Välivuosi Alkiolla

Päädyin Alkiolle suoraan lukiosta, sillä ammattikorkeakoulun koulupaikka ei osunut kohdalleni. Halusin käyttää välivuoteni hyödyllisesti ja saada myös tukea tuleviin valintakokeisiin. Toiminta- ja fysioterapian opinnot olivat olleet jo pidempään mielessäni ja innostuin, kun kuulin Alkio-opiston tarjoamista sosiaali- ja terveysalan opinnoista.

Sosiaali- ja terveysalan amk-opintojen lisäksi suoritin kieli- ja viestintäopintoja sekä kansanopistokursseja. Mieleeni ovat jääneet myös tapahtumat ja projektit, joita järjestimme Korpilahdella. Vapaa-ajalle oli monenlaista toimintaa. Itse olin mukana ohjaamassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Muksujumppaa.

Vuosi Alkiolla selkeytti käsitystäni toimintaterapeutin työstä ja sain varmistuksen sille, että olen hakeutumassa oikealle alalle. Opin monia hyödyllisiä opiskelutaitoja korkeakouluopintoja varten, muun muassa raportointiohjeen mukaan kirjoittamista, tiedonhakua sekä tieteellisten artikkeleiden lukutaitoa. Opinnot kehittivät myös ohjausja esiintymistaitojani. Opetus oli laadukasta ja innostavaa, yllätin jopa itseni ja kiinnostuin anatomiasta ja fysiologiasta todella paljon.

Alkiolla parasta on ehdottomasti yhteisöllisyys, johon en muualla ole törmännyt. Jokaisesta välitetään aidosti ja opettajat ovat hyvin omistautuneita työlleen. Sain uusia ystäviä ympäri Suomea ja erityisesti omasta linjastamme tuli hyvin tiivis porukka.

Voin ylpeänä kertoa, että aloitin toimintaterapeutin opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Opintoni ovat alkaneet rennosti, sillä sain kaikki Alkiolla suorittamani korkeakouluopinnot suoraan hyväksiluettua.

Jutta Kottonen

Jutta Kottonen, Soteli 2018–2019

Hauskaa ja hyödyllistä

Kansanopistot olivat oikeastaan ainoa mahdollisuus päästä opiskelemaan sen jälkeen, kun jätin korkeakoulupaikan ottamatta vastaan kesällä. Alkio-opiston keskeinen sijainti, viihtyisän oloinen ympäristö ja ennen kaikkea mielenkiintoisen kuuloinen opintolinja, terveysliikunta, vakuuttivat minut siitä, että se olisi oikea paikka juuri minulle.

Suoritin vuoden aikana JAMKin sotealan avoimia opintojaksoja yhteensä 19 opintopisteen verran. Päästyäni JAMKiin opiskelemaan fysioterapeutiksi, sain kaikki opintojaksot hyväksiluetuiksi, joten voin ottaa ensimmäisen vuoteni hieman rennommin.

Kansanopiston omasta tarjonnasta valitsin toiminnallisia kursseja, kuten liikuntaa, tanssia ja lasten ohjaamista. Liikkuminen jatkui tuntien väleissä ja vapaa-ajalla myös silloin, kun pelailimme opiskelukavereiden kanssa kaikkea mahdollista sekä sisällä että ulkona.

Vaikken ole erityisen ulospäinsuuntautunut persoona, niin sain Alkiolla useita todella hyviä ystäviä. Toisaalta minulla oli myös mahdollisuus omaan rauhaan, kun siltä tuntui. Alkio olikin mielestäni erinomainen paikka opetella itsenäistymistä ilman pelkoa siitä, että jäisi yksin. Juuri ihmiset ympärilläni tekivät vuodestani Alkio-opistolla unohtumattoman.

Hamalainen Rasmus

Rasmus Hämäläinen, Terveysliikunta 2017–2018 (nykyinen Soteli-linja)

Alkio antaa uuden alun

Olin 25-vuotias parturi-kampaaja kun päätin, että haluan itselleni uuden ammatin. Alan työt eivät enää antaneet minulle tarpeeksi haasteita eikä mielihyvää, joita koin tarvitsevani elämältä. Ajauduin hakemaan näitä liikunnan parista, liikuntakärpänen puraisi minua ja oikein kunnolla. Työmotivaatiota ei enää ollut, mutta tiedon janoa senkin edestä! Laitoin kevään 2014 yhteishaussa hakemuksia liikunta-alan koulutuslaitoksiin, mutta ylläri ylläri yksikään hakukohteista ei ottanut onkeensa. Olin työvuosieni aikana tipahtanut koulutuspyörteestä pahasti, ja jäin pääsykokeissa tuoreiden opiskelijoiden jalkoihin. En aikonut antaa periksi, sillä minulla oli palava halu kouluttautua ja halusin päästä näkemään mitä liikunta-alalla olisi minulla tarjottavaa.

Selailin nettisivuja ja vastaan tuli Alkio-opisto, kansaopisto Jyväskylän kupeessa. Opistolle ei ollut pääsykokeita, ja siellä pystyi lukemaan liikunta-alan opintoja. En tuntenut tai tiennyt aikaisemmin ketään, joka siellä olisi opiskellut, mutta en miettinyt hetkeäkään ettenkö sinne voisi lähteä. Näin tämän ympäristön mahdollisuutena, mutta myös hieman arveluttavana.

Olin varautunut tekemään opiskeluhaaveideni eteen kovasti töitä enkä olettanut saavani apua, sillä vain itsenäinen työskentely tuntui olevan kovassa huudossa. Näin ei kuitenkaan ollut, sillä en ole koskaan tuntenut saavani niin paljon apua kuin Alkiolla! Hämmästyin koko koulun henkilökunnan vilpittömyyteen auttaa juuri sinua, opiskelijaa, kaikissa asioissa. Koulun lämmin vastaanotto ja yhteishenki lämmittävät edelleen sydäntäni. Tällä hetkellä opiskelen ammattikorkeakoulussa liikunnanohjaajaksi Vierumäellä ja edelleen käyn aktiivisesti Alkiolla, ikävääni kai. Vierumäellä on tapana sanoa, että tänne kun tulee niin on vaikea lähteä, mutta minulle Alkio on tämän kaltainen tärkeä paikka ja siksi voin todeta; ”Nainen voi lähteä Alkiolta, mutta Alkio ei naisesta”

Tiia

Tiia Knaapi
Terveysliikunnan linja 2014–2015
Nykyisin linjalla on uusi nimi: Soteli.

Mahdollisuuksien vuosi

Vuosi, joka mahdollisti tulevaisuuden haaveideni toteutumisen ja ihanat ystävät elämääni. Näin ajattelen neljä vuotta myöhemmin opiskelustani Alkio-opistolla terveysliikunnan linjalla. Jo yläkoulussa tiesin, että haluan kouluttautua ja työskennellä terveys- ja liikunta-alalla. Lukion jälkeen opiskelupaikka ei kuitenkaan suoraan avautunut, mitä en yhtään ihmettelekään, sillä enhän lukiopohjalta kunnolla tiennyt, mitä pääsykokeissa ihmisistä haetaan. Suunnitelmani välivuodelle oli kuitenkin selvä; opiskelu Alkio-opistolla terveysliikunnan linjalla. Alkio-opisto oli jäänyt mieleeni lukion opon tunnilta, jossa opo antoi vinkkejä siihen, mitä kannattaa tehdä, mikäli opiskelupaikka ei heti aukeakaan. Välivuosi kannattaa hyödyntää opiskelemalla ja valmistautumalla pääsykokeisiin, ja mikäs tähän olisikaan parempi paikka kuin Alkio-opisto!

Ykköshakukohteeni oli terveystieteet Jyväskylän yliopistossa ja näin ollen Alkio-opistolle mennessäni tiesin, että aion suorittaa vuoden aikana terveystieteiden perusopinnot, joista olisi minulle hyötyä pääsykokeissa ja mahdollisissa myöhemmissä opinnoissani. Sain kuitenkin vuodestani Alkiolla paljon enemmän irti kuin vain nuo opinnot. Opiskelin vuoden aikana muun muassa englantia, kirjoitusviestintää ja puheviestintää, jotka olen kaikki saanut hyväksiluettua myöhemmin yliopistossa. Liikuntakursseilla sain kokemusta liikunnanohjauksesta, harjoittelimme haastattelutilanteita ja suoritin viikon harjoittelujakson tutustuen fysioterapiaan. Näistä kaikista on ollut minulle hyötyä myöhemmin työelämässä. Alkion etu on ylipäänsä se, että opit tuntemaan alan, jolle olet hakemassa ja itsevarmuus pääsykokeisiin mennessä lisääntyy suunnattomasti. Ette uskokaan, kuinka suuri merkitys on sillä, että tuntee jonkun, joka on menossa samoihin pääsykokeisiin kanssasi!

Alkiovuoden aherrus palkittiin, sillä pääsin kaikkiin täysillä panostamiini opiskelupaikkoihin, opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon terveystieteitä, Tampereen yliopistoon kansanterveystiedettä ja Jyväskylän ammattikorkeakouluun fysioterapiaa. Tällä kertaa pääsykokeiden jälkeen minulla oli positiivinen ongelma; minkä suunnan valitsen elämässäni. Päädyin lopulta Alkio-vuoden alussa olleeseen ykköskohteeseeni ja tällä hetkellä opiskelenkin terveyskasvatusta Jyväskylän yliopistossa neljättä vuotta. Tänä vuonna tieni vei minut hetkeksi kuitenkin takaisin Alkiolle, sillä suoritin opintoihini liittyvän opettajaharjoittelun Alkiolla.

Ajomatka opetusharjoitteluuni Alkio-opistolle toi suunnattomasti ihania muistoja mieleeni. Alkiolla on suuri paikka sydämessäni. On ihana huomata, että kun myöhemmin elämässäni olen tutustunut ihmisiin, jotka ovat opiskelleet Alkiolla, yhdistää meidät välittömästi Alkion henki.

Marika Lepisto

Marika Lepistö

Terveysliikunnan linja 2013–2014
Nykyisin linjalla on uusi nimi: Soteli.

Liikunnan ohjauskokemusta koko ikärintamalta!

Lukiosta valmistuttuani menin heti armeijaan vuodeksi ja sen lopussa hain opiskelemaan useisiin paikkoihin, mutta sain kielteisen vastauksen kaikkialta. En ollut ajattelut epäonnistuvani ja siksi olin hyvin hämilläni mitä nyt pitäisi tehdä. Yritin hakea nopeasti töitä, mutta sekään ei tuottanut tulosta. Sitten bongasin lehdestä Alkio-opiston mainoksen jonka olin nähnyt jo aikaisemminkin, mutta en ollut muistanut, että sellainenkin paikka on olemassa. Ajattelin, että parempi viettää vuosi siellä hakemassa lisäoppia ja tsemppiä tuleviin valintakokeisiin kuin maata laakereillani kotona. Näin ollen päädyin Alkio-opistolle.

Nautin suuresti vuodesta alkiolla! Opiskelin Terveysliikunta-linjalla (TL) ja suoritin yhteensä 77 op, joista 23 op ammattikorkeakoulun opintoja sekä muutamia opintopisteitä yliopiston opintoja. Näitä opintoja voin hyväksiluetuttaa jatkossa kun pääsen haluamaani opiskelupaikkaan. Lisäksi sain tietoa ja taitoa Alkion omilta kursseilta. Aion hakeutua liikunta-alalle ja siihen liittyen sain mahtavia ohjauskokemuksia menneen vuoden aikana. Pääsin ohjaamaan pieniä lapsia jumpan muodossa, työharjoittelua ylä-asteella, liikuntatuntien vetämistä muille opiskelijoille, taukojumpan vetämistä henkilökunnalle ja ikääntyville tasapainoharjoittelun ohjaamista. Toisin sanoen sain ohjauskokemusta koko ikärintamalta! Näin laajaa kokemusta on muutoin vaikea päästä kokeilemaan. Opiskelu terveysliikunnanlinjalla on rentoa ja antoisaa!

Mikä parasta vuodessa Alkiolla, sain mahtavia ystäviä ja kokemuksia! Opiskelun määrän voi itse suunnitella, mutta vaikka ottaisikin paljon kursseja niin hyvät ystävät ja rattoisat illanvietot auttavat jaksamaan eteenpäin. Teille uusille sekä vanhoille opiskelijoille haluan muistuttaa, että elämässä kohtaa ihmisiä, jotka eivät usko sinuun tai tavoitteisiisi, ja että vain sinä voit osoittaa heidän olevan väärässä. Tsemppiä!

KimmoSalo

Kimmo Salo
Terveysliikunta 2012-2013

Nykyisin linjalla on uusi nimi: Soteli.