Alkio-opistolta oikikseen

Ajatus Alkio-opistoon hakemisesta syntyi, kun ystäväni vinkkasi, että Alkiolla järjestetään ensimmäisen kerran oikeustieteiden linja tulevana lukuvuonna. Olin juuri tuolloin saanut tietää oikiksen pääsykokeiden tulokset ja edessä oli jälleen välivuosi. Päätös Alkio-opistolle lähtemisestä syntyi hetkessä ja se osoittautuikin yhdeksi parhaimmista päätöksistä koskaan.

Lukukauden aikana suoritin Turun yliopiston oikeustieteiden väyläopintoja, jotka olivat erinomaista harjoitusta kevään pääsykoetta varten. Avoimen väylästä muodostui vuoden aikana myös varavaihtoehto hakemiselle, mikäli ovet eivät olisi auenneet oikikseen kevään pääsykokeella. Alkio-opisto järjesti avoimen yliopiston kurssien lisäksi myös omia oikeustieteisiin liittyviä kursseja, jotka koin erittäin hyödyllisiksi pääsykoetta ajatellen ja esimerkiksi oikeustapausharjoituksille järjestettiin oma erillinen kurssi. Opettajamme huolehti koko lukuvuoden ajan siitä, että opintojen kanssa ei jää yksin sekä apua ja tukea oli aina saatavilla. Lisäksi jokaisesta kirjallisesta ja suullisesta harjoituksesta lukuvuoden aikana (esseet, oikeustapaustehtävät, esitelmät yms.) sai kattavan palautteen, joka osaltaan mahdollisti oman osaamisen jatkuvan kehittymisen.

Keväällä kaikki avoimen yliopiston sekä opiston omat kurssit saatiin pakettiin hyvissä ajoin ennen pääsykoemateriaalin julkaisemista, jolloin aikaa jäi luku-urakkaan valmistautumiseen. Tuolloin pyörähti käyntiin myös opettajan vetämä valmennuskurssi. Valmennuskurssin tunnit järjestettiin muutaman kerran viikossa, jolloin vedettiin yhteen pääsykoemateriaalin kokonaisuuksia ja kaikesta epäselvästä oli mahdollisuus kysyä. Kurssilla järjestettiin myös laadukas harjoituspääsykoe palautteineen.

Suosittelenkin lämpimästi Alkio-opistoa jokaiselle, joka haluaa viettää tehokkaan välivuoden opiskelujen merkeissä ja samalla saada uusia ystäviä ja kokemuksia, jotka ovat Alkiolla taattu. Minun vuosi Alkio-opistolla oli opintojen suhteen tiivis ja työntäyteinen ja lukukausi huipentui kevään pääsykokeisiin. Heinäkuussa tulosten julkaisun myötä tuo kova työ todellakin palkittiin ja unelmat kävivät toteen, kun ovet avautuivat Helsingin oikeustieteelliseen tiedekuntaan!

Oikeustieteet-opintolinjan opiskelijatarinan Annikan kuva

Annika Kampman, Oikeustieteet 2020–2021

Lisätietoja Oikeustieteet-opintolinjasta

Suunta varmistui Alkio-opistossa

Päädyin Alkio-opistolle ensin itse selailemalla eri vaihtoehtoja välivuodelle netistä. Loppujen lopuksi kaverini, joka oli käynyt Alkiolla edeltävän vuoden ja päässyt opiskelemaan, sai minut vakuuttuneeksi, että opisto on hyvä vaihtoehto. Aiempina vuosina olin töissä, eivätkä työt edistäneet opiskelemaan pääsyä, joten ne eivät olleet enää vaihtoehtona. Takana oli jo kolmas hakukevät, enkä vieläkään ollut saanut paikkaa oikeustieteellisestä. Minulle tarjottiin kuitenkin paikkaa myynti-insinöörikoulutuksesta Turusta, mutta mielessä kalvoi vielä ajatus, että ainakin kerran on yritettävä päästä oikeustieteelliseen. Olin varma, että minulla on vielä jotain annettavaa.

Vaikka oikeustieteen opinnot pitivät kiireisenä, ehdin käymään muutaman muunkin aineen kurssin. Tämä vahvisti sitä tunnetta, että olin oikealla opintolinjalla.

Arki opistolla oli erilaisempaa kuin mihin olin tottunut. Ravintola Santerin ruoka toi kolme kertaa päivässä mukavaa rytmiä päivään. Myös tuntien välissä kirjastolla opiskelu oli kivaa, koska samalla tuli höpöteltyä muiden linjojen opiskelijoiden kanssa. Syksyllä koronan pahentuessa tähkäiltoja ei voinut montaakaan järjestää, mutta onneksi pienempiä pippaloita ja illanistujaisia oli riittävästi opiskelun vastapainoksi.

Vasta keväällä pääsykoerumban alettua huomasin, kuinka paljon hyötyä opistosta oli. En ollut tuntenut ketään muuta, joka olisi hakenut oikeustieteelliseen. Vertaistuki sekä opettajamme jatkuva kannustus - ja melkeinpä kädestä pitäen opettaminen - oli korvaamatonta.

Pääsykoekirjoissa oli yllättäen paljon asioita, joita jo muistin kursseilta. Ennen opistoa itselleni tuotti vaikeuksia esiintyminen, esseet ja oikeustapausharjoitukset. Oikeustapauksista oli kokonaan oma kurssi, jossa harjoiteltiin niiden kirjoittamista. Esitelmiä tehtiin melkein joka viikko eri aiheista, joten nykyään niidenkään pitäminen ei jännitä läheskään yhtä paljon.

Suosittelen Alkio-opistoa sellaiselle, jolla ei ole selvää suuntaa, mihin mennä tai tietoa, mitä tehdä tai sellaiselle joka miettii, onko jokin ala itselleen se oikea. Opistolla on paljon erilaisia ihmisiä eri elämäntilanteista, joten sieltä varmasti löytyy myös sinun kanssasi saman tilanteen jakavia.

Parasta, mitä opistolta jäi mukaan, ovat elinikäiset ystävät ja paikka Turun yliopiston oikeustieteellisessä! Kannatti siis vielä kerran tavoitella unelmaansa. :)

Oikeustieteet-linjan opiskelijatarinan kuva

Annsofi Salo, Oikeustieteet 2020–2021

Lisätietoja Oikeustieteet-opintolinjasta