Eväät yliopisto-opiskeluun Alkio-opistolta

Alkio-vuoden aikana sain arvokasta kokemusta yliopisto-opinnoista: sain varmuutta kirjoittamiseen ja yleensäkin yliopisto-opiskeluun.

Suoritin Alkiolla psykologian perusopinnot, viesti- ja kieliopintoja sekä tilastomenetelmien peruskurssin. Aherrus kannatti, sillä keväällä sain tiedon päässeeni opiskelemaan psykologiaa Itä-Suomen yliopistoon! Päätin opistovuoden yhtä kokemusta ja monia uusia tuttavuuksia rikkaampana sekä varmempana opiskelijana! :)

Henna Riikka Jauhiainen

Henna-Riikka Jauhiainen, Psykologia 2018–2019

Alkio herätti motivaationi

Vuoden 2018 kesällä mietin, mitä teen tulevana syksynä. Haaveena oli päästä opiskelemaan psykologiaa, mutta sisäänpääsy tuntui
hyvinkin kaukaiselta. Löysin Alkio-opiston selaamalla netistä erilaisia valmennuskursseja sekä kansanopistoja. Alkion opintotarjonta
vaikutti hyvin laajalta ja opistolla olikin erillinen psykologian linja. Ilmoittauduin tulevalle lukukaudelle, ja jo elokuussa olinkin matkalla
kohti Korpilahtea.

Opinnot lähtivät osaltani hyvin hitaasti käyntiin. Lukiossa panostin koulunkäyntiin vain sen verran mitä kiinnosti ja se näkyi myös alkuvaiheessa opintojani Alkiolla. Kuukauden laiskottelun jälkeen huomasin kuinka deadlinet painavat päälle, joten opiskelu lähti käyntiin hyvinkin isolla vaihteella.

Psykologian perusopinnot tuntuivat raskailta, mutta sain paljon ohjausta ja kannustusta opettajaltani. Syksyn kuluessa opinnot
jatkuivat ja minulle heräsi ensimmäistä kertaa elämässäni suuri motivaatio onnistua opinnoissa sekä tulevan kevään pääsykokeissa. Syksyllä päätinkin, että pääsen sisälle yliopistoon.

Opiskelu opistolla antoi pääsykoeurakkaan erittäin mainiot lähtökohdat. Olimme kuluneen vuoden aikana harjoitelleet tieteellisen tiedon käsittelyä mm. artikkeleiden lukutekniikoita ja lähdeviittauksia. Myös tilastotiedettä oli harjoiteltu paljon. Keväällä tehtiin  pääsykoemateriaalin kanssa paljon töitä yksin ja porukassa.

Välillä koko homma tuntui tarkoituksettomalta, mutta opiskelijakavereilta sekä opettajalta sai paljon vertaistukea ja kannustusta. Kova työ kannatti ja pääsin opiskelemaan psykologiaa Tampereen yliopistoon. Iso kiitos kuuluu Alkiolle, mutta en vähättele oman työn määrää, mitä sisälle pääsyyn vaaditaan. Kaikki riippuu itsestä ja omasta tahdosta onnistua, mutta Alkiolta sain erinomaiset edellytykset yliopistoon pääsemiseksi.

Anssi Pohjola

Anssi Pohjola, Psykologia 2018–2019

Alkion siivin psykologian opiskelijaksi

Päädyin Alkio-opistolle, sillä minulla oli tavoitteena päästä opiskelemaan psykologiaa Jyväskylän yliopistoon. Halusin hyödyntää välivuoteni siten, että pääsisin eteenpäin tulevissa opinnoissani ja että saisin tukea tulevaan valintakoelukemiseen.

Opistolla opiskelua tuki käytännölliset ja joustavat järjestelyt, kuten verkkoluennot, lyhyet etäisyydet (esimerkiksi kotiin, kirjastoon, ruokalaan ja urheilun pariin), säännölliset ruokailut ym. Tämä antoi minulle mahdollisuuden panostaa sekä avoimen yliopiston opintoihin että valintakoelukemiseen, ja ohessa kerkesin hyvin harrastamaan erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja. Aloitin joulun jälkeen tilastomatikan kirjan parissa, ja kun artikkelit julkaistiin maaliskuun alussa, sain psykologian perusopinnot pakettiin. Sivuaineopintoni, kasvatuspsykologia, jäi siinä vaiheessa kesken, mutta sain suoritettua sen loppuun kesällä. Kevään aikana läpikäyty työ palkittiin, ja sain haluamani opiskelupaikan.

Alkio-vuosi oli kaiken kaikkiaan unohtumaton kokemus. Se auttoi minua tavoitteeni saavuttamisessa ja sain opintojani vuodella eteenpäin. Yhtä onnellinen olen myös muista vuoden tuomista korvaamattomista
asioista: hyvistä ystävistä, kämppiselämästä, abstraktimpienkin asioiden oppimisen kuten uusiin ja erilaisiin ihmisiin tutustuminen ja tietysti monista ihanista muistoista, joita kerryttivät muun muassa illanvietot, bileet ja linjamatka.

Siiri, Psykologia 2015–2016

Alkio - avaimeni yliopistoon

Alkio-opistolla vietetty vuosi oli minulle tärkeä, sen ansiosta olen saanut sen, mitä lukion jälkeen lähdin tavoittelemaan – yliopistopaikan. Keväällä laitoin todistukset Alkiolla suorittamistani psykologian ja sosiaalipsykologian perusopinnoista sekä kieliopinnoista eteenpäin, ja pian sainkin ilmoituksen, että minut on väylähaun kautta hyväksytty Kuopioon Itä-Suomen yliopistoon, jossa voin erikoistua mm. sosiaalipsykologiaan. Uurastus välillä aikaa vievien opintojen parissa todellakin kannatti – kukapa olisi uskonut että yhden vuoden opiskeluilla lunastaisin itselleni opiskelupaikan osallistumatta edes valintakokeisiin!

Vuottani Alkiolla en kuitenkaan kuvailisi rankaksi, ehdin hyvin viettämään myös vapaa-aikaani ja harrastamaan. Alkio-opistoa voin suositella lämpimästi kaikille sitä vähänkin harkitseville, sillä siten ei pääse tipahtamaan opiskelun rytmistä ja opinnoissa pääsee koko ajan etenemään. Näin säästää myös aikaa ja kun yliopistopaikka sitten omalle kohdalle joskus avautuu, on sinulla jo sitä varten suoritettuja opintoja takanasi sekä oiva nippu mahtavia kokemuksia ja solmittuja ystävyyssuhteita! Ei muuta kuin rohkeasti kohti unelmia! :)

Nelli Puronvarsi

Nelli Puronvarsi, psykologia 2012–2013

Lisätietoa psykologian linjasta.