Alkion kautta fysioterapian amk-opiskelijaksi!

Olin Alkio-opistolla 5 kuukautta Sote-linjalla, koska en päässyt yhteishaussa kouluun sisään. Tavoite oli päästä opiskelemaan fysioterapiaa. Uutta välivuotta en halunnut pitää, joten kun löysin netistä Alkion, se tuntui täydelliseltä vaihtoehdolta. Sain käytyä avoimen ammattikorkeakoulun ja yliopiston kursseja, ja kertasin kieliä ja kirjoittamista. Erityisesti innostuin anatomian ja fysiologian opinnoista, ja se vahvisti omaa motivaatiota hakea uudestaan opiskelemaan fysioterapiaa.

Alkio-opistolla oli erittäin turvallinen ja mukava olla. Opettajat ja luokkalaiset olivat aivan ihania. En ollut opiskellut pitkään aikaan, joten Alkiolla pääsin takaisin opiskelun makuun. Pääsin nyt opiskelemaan fysioterapiaa Espooseen Laurean ammattikorkeakouluun. Etenkin Alkio-opiston fysiologian ja projektityöskentelyn kursseista on ollut opinnoissa hyötyä. Suosittelisin Alkio-opistoa niille, jotka eivät päässeetkään vielä kouluun sisään ja myös niille, jotka eivät vielä täysin tiedä mitä haluaisi opiskella.

Koivisto Erika

Erika Koivisto, Sote-linja kevät 2018

 

Itseluottamusta opiskeluun ja opiskelupaikan tavoitteluun

Lukioaika oli minulle haastavaa elämäntilanteen takia. Suoritinkin kurssit ajallaan, mutta kirjoitukseni venähtivät seuraavan vuoden kevääseen. Olin haaveillut sosionomin opinnoista jo useamman vuoden, mutta itsevarmuuteni opiskeluiden suhteen oli pohjamudissa. Syksyllä selasin korkeakoulujen kevään yhteishakua ja sattumalta kiinnitin huomioni siihen, että Alkio-opisto etsi opiskelijoita myös sosiaali- ja terveysaloille. Kirjoitin samalta istumalta hakemuksen ja pian olinkin jo Alkiolla, viiden tunnin ajomatkan päässä kotikaupungistani.

Kevään aikana suoritin loput ylioppilaskirjoitukset, opiston omia kursseja, ammattikorkeakoulun avoimia opintoja sekä valmistauduin valintakokeisiin. Sain myös varmuuden sille, että ala on juuri se, mitä haluan opiskella. Kaikki suorittamani kurssit vastasivat mielenkiinnon kohteitani ja huomasin, että harrastuksistani oli hyötyä opinnoissa. Linjakavereiden tuki oli korvaamatonta ennen valintakokeita ja tuloksia odotellessa. Alkukesästä pääsimme vihdoin juhlimaan ylioppilasjuhliani ja pian tulikin ilmoitus, että olin kirkkaasti sisällä ensimmäisessä hakukohteessani ammattikorkeassa.

Kattavan valmentautumisen ansiosta valinta- ja soveltuvuuskokeista jäi varma ja hyvä fiilis, joka sitten lopulta palkittiin. Sain Alkiolta siis juuri sen mitä tarvitsin: uuden ympäristön saattaa ylioppilastutkintoni loppuun sekä motivaatiota ja itseluottamusta tavoitella jatko-opintoja.

Selina

Selina Koskiniemi
Sosiaali- ja terveysalalle valmentavat opinnot, kevät 2016
Lisätietoa sosiaali- ja terveysalan linjasta.

 

Alkio - väylä ammattikorkeakouluun

Päädyin Alkio-opistolle monen mutkan kautta. Lukion jälkeen haeskelin vielä omaa alaani ja pidin välivuoden töitä tehden. Yhden välivuoden jälkeen opiskelupaikka napsahti kuitenkin Jyväskylän yliopistosta, pääaineena yhteiskuntapolitiikka. Yliopistolla jaksoin olla yhden vuoden, kunnes totesin alan olevan täysin väärä minulle. Motivaatiota opiskeluihin ei enää ollut.

Päädyin taas hetkeksi töihin ja rupesin pohtimaan jo lukiosta asti minua seurannutta kysymystä: "mitä haluan tehdä elämälläni?". Pitkien pohdiskelujen jälkeen rupesin kallistumaan sosiaali- ja terveyspuolelle. Kevään ja syksyn yhteishaut olivat jo menneet ohi, ja rupesin miettimään muita vaihtoehtoja. Tuttavaltani olin kuullut positiivista palautetta Alkio-opistosta ja tammikuussa olinkin jo aloittamassa opintoja Alkio-opiston sosiaali- ja terveyslinjalla.

Opintoihimme kuului avoimen ammattikorkeakoulun opintoja sekä opiston omia kursseja. Sain myös hyvää kokemusta esimerkiksi vanhuksille vedetystä jumppatuokiosta, sillä en ollut koskaan aiemmin vetänyt minkäänlaista jumppaa. Alkiolla oli turvallinen ilmapiiri kokeilla ja harjoitella uusia asioita. Myös Alkion yhteisö opettajineen ja oppilaineen tuntui tiiviiltä.

Kevät Alkiolla hurahti nopeasti ja pian olikin taas yhteishaun aika. Yhdessä opiskelijakavereidemme kanssa stressasimme hakutoivejärjestyksestä ja vaihtoehtoisista opiskelijakaupungeista. Alkukesä meni taas kerran tulevaisuudesta stressatessa, mutta kuinka ollakaan, heinäkuun lopulla sain opiskelupaikan Jyväskylän ammattikorkeakoulusta!

Alkio-opisto puolivuotiseni vahvisti mielenkiintoani sote-alalle ja uskon siitä olleen myös hyötyä valintakokeissa sekä kouluun pääsyssä. Avoimessa suorittamani opinnot saan kätevästi hyväksiluettua ja pääsen etenemään nopeasti tutkinto-opinnoissani. Alkio-opisto toimi väylänä minulle päästä eteenpäin tavoitteissani, tällä hetkellä opiskelen Kuntoutuksen ohjausta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

 Sote-opiskelijan tarina

Sara Kupari
Sosiaali- ja terveysalan valmentavat opinnot kevät 2015
Lisätietoa sosiaali- ja terveysalan linjasta.

 

Alkio - tärkeä askel kohti jatko-opintoja

Toisinaan parhaat päätökset syntyvät hetken mielijohteesta. Alkiolle hakeutuminen oli minulle sellainen. Ylioppilaslakituksestani oli vierähtänyt pari vuotta töitä tehden, ja jatko-opiskelupaikkojen pohtiminen tuntui epävarmalta hakuammunnalta. Olo oli keskeneräinen, kun selkeitä maisemia omasta tulevaisuudesta opiskelun osalta ei ollut näköpiirissä.

Selvää oli, että halusin hankkia osaamista terveyden, liikunnan ja urheilun kentältä, mutta kysymys kuuluikin: miten, missä ja mistä aloittaa? Vapaapäivänäni päädyin vahingossa selailemaan Alkion internetsivuja, kiinnostuin Sote-linjasta ja täytin hakemuksen. Kas, kävipä se helposti! Muutaman päivän kuluttua postiluukusta kolahti tervetulotoivotus opistolle.

Vuodenvaihteen jälkeen hytisin maanantaiaamuna pakkasessa bussipysäkillä määränpäänäni Alkio-opisto ja ensimmäinen koulupäivä yli kahteen vuoteen. Alkuun päästyäni kevät toi tullessaan paitsi (nyt hyödyksi koituneita) opintopisteitä, mutta myös monenkirjavia kokemuksia koulunpenkin ulkopuolelta. Kunniamaininnan ansaitsevat myös kotoisa kirjasto, sekä Ravintola Santeri, joka sponsoroi pohjattomasti nälkäistä aktiiviurheilijaa päivittäin erinomaisella ruokatarjonnallaan!

Alkiolla, idyllisessä Korpilahden kyläympäristössä, saattoi aistia lämminhenkisen, "perhemäisen" tunnelman, jossa kahlattiin läpi vaikeidenkin hetkien niin, ettei ketään jätetty yksin. Henkilökuntakin tuntui olevan läsnä opiskelijoita varten eikä "vain töissä täällä".

Opiskelu Alkiolla oli oivallinen käynnistys kokopäiväopiskelusta taukoa pitäneelle, ja tärkeä askel kohti jatko-opintoja. Jos olisin jättänyt Alkio-kortin käyttämättä, minulta olisi jäänyt tapaamatta monta hienoa ihmistä, enkä välttämättä olisi tällä hetkellä sisällä Jamkissa opiskelemassa fysioterapiaa.

 Vilma Niskanen

Vilma Niskanen
Sosiaali- ja terveysalalle valmentavat opinnot kevät 2013
Lisätietoa sosiaali- ja terveysalan linjasta.