyvin läpi ja tarjottiin myös matematiikan opetusta fysiikan ja kemian pohjalle. Vaikeita asioita ei koskaan tarvinnut pohtia yksin, sillä opettajat jaksoivat kärsivällisesti avata solmukohtia. Ongelmia sai ratkottua myös opiskelukavereiden kanssa. Vuosi opistolla tarjosi hyvälaatuisen opetuksen lisäksi työkaluja itsenäisen opiskelun kehittämiseen ja oman opiskelutekniikan hiomiseen.

Pääsykokeeseen tarvittava osa lukion oppimäärästä on kokonaisuudessaan iso pala opiskeltavaksi yhden vuoden aikana, mutta kurssit oli saatu koottua toimivaksi, joskus jopa hieman lukioasian ylittäväksi paketiksi. Valmis kurssisuunnitelma oli ainakin omalla kohdallani erittäin hyödyllinen, koska itse ei tarvinnut käyttää aikaa ja energiaa lukemisen suunnitteluun. Koulun kirjasto on pieni, mutta eri oppiaineiden kirjoja löytyy hyvin ja eri kirjasarjoista. Myös itsenäiseen opiskeluun kirjasto sopii erittäin hyvin sen ollessa hiljainen tila.

Vaikka opiskelupaikkaa ei tänä keväänä aukeaisi, koen saaneeni vahvan pohjan, jonka päälle on hyvä syventää omaa tietoa. Samalla lukuisiin kansioihin on kertynyt paljon erilaista opiskelumateriaalia. Kirsikkana kakun päällä ovat vuoden aikana saamani uudet ystävät.

Milja Kuosmanen, Lääketieteeseen suuntaavat opinnot 2018-2019

 Lisätietoa Lääketieteeseen suuntaavien opintojen linjasta.

Lääkisaineista nanotieteisiin

Lääketieteeseen suuntaavat opinnot eli LT-linja on vuoden kestävä pamaus, jossa opiskellaan lähinnä fysiikkaa, kemiaa, fysiologiaa ja biologiaa. Lukuvuonna 2011 - 2012 linjalaistemme lähtötaso oli todella heikko näissä aineissa. Vuodessa voi kuitenkin kehittyä ihmeellisen paljon. Suurin kiitos tästä saavutuksesta henkilökohtaisen aherruksen ohella kuuluu opiston opettajille. Itse suoritin opiston tarjoamien kemiantuntien lisäksi yliopistolliset kemian perusopinnot.

Opiskeluympäristönä Alkio-opisto on viihtyisä ja ideaali juurikin tällaiselle todella intensiiviselle oppimiselle. Ei ole turhia häiriötekijöitä sinun ja oppikirjan välillä. Koulussa henkilökunta on todella mukavaa ja avuliasta, ja etenkin kirjaston palvelut toimivat kivasti ja joustavasti. Myös ruoka oli hyvää, ja sitä oli välillä tarjolla ehkä vähän liiankin kanssa.

Noh, sitten se rientopuoli. Riittihän noita pirskeitä lähes jokaiselle viikolle. Ohrantähkässä oli keskiviikkoisin teemabileitä ja Hutin (huvi- ja urheiluitoimikunnan) järjestämiä muita juhlia. On tuo Korpilahti sen verran intensiivinen paikka, että pariskuntiakin muodostui useita ja uusia - mahdollisesti elinikäisiä - kavereita sai varmasti jokainen.

Suosittelenko LT-linjaa? Kyllä, jos

• haluat parantaa lukion luonnontietieteellisten aineiden osaamistasi
• sinulla on heikko itsekuri
• opiskelurutiinit ovat hukassa tai löytymättä
• kaipaat vertaistukea tai kohtalotovereita
• tykkäät vatvoa koetuloksia
• kaipaat välivuotta, joka ei tunnu välivuodelta
• tykkäät vertailla itseäsi muihin ja saat itsetuntobuustin ollessasi parempi
• haluat laskea aamusta iltaan ilman sosiaalista painetta lopettaa
• tahdot tutustua Järvi-Suomen ihaniin maisemiin
• et halua tuhlata yliopiston opintotukikuukausia
• haluat harjoitella suunnitelmallisuutta ja tavoitteellista toimintaa tai
• vaikka tunnet tarvitsevasi aikaa zenmäiselle itsetutkiskelulle luonnon helmassa.

Tulin Alkiolle hakeakseni eläinlääkikseen, mutta tieni viekin sen sijaan syksyllä nanotieteiden koulutusohjelmaan Jyväskylän yliopistolle. Olenko pettynyt? En, vain hieman yllättynyt siitä, kuinka erilaisesta tilanteesta sitä itsensä voikaan löytää kuin vain vuotta aiemmin.

 tiia

Tiia Tammela, Lääketieteeseen suuntaavat opinnot 2011-2012

Lisätietoa Lääketieteeseen suuntaavien opintojen linjasta.