Uusia ystäviä, loistavia opettajia sekä opiskelupaikka!

Valmistuin lukiosta keväällä 2020 ja yksi haaveeni lukion jälkeen oli päästä opiskelemaan toimintaterapeutiksi. Lisäksi minua kiinnosti sosionomin ja fysioterapian opinnot. Opiskelupaikka ei kuitenkaan osunut omalle kohdalleni ja ajattelin hakea seuraavana keväänä uudestaan. Kesän lopussa äitini kertoi minulle Alkio-opistosta. Etsin enemmän tietoa Alkio-opistosta ja innostuin, mutta tietysti minua myös jännitti lähteä kohti uutta.

Päädyin Alkio-opiston Soteli-linjalle opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan ensimmäisen vuoden amk-opintoja. Opinnot etenivät sopivaa vauhtia eteenpäin ja opinnot kiehtoivat minua. Vuoden aikana sain myös vahvistusta siihen, että olen pyrkimässä oikealle alalle.

Opinnot valmentavat hyvin pääsykokeisiin, sillä esimerkiksi englannin osion harjoitteluun oli tarjolla tehopreppauskurssi sekä ammattikorkeakoulun tarjoama kielikurssi. Lisäksi matematiikan ja äidinkielen osioon oli tarjolla erilaisia harjoituksia ja tehtäviä.

Opintojen aikana kehityin erityisesti kirjoittamis- sekä esiintymistaidoissa, jotka ovat olleet minulle haasteellisimpia osa-alueita. Vuosi opistolla myös kasvatti itseluottamustani opintojen suhteen. Lisäksi koen, että kielitaitoni parani kurssien avulla ja ylitin itseni esimerkiksi pitämällä esitelmän englanniksi sekä ruotsiksi luokan edessä, mikä on ollut yksi suurin pelkoni. Vuoden aikana sain myös vahvistusta sille, että minua kiinnostaa eniten toimintaterapian sekä sosionomin opinnot.

Opistolla vallitsi ihanan positiivinen ja ystävällinen ilmapiiri ja opistolle oli aina mukava saapua. Luokastamme muodostui tiivis porukka ja meillä kaikilla oli mukavaa yhdessä. Alkio-opistolla on myös aivan mahtavat opettajat sekä muu henkilökunta, jotka ovat aidosti motivoituneita ja kiinnostuneita auttamaan sekä tukemaan opiskelijoita! Lisäksi päivästä toiseen jaksoin Ravintola Santerin tarjoaman hyvän ruoan ansiosta. Vuosi opistolla ei kuitenkaan ollut ainoastaan opiskelua, vaan vuoteen kuului myös luokan kanssa yhteisiä illanviettoja, tähkäiltoja, erilaisia teemapäiviä sekä mahtavat opiskelukaverit.

Suosittelen Alkio-opistoa etenkin siksi, että vuoden aikana löytää mahtavan työympäristön, uusia ystäviä sekä siksi, että pääsee viemään opintoja eteenpäin toisenlaisen polun kautta. Lisäksi Alkio-opiston kautta on mahdollista väylähaku, joka kiinnosti minua eniten.

Voin hyvillä mielin kertoa, että tulin valituksi avoimen väylän kautta Vaasaan ja Seinäjoelle sosionomin tutkintoon sekä Jyväskylään toimintaterapeutin tutkintoon. Aloitan tänä syksynä opinnot Jyväskylässä toimintaterapeuttiopiskelijana. Alkio-vuodesta oli siis todellakin hyötyä!

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijatarinan Assin kuva

Assi Pihlava, Soteli 2020-2021

Lisätietoja Soteli-opintolinjasta.

Varmuutta alasta, ihania ystäviä ja opiskelupaikka JAMKista!

Valmistuin lukiosta keväällä 2019. Tämän jälkeen pidin välivuoden opiskelusta, sillä en vielä tiennyt tulevaisuuden haaveammattiani ja seuraavaa opiskelupaikkaa.

Välivuosi tuntui kuitenkin pitkältä töitä tehdessä, ja halusin sittenkin päästä takaisin opiskelemaan. Tutuilta sateli ideoita sote-alalle lähtemisestä ja toimintaterapian työstä. Siitä lähtikin sitten idea lähteä opiskelemaan sosiaali- ja terveysalalle toimintaterapiaa.

Päätin siis hakea opiskelupaikkaa kevään 2020 yhteishaussa. Samalla muutin poikaystäväni perässä Jyväskylään, ja elättelin toiveita omasta opiskelupaikasta kyseisessä kaupungissa. Harmikseni opiskelupaikkaa ei kuitenkaan irronnut, ja siitä alkoikin pohdinnat, että mitäs nyt.

Syksyllä päätin alkaa opiskelemaan avoimia korkeakouluopintoja, ja keräämään opintopisteitä. Samalla kuulin hyvältä ystävältäni kokemusta Alkiosta, ja että siellä voisin suorittaa avoimia opintoja lähiopetuksen kera. Sopivasti löysinkin Alkion nettisivuilta puolivuotisen sote-alalle valmentavien opintojen linjan.

Opiskelin Alkiossa kevään 2021 avoimia sote-alan amk-opintoja ja keräsin opintopisteitä avointa väylää varten. Linja valmensi myös amkin valintakokeeseen erilaisten valintakoeharjoitusten avulla. Saimme esimerkiksi lähiopetusta matikan sekä logiikkatehtävien kertaamiseen.

Alkio-opistosta oli paljonkin hyötyä itselleni. Sain muun muassa selkoa siitä, mikä ala minua oikeasti kiinnostaa. Sain sieltä myös heti opistolle tullessa paljon ihania ystäviä, joihin pitää yhteyttä jatkossakin. Sain myös ennen kaikkea paljon uutta oppia, ja kiinnostukseni toimintaterapeutin ja fyssarin aloja kohti vain kasvoi! Erityisesti anatomia ylitti odotukseni, sillä se on nykyään yksi lemppari aiheistani!

Suurin hyöty Alkiosta oli kuitenkin se, kun sain vihdoin ja viimein suurimman tavoitteeni toteutettua, eli pääsin opiskelemaan Jyväskylän ammattikorkeakouluun Toimintaterapiaa!

Arki Alkiolla oli mukavaa, sillä jo opistolle tuleminen toi hymyn huulille. Alkiosta jäi erityisesti mieleen sen mukava ilmapiiri, mahtavat opettajat, viihtyisyys sekä tietysti unohtamatta maittavia lounaita! Täten voin todeta, että puolivuotta Alkiolla kului todella leppoisasti ja nopeasti!

Suosittelen Alkio-opistoa silloin, jos aikeissasi on pitää välivuosi ja pohtia vielä alavalintaa. Tai silloin, jos haluaa tehdä avoimia opintoja ryhmässä ja lähiopetuksen kera!

Sote ala Mandi

Mandi Metsäkangas, Sosiaali- ja terveysala kevät 2021

Lisätietoja Soteli-opintolinjasta.

Tosi hyvä eväät korkeakouluopintoihin

Jasmin ja Pihla opiskelivat Alkio-opistossa kevätlukukauden 2021 sosiaali- ja terveysalan opintoja sekä valmistautuivat samalla valintakokeisiin.

Videolla he kertovat

  • miten päätyivät Alkio-opistolle
  • miten opinnot valmentavat pääsykokeisiin
  • mitä hyötyä Alkio-vuodesta on ollut
  • millaista arki on Alkio-opistolla

Miksi suosittelisitte Alkio-opistoa?

Pihla: ”Jos ei ihan vielä tiedä, mitä töitä haluaisi tehdä tai mitkä opiskelut kiinnostaa. Mä en itsekkään tiennyt vielä, että toimintaterapia mua kiinnostaa. Sitten se selkeni, kun sai tietää vähän lisää ammatista. Se on myös hyvä, jos ei vielä tiedä minne haluaa opiskelemaan, niin ei menetä ensikertalaispisteitä, kun hakee ammattikorkeeseen.

Jasmin: ”Mun mielestä saa just tosi hyvä eväät korkeakouluopintoihin ja joskus sai tehtyä niitä opintoja jo tässä puolen vuoden aikana eteenpäin. Ollaan sitten edellä muita siellä korkeakoulussa.”

Jasmin Pyykönen ja Pihla Hakku, Sosiaali- ja terveysala kevät 2021

Lisätietoja Soteli-opintolinjasta.

Tieni kohti korkeakoulua 

Valmistuin lukiosta vuonna 2017, jonka jälkeen siirryin suoraan työelämään. Kolmen välivuoden aikana kerkesinkin kokeilla useita eri aloja, mutta mikään ei oikein tuntunut omalta. Oltuani kaksi vuotta työelämässä, palava halu päästä opiskelemaan syttyi, mutta en kuitenkaan ollut täysin varma mitä. Minua jännitti myös se, miten pärjäisin korkeakoulussa, koska en lukiossa pitänyt itseäni “opiskelija tyyppinä”.

2020 päätin hakea kouluun. Hain yliopistoon opiskelemaan ravitsemustieteitä, lisäksi hain ensihoitajaksi ja kävin välissä myös pelastusopiston pääsykokeet. Opiskelupaikat jäivät muutaman pisteen päähän. Hakujen jälkeen kuulin kaverilta, että hänen kaverinsa oli suorittanut yliopisto-opintoja Alkio-opistossa. Googlasin Alkio-opiston ja päätin hakea sinne samana päivänä. Edelleenkään en ollut täysin varma alasta, mutta tiesin, että haluan opiskelijaa terveys- ja liikunta-alaa. Tuttuni ehdotti fysioterapiaa, koska olen aina ollut liikunnallinen ja kiinnostunut ihmisen anatomiasta, fysiologiasta ja voimaharjoittelusta. Lähdin siis suorittamaan fysioterapian väyläopintoja.

Alkio-opistolle tullessani olin intoa täynnä. Odotin opiskelijaelämää, uusia kavereita ja sitä, että pääsen vihdoinkin tekemään jotain mistä tykkään. Kovista odotuksista huolimatta, Alkio-opisto ylitti omat odotukseni. Heti ensimmäisinä päivinä tajusin ympärilläni olevan huipputyyppejä. Kavereita löytyi heti ja viihdyin todella hyvin vuoden alusta loppuun. Alkiolla on loistava yhteishenki!

Opintojen edetessä yllätyin, kuinka hyvin opintoni sujuivat. Alkio antoi valtavasti itseluottamusta opintoihin. Kiitos tästä kuuluu opettajille, jotka ovat Alkiossa huippuluokkaa. Täällä opettajilla oli aikaa jokaiselle opiskelijalle ja he todella halusivat, että opimme ja tukivat meitä tavoitteissamme. Koin Alkioon hakemisen olleen paras päätös, jonka olen opintojani koskien tehnyt. Nyt katse kohti syksyä ja uusia haasteita.

Sain opiskelupaikan JAMKista väylähaun kautta.

Soteli Joni

Joni Bäckman, Soteli 2020–2021

Lisätietoja Soteli-opintolinjasta.

Välivuosi Alkiolla 

Päädyin Alkiolle suoraan lukiosta, sillä ammattikorkeakoulun koulupaikka ei osunut kohdalleni. Halusin käyttää välivuoteni hyödyllisesti ja saada myös tukea tuleviin valintakokeisiin. Toiminta- ja fysioterapian opinnot olivat olleet jo pidempään mielessäni ja innostuin, kun kuulin Alkio-opiston tarjoamista sosiaali- ja terveysalan opinnoista.

Sosiaali- ja terveysalan amk-opintojen lisäksi suoritin kieli- ja viestintäopintoja sekä kansanopistokursseja. Mieleeni ovat jääneet myös tapahtumat ja projektit, joita järjestimme Korpilahdella. Vapaa-ajalle oli monenlaista toimintaa. Itse olin mukana ohjaamassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Muksujumppaa.

Vuosi Alkiolla selkeytti käsitystäni toimintaterapeutin työstä ja sain varmistuksen sille, että olen hakeutumassa oikealle alalle. Opin monia hyödyllisiä opiskelutaitoja korkeakouluopintoja varten, muun muassa raportointiohjeen mukaan kirjoittamista, tiedonhakua sekä tieteellisten artikkeleiden lukutaitoa. Opinnot kehittivät myös ohjausja esiintymistaitojani. Opetus oli laadukasta ja innostavaa, yllätin jopa itseni ja kiinnostuin anatomiasta ja fysiologiasta todella paljon.

Alkiolla parasta on ehdottomasti yhteisöllisyys, johon en muualla ole törmännyt. Jokaisesta välitetään aidosti ja opettajat ovat hyvin omistautuneita työlleen. Sain uusia ystäviä ympäri Suomea ja erityisesti omasta linjastamme tuli hyvin tiivis porukka.

Voin ylpeänä kertoa, että aloitin toimintaterapeutin opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Opintoni ovat alkaneet rennosti, sillä sain kaikki Alkiolla suorittamani korkeakouluopinnot suoraan hyväksiluettua.

Jutta Kottonen

Jutta Kottonen, Soteli 2018–2019

Hauskaa ja hyödyllistä

Kansanopistot olivat oikeastaan ainoa mahdollisuus päästä opiskelemaan sen jälkeen, kun jätin korkeakoulupaikan ottamatta vastaan kesällä. Alkio-opiston keskeinen sijainti, viihtyisän oloinen ympäristö ja ennen kaikkea mielenkiintoisen kuuloinen opintolinja, terveysliikunta, vakuuttivat minut siitä, että se olisi oikea paikka juuri minulle.

Suoritin vuoden aikana JAMKin sotealan avoimia opintojaksoja yhteensä 19 opintopisteen verran. Päästyäni JAMKiin opiskelemaan fysioterapeutiksi, sain kaikki opintojaksot hyväksiluetuiksi, joten voin ottaa ensimmäisen vuoteni hieman rennommin.

Kansanopiston omasta tarjonnasta valitsin toiminnallisia kursseja, kuten liikuntaa, tanssia ja lasten ohjaamista. Liikkuminen jatkui tuntien väleissä ja vapaa-ajalla myös silloin, kun pelailimme opiskelukavereiden kanssa kaikkea mahdollista sekä sisällä että ulkona.

Vaikken ole erityisen ulospäinsuuntautunut persoona, niin sain Alkiolla useita todella hyviä ystäviä. Toisaalta minulla oli myös mahdollisuus omaan rauhaan, kun siltä tuntui. Alkio olikin mielestäni erinomainen paikka opetella itsenäistymistä ilman pelkoa siitä, että jäisi yksin. Juuri ihmiset ympärilläni tekivät vuodestani Alkio-opistolla unohtumattoman.

Hamalainen Rasmus

Rasmus Hämäläinen, Terveysliikunta 2017–2018 (nykyinen Soteli-linja)