Mahdollisuuksien vuosi

Vuosi, joka mahdollisti tulevaisuuden haaveideni toteutumisen ja ihanat ystävät elämääni. Näin ajattelen neljä vuotta myöhemmin opiskelustani Alkio-opistolla terveysliikunnan linjalla. Jo yläkoulussa tiesin, että haluan kouluttautua ja työskennellä terveys- ja liikunta-alalla. Lukion jälkeen opiskelupaikka ei kuitenkaan suoraan avautunut, mitä en yhtään ihmettelekään, sillä enhän lukiopohjalta kunnolla tiennyt, mitä pääsykokeissa ihmisistä haetaan. Suunnitelmani välivuodelle oli kuitenkin selvä; opiskelu Alkio-opistolla terveysliikunnan linjalla. Alkio-opisto oli jäänyt mieleeni lukion opon tunnilta, jossa opo antoi vinkkejä siihen, mitä kannattaa tehdä, mikäli opiskelupaikka ei heti aukeakaan. Välivuosi kannattaa hyödyntää opiskelemalla ja valmistautumalla pääsykokeisiin, ja mikäs tähän olisikaan parempi paikka kuin Alkio-opisto!

Ykköshakukohteeni oli terveystieteet Jyväskylän yliopistossa ja näin ollen Alkio-opistolle mennessäni tiesin, että aion suorittaa vuoden aikana terveystieteiden perusopinnot, joista olisi minulle hyötyä pääsykokeissa ja mahdollisissa myöhemmissä opinnoissani. Sain kuitenkin vuodestani Alkiolla paljon enemmän irti kuin vain nuo opinnot. Opiskelin vuoden aikana muun muassa englantia, kirjoitusviestintää ja puheviestintää, jotka olen kaikki saanut hyväksiluettua myöhemmin yliopistossa. Liikuntakursseilla sain kokemusta liikunnanohjauksesta, harjoittelimme haastattelutilanteita ja suoritin viikon harjoittelujakson tutustuen fysioterapiaan. Näistä kaikista on ollut minulle hyötyä myöhemmin työelämässä. Alkion etu on ylipäänsä se, että opit tuntemaan alan, jolle olet hakemassa ja itsevarmuus pääsykokeisiin mennessä lisääntyy suunnattomasti. Ette uskokaan, kuinka suuri merkitys on sillä, että tuntee jonkun, joka on menossa samoihin pääsykokeisiin kanssasi!

Alkiovuoden aherrus palkittiin, sillä pääsin kaikkiin täysillä panostamiini opiskelupaikkoihin, opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon terveystieteitä, Tampereen yliopistoon kansanterveystiedettä ja Jyväskylän ammattikorkeakouluun fysioterapiaa. Tällä kertaa pääsykokeiden jälkeen minulla oli positiivinen ongelma; minkä suunnan valitsen elämässäni. Päädyin lopulta Alkio-vuoden alussa olleeseen ykköskohteeseeni ja tällä hetkellä opiskelenkin terveyskasvatusta Jyväskylän yliopistossa neljättä vuotta. Tänä vuonna tieni vei minut hetkeksi kuitenkin takaisin Alkiolle, sillä suoritin opintoihini liittyvän opettajaharjoittelun Alkiolla.

Ajomatka opetusharjoitteluuni Alkio-opistolle toi suunnattomasti ihania muistoja mieleeni. Alkiolla on suuri paikka sydämessäni. On ihana huomata, että kun myöhemmin elämässäni olen tutustunut ihmisiin, jotka ovat opiskelleet Alkiolla, yhdistää meidät välittömästi Alkion henki.

Marika Lepisto

Marika Lepistö

Terveysliikunnan linja 2013–2014
Nykyisin linjalla on uusi nimi: Soteli.

 

Alkio antaa uuden alun

Olin 25-vuotias parturi-kampaaja kun päätin, että haluan itselleni uuden ammatin. Alan työt eivät enää antaneet minulle tarpeeksi haasteita eikä mielihyvää, joita koin tarvitsevani elämältä. Ajauduin hakemaan näitä liikunnan parista, liikuntakärpänen puraisi minua ja oikein kunnolla. Työmotivaatiota ei enää ollut, mutta tiedon janoa senkin edestä! Laitoin kevään 2014 yhteishaussa hakemuksia liikunta-alan koulutuslaitoksiin, mutta ylläri ylläri yksikään hakukohteista ei ottanut onkeensa. Olin työvuosieni aikana tipahtanut koulutuspyörteestä pahasti, ja jäin pääsykokeissa tuoreiden opiskelijoiden jalkoihin. En aikonut antaa periksi, sillä minulla oli palava halu kouluttautua ja halusin päästä näkemään mitä liikunta-alalla olisi minulla tarjottavaa.

Selailin nettisivuja ja vastaan tuli Alkio-opisto, kansaopisto Jyväskylän kupeessa. Opistolle ei ollut pääsykokeita, ja siellä pystyi lukemaan liikunta-alan opintoja. En tuntenut tai tiennyt aikaisemmin ketään, joka siellä olisi opiskellut, mutta en miettinyt hetkeäkään ettenkö sinne voisi lähteä. Näin tämän ympäristön mahdollisuutena, mutta myös hieman arveluttavana.

Olin varautunut tekemään opiskeluhaaveideni eteen kovasti töitä enkä olettanut saavani apua, sillä vain itsenäinen työskentely tuntui olevan kovassa huudossa. Näin ei kuitenkaan ollut, sillä en ole koskaan tuntenut saavani niin paljon apua kuin Alkiolla! Hämmästyin koko koulun henkilökunnan vilpittömyyteen auttaa juuri sinua, opiskelijaa, kaikissa asioissa. Koulun lämmin vastaanotto ja yhteishenki lämmittävät edelleen sydäntäni. Tällä hetkellä opiskelen ammattikorkeakoulussa liikunnanohjaajaksi Vierumäellä ja edelleen käyn aktiivisesti Alkiolla, ikävääni kai. Vierumäellä on tapana sanoa, että tänne kun tulee niin on vaikea lähteä, mutta minulle Alkio on tämän kaltainen tärkeä paikka ja siksi voin todeta; ”Nainen voi lähteä Alkiolta, mutta Alkio ei naisesta”

Tiia

Tiia Knaapi
Terveysliikunnan linja 2014–2015
Nykyisin linjalla on uusi nimi: Soteli.

 

Itseluottamusta opiskeluun ja opiskelupaikan tavoitteluun

Lukioaika oli minulle haastavaa elämäntilanteen takia. Suoritinkin kurssit ajallaan, mutta kirjoitukseni venähtivät seuraavan vuoden kevääseen. Olin haaveillut sosionomin opinnoista jo useamman vuoden, mutta itsevarmuuteni
opiskeluiden suhteen oli pohjamudissa. Syksyllä selasin korkeakoulujen kevään yhteishakua ja sattumalta kiinnitin huomioni siihen, että Alkio-opisto etsi opiskelijoita myös sosiaali- ja terveysaloille. Kirjoitin samalta istumalta hakemuksen ja pian olinkin jo Alkiolla, viiden tunnin ajomatkan päässä kotikaupungistani.

Kevään aikana suoritin loput ylioppilaskirjoitukset, opiston omia kursseja, ammattikorkeakoulun avoimia opintoja sekä valmistauduin valintakokeisiin. Sain myös varmuuden sille, että ala on juuri se, mitä haluan opiskella. Kaikki suorittamani kurssit vastasivat mielenkiinnon kohteitani ja huomasin, että harrastuksistani oli hyötyä opinnoissa. Linjakavereiden tuki oli korvaamatonta ennen valintakokeita ja tuloksia odotellessa. Alkukesästä pääsimme vihdoin juhlimaan ylioppilasjuhliani ja pian tulikin ilmoitus, että olin kirkkaasti sisällä ensimmäisessä hakukohteessani ammattikorkeassa.

Kattavan valmentautumisen ansiosta valinta- ja soveltuvuuskokeista jäi varma ja hyvä fiilis, joka sitten lopulta palkittiin. Sain Alkiolta siis juuri sen mitä tarvitsin: uuden ympäristön saattaa ylioppilastut-
kintoni loppuun sekä motivaatiota ja itseluottamusta tavoitella jatko-opintoja.

Selina

Selina Koskiniemi
Sosiaali- ja terveysalalle valmentavat opinnot, kevät 2016
Lisätietoa sosiaali- ja terveysalan linjasta.

 

Alkio - väylä ammattikorkeakouluun

Päädyin Alkio-opistolle monen mutkan kautta. Lukion jälkeen haeskelin vielä omaa alaani ja pidin välivuoden töitä tehden. Yhden välivuoden jälkeen opiskelupaikka napsahti kuitenkin Jyväskylän yliopistosta, pääaineena yhteiskuntapolitiikka. Yliopistolla jaksoin olla yhden vuoden, kunnes totesin alan olevan täysin väärä minulle. Motivaatiota opiskeluihin ei enää ollut.

Päädyin taas hetkeksi töihin ja rupesin pohtimaan jo lukiosta asti minua seurannutta kysymystä: "mitä haluan tehdä elämälläni?". Pitkien pohdiskelujen jälkeen rupesin kallistumaan sosiaali- ja terveyspuolelle. Kevään ja syksyn yhteishaut olivat jo menneet ohi, ja rupesin miettimään muita vaihtoehtoja. Tuttavaltani olin kuullut positiivista palautetta Alkio-opistosta ja tammikuussa olinkin jo aloittamassa opintoja Alkio-opiston sosiaali- ja terveyslinjalla.

Opintoihimme kuului avoimen ammattikorkeakoulun opintoja sekä opiston omia kursseja. Sain myös hyvää kokemusta esimerkiksi vanhuksille vedetystä jumppatuokiosta, sillä en ollut koskaan aiemmin vetänyt minkäänlaista jumppaa. Alkiolla oli turvallinen ilmapiiri kokeilla ja harjoitella uusia asioita. Myös Alkion yhteisö opettajineen ja oppilaineen tuntui tiiviiltä.

Kevät Alkiolla hurahti nopeasti ja pian olikin taas yhteishaun aika. Yhdessä opiskelijakavereidemme kanssa stressasimme hakutoivejärjestyksestä ja vaihtoehtoisista opiskelijakaupungeista. Alkukesä meni taas kerran tulevaisuudesta stressatessa, mutta kuinka ollakaan, heinäkuun lopulla sain opiskelupaikan Jyväskylän ammattikorkeakoulusta!

Alkio-opisto puolivuotiseni vahvisti mielenkiintoani sote-alalle ja uskon siitä olleen myös hyötyä valintakokeissa sekä kouluun pääsyssä. Avoimessa suorittamani opinnot saan kätevästi hyväksiluettua ja pääsen etenemään nopeasti tutkinto-opinnoissani. Alkio-opisto toimi väylänä minulle päästä eteenpäin tavoitteissani, tällä hetkellä opiskelen Kuntoutuksen ohjausta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

 Sote-opiskelijan tarina

Sara Kupari
Sosiaali- ja terveysalan valmentavat opinnot kevät 2015
Lisätietoa sosiaali- ja terveysalan linjasta.

 

Alkio - tärkeä askel kohti jatko-opintoja

Toisinaan parhaat päätökset syntyvät hetken mielijohteesta. Alkiolle hakeutuminen oli minulle sellainen. Ylioppilaslakituksestani oli vierähtänyt pari vuotta töitä tehden, ja jatko-opiskelupaikkojen pohtiminen tuntui epävarmalta hakuammunnalta. Olo oli keskeneräinen, kun selkeitä maisemia omasta tulevaisuudesta opiskelun osalta ei ollut näköpiirissä.

Selvää oli, että halusin hankkia osaamista terveyden, liikunnan ja urheilun kentältä, mutta kysymys kuuluikin: miten, missä ja mistä aloittaa? Vapaapäivänäni päädyin vahingossa selailemaan Alkion internetsivuja, kiinnostuin Sote-linjasta ja täytin hakemuksen. Kas, kävipä se helposti! Muutaman päivän kuluttua postiluukusta kolahti tervetulotoivotus opistolle.

Vuodenvaihteen jälkeen hytisin maanantaiaamuna pakkasessa bussipysäkillä määränpäänäni Alkio-opisto ja ensimmäinen koulupäivä yli kahteen vuoteen. Alkuun päästyäni kevät toi tullessaan paitsi (nyt hyödyksi koituneita) opintopisteitä, mutta myös monenkirjavia kokemuksia koulunpenkin ulkopuolelta. Kunniamaininnan ansaitsevat myös kotoisa kirjasto, sekä Ravintola Santeri, joka sponsoroi pohjattomasti nälkäistä aktiiviurheilijaa päivittäin erinomaisella ruokatarjonnallaan!

Alkiolla, idyllisessä Korpilahden kyläympäristössä, saattoi aistia lämminhenkisen, "perhemäisen" tunnelman, jossa kahlattiin läpi vaikeidenkin hetkien niin, ettei ketään jätetty yksin. Henkilökuntakin tuntui olevan läsnä opiskelijoita varten eikä "vain töissä täällä".

Opiskelu Alkiolla oli oivallinen käynnistys kokopäiväopiskelusta taukoa pitäneelle, ja tärkeä askel kohti jatko-opintoja. Jos olisin jättänyt Alkio-kortin käyttämättä, minulta olisi jäänyt tapaamatta monta hienoa ihmistä, enkä välttämättä olisi tällä hetkellä sisällä Jamkissa opiskelemassa fysioterapiaa.

 Vilma Niskanen

Vilma Niskanen
Sosiaali- ja terveysalalle valmentavat opinnot kevät 2013
Lisätietoa sosiaali- ja terveysalan linjasta.

 

Liikunnan ohjauskokemusta koko ikärintamalta!

Lukiosta valmistuttuani menin heti armeijaan vuodeksi ja sen lopussa hain opiskelemaan useisiin paikkoihin, mutta sain kielteisen vastauksen kaikkialta. En ollut ajattelut epäonnistuvani ja siksi olin hyvin hämilläni mitä nyt pitäisi tehdä. Yritin hakea nopeasti töitä, mutta sekään ei tuottanut tulosta. Sitten bongasin lehdestä Alkio-opiston mainoksen jonka olin nähnyt jo aikaisemminkin, mutta en ollut muistanut, että sellainenkin paikka on olemassa. Ajattelin, että parempi viettää vuosi siellä hakemassa lisäoppia ja tsemppiä tuleviin valintakokeisiin kuin maata laakereillani kotona. Näin ollen päädyin Alkio-opistolle.

Nautin suuresti vuodesta alkiolla! Opiskelin Terveysliikunta-linjalla (TL) ja suoritin yhteensä 77 op, joista 23 op ammattikorkeakoulun opintoja sekä muutamia opintopisteitä yliopiston opintoja. Näitä opintoja voin hyväksiluetuttaa jatkossa kun pääsen haluamaani opiskelupaikkaan. Lisäksi sain tietoa ja taitoa Alkion omilta kursseilta. Aion hakeutua liikunta-alalle ja siihen liittyen sain mahtavia ohjauskokemuksia menneen vuoden aikana. Pääsin ohjaamaan pieniä lapsia jumpan muodossa, työharjoittelua ylä-asteella, liikuntatuntien vetämistä muille opiskelijoille, taukojumpan vetämistä henkilökunnalle ja ikääntyville tasapainoharjoittelun ohjaamista. Toisin sanoen sain ohjauskokemusta koko ikärintamalta! Näin laajaa kokemusta on muutoin vaikea päästä kokeilemaan. Opiskelu terveysliikunnanlinjalla on rentoa ja antoisaa!

Mikä parasta vuodessa Alkiolla, sain mahtavia ystäviä ja kokemuksia! Opiskelun määrän voi itse suunnitella, mutta vaikka ottaisikin paljon kursseja niin hyvät ystävät ja rattoisat illanvietot auttavat jaksamaan eteenpäin. Teille uusille sekä vanhoille opiskelijoille haluan muistuttaa, että elämässä kohtaa ihmisiä, jotka eivät usko sinuun tai tavoitteisiisi, ja että vain sinä voit osoittaa heidän olevan väärässä. Tsemppiä!

KimmoSalo

Kimmo Salo
Terveysliikunta 2012-2013

Nykyisin linjalla on uusi nimi: Soteli.

 

Alkion jälkeen yliopistoon

Alkio-opistoon meneminen lukion jälkeen oli harkittu päätös. Valintakokeissa ei tärpännyt, joten halusin viettää välivuoteni tekemällä jotain järkevää. Isoveljeni kertoi pelkkää hyvää omasta vuodestaan Alkiolla, joten häneltä sain sekä kannustusta että vinkkejä omaan vuoteeni Korpilahdella.

Muutto ensimmäistä kertaa pois kotoa luonnollisesti jännitti. Alkio tuntui kuitenkin pian jo kodilta: ol hyvvee ruokkoo ja mahottoman mukavvii immeissii, Tähkä-iltoja ja monpuolleista opiskelluu. Opiskelin biologiaa Biosci-linjalla, jolla voi opiskella myös farmasiaa ja ravitsemustiedettä. Kävimme usein ulkona keräilemässä näytteitä, mikä oli virkistävää vaihtelua luokkahuoneille. Akateeminen ruotsi kannattaa tehdä pois alta. Olen kuullut, että yliopistossa valmistuminen voi jäädä kiinni tästä helposta mutta pakollisesta kurssista.

Syksyllä aloin miettimään maataloustieteiden opiskelua. Eräällä biologian kurssilla inspiroiduin maatalouden kysymyksistä; ruuasta ja sen tuotannosta puhumisessa ei ole kyse pienestä tai merkityksettömästä asiasta!

Biologian valintakoevalmennus kokosi kivasti yhteen opittuja asioita ja auttoi valintakoeahdistukseen. Kokeissa vastasin maataloustieteiden kysymysten lisäksi biologian tehtäviin. Laitoin maataloustieteet ensimmäiseksi vaihtoehdoksi Opintopolussa ja biologia jäikin toiselle sijalle.

Syksyllä 2016 aloitin maataloustieteiden opiskelun Helsingin yliopistossa. Nyt ei jännittänyt, vaikka meninkin rytinällä opiskelemaan ihan oikeaan yliopistoon, uuteen kaupunkiin, ihan yksin. Vuosi Alkiolla auttoi itsenäistymään ja löytämään omaa suuntaa. Kokkeile sieki!

Aino

Aino Turunen
Biologia ja luonnontieteet 2015-2016

Tavoitteista totta Alkiolla!

Matkani Korpilahden maisemiin Alkio-opistolle alkoi eräänä kesäkuisena iltana hetken mielijohteesta, kun lähetin opiskelupaikkahakemuksen Alkiolle. Takanani oli aikoinaan kesken jäänyt, mutta töiden ohessa nettilukiossa loppuun suoritettu ylioppilastutkinto, varusmiespalvelus ja muutama vuosi työelämää. Töissä sain arvokasta kokemusta työelämästä, mutta mielessäni koin, että haluan vielä opiskelemaan. Tästä ajatuksesta motivoituneena hain yhteishaussa muutamaan mielenkiintoiseen paikkaan, joista kaikista, ikävä kyllä, sain kieltävän vastauksen. Opiskelurutiineista oli jo vierähtänyt aikaa, eikä kaikki lukiossa opitut asiat olleet enää kovin kirkkaana mielessä. Valintakokeiden kysymykset tuntuivat melkeinpä mahdottomilta.

Pohtiessani elämäni ”seuraavaa siirtoa” muistin, että yksi sukulaiseni oli kertonut opiskelevansa kansanopistossa ja hänellä oli pelkkää positiivista sanottavaa kansaopisto-opiskelusta. Niinpä aloin selata internetin ihmeellistä maailmaa ja päädyin Alkio-opiston kotisivuille. Tästä noin kahdeksan ja puolen minuutin kuluttua olin täyttämässä hakemusta Alkiolle. Jo seuraavana aamuna sähköpostissani oli viesti linjajohtajaltani, jossa toivotettiin tervetulleeksi Alkio-opistolle.

Elokuisena aamuna pakkasin matkalaukkuni ja lähdin matkaamaan pelonsekaisin tuntein kohti Korpilahtea ja Alkio-opistoa. En oikein tiennyt mitä odottaa, mutta fiilikset olivat silti odottavat ja hyvät. Ensimmäiseksi Alkiolla kohtasin tulevan kämppäkaverini, jonka kanssa tulisin jakamaan huoneen seuraavat yhdeksän kuukautta. Olimme kämppäkaverini kanssa hirveän erilaisia ihmisiä, mutta silti parempaa kämppäkaveria saa hakea, tulimme erittäin hyvin toimeen ja opimme toisiltamme paljon. Ensimmäisten päivien jännityksen jälkeen elämä ja opiskelu Alkiolla alkoi sujua oikein hyvin.

Aluksi jokaiselle opiskelijalle laadittiin opintosuunnitelma henkilökohtaisten tavoitteiden mukaan. Opintotarjonta Alkiolla oli laajaa ja myös muiden linjojen kursseja oli mahdollista käydä. Itse kävin bio- ja ympäristötieteiden opintojen lisäksi muutaman kurssin mm. valtio- ja yhteiskuntatieteiden linjalla. Avoimeen yliopistoon suoritettavien perusopintojen lisäksi Alkiolla oli mahdollista suorittaa erilaisia kieli- ja viestintäopintoja. Itse suoritin perusopintoihin kuuluvien kurssien lisäksi mm. ruotsin, englannin ja kirjoitusviestinnän kurssit avoimeen yliopistoon. Näiden kurssien suorituspaperit olisivat puhdasta kultaa, mikäli paikka yliopistossa Alkio-opiston jälkeen aukeaisi. Opetus Alkiolla oli ensiluokkaista, apua sai kysymykseen kuin kysymykseen, kunhan vain uskalsi kysyä.

Alkion yhteisöllisyys ja opiskelijahenki oli jotain, mitä en ollut muualla kokenut. Vaikka opiskelu oli pääasia, kuului ”alkioelämään” myös kaikkea muuta mukavaa. Yhä useammin löysin itseni keskustelemasta ja vitsailemasta muiden opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Päiviä, jolloin en olisi Alkiolla kertaakaan hymyillyt, ei ollut varmasti yhtäkään. Opistolla oli myös hyvät mahdollisuudet vaikuttaa opiston toimintaan ja tapoihin erilaisten toimikuntien ja opiskelijakunnan hallituksen kautta. Alkiolta löytyi myös paljon muuta mukavaa toimintaa, jokaiselle tuntui löytyvän jotakin. Urheilua, pelejä, yhteisiä iltoja, Alkio-kerhoa ja monta muuta hauskaa aktiviteettia. Ulkoilumaastoille Korpilahdella, erityisesti Haukkavuorelle täytyy antaa täydet pisteet.

Lukukausi Alkio-opistossa antoi minulle paljon. Koin saaneeni uusia ajattelutapoja ja näkökulmia asioiden tarkasteluun. Tiedot ja taidot opiskelluista aineista olivat nekin ihan uudella tasolla. Ikimuistoisia hetkiä jäi Alkiolta mieleeni runsaasti. Sain tehtyä kursseja avoimeen yliopistoon ja erinomainen, tarvittaessa rautalangasta väännetty opetus, oli suureksi hyödyksi valintakokeisiin valmentautuessani. Sain myös paljon uusia ystäviä ja arvokasta kokemusta yliopistokurssien opiskelusta. Mutta, mikä tärkeintä, Alkio-opistossa vietetyn lukukauden ansiosta olen nyt virallisesti savolainen, kun haaveiden opiskelupaikka Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa oli vihdoinkin totta.

Vielä nykyäänkin suhteellisen usein linja-autolla Korpilahden ohi ysitietä matkatessani luon silmäyksen Alkio-opiston suuntaan ja hymyillen mietin, kuinka mukavat, hauskat ja hyödylliset yhdeksän kuukautta tuli kyseisessä opistossa vietettyä. Suosittelen, 5/5.

August Hänninen

August Hänninen, biologia ja luonnontieteet 2014-2015

Lisätietoa biologian ja luonnontieteiden linjasta.

 

Tehokas välivuosi

Biologian ala on kiinnostanut minua jo pienestä pitäen, jolloin sain vaellella metsissä äitini kanssa etsimässä kiinnostavaa elämää. En päässyt ensimmäisellä hakukerralla yliopistoon, mutta minulle onneksi tyrkättiin alkion esite jo heti valintakokeen jälkeen käteeni. Päätös lähteä kauas kotoa ensimmäistä kertaa asumaan oli hyvä päätös, eikä se välimatka ollutkaan niin pitkä kuin mitä luulin. Tunsin oloni myös kotoisaksi nopeasti. Niin lähellä koulua en ole sitä ennen enkä sen jälkeen asunut, ei tarvinnut kuin pyörähtää sängystä ja raahautua valmiille ”hotelliaamiaiselle”.

Sain viettää aikaa mukavien, samasta asiasta kiinnostuneiden ihmisten kanssa ja huomata, etten ole ainoa joka toljottaa ohitse lentävää lintua. Sain uutta tietoa päähäni ja helpotuksen, että ala on kuin onkin oikea, olin löytänyt oman tieni. Jotkut jättivät bilsan matkan kesken alkiolla ja siirtyivät eri poluille elämissään, mielestäni onkin tärkeää myös huomata mikä ei olekaan oma ala. Alkiolla ei ole paineita suorittaa mitään ja saat tutkailla yliopiston oppimiseen totuttelua. Tentit ja luennot sekä labratyöt tekivät juuri sen.

Alkio oli selkeä ja pehmeä välivaihe lukion ja yliopiston välillä, en ehkä ollutkaan vielä silloin valmis menemään suoraan valtavaan Jyväskylän akateemiseen yhteisöön. Mutta tänne minä sitten pääsin alkiolta suoraan ja kaikkein tärkeimmät eli opintopisteet taskussa. Mainitsen erikseen vielä, että onneksi sain tehtyä pakollisen ruotsin kurssin pois alta, vaikka se lohkaisikin kolon opiskelijabudjettiin. Yliopistossa ruotsin kurssille haluavat kaikki (koska se on pakollinen, ei siksi, että se olisi niin ihana) ja kurssit täyttyvät niin nopeasti, että melkein ehdit jo valmistua ennen kuin pääset istumaan och lära svenska.

En olisi voinut pyytää enempää ”välivuodelta” ja tunsin jopa, että sain jotain aikaiseksi, vaikka Campbell eli Biologian perusopintojen tiiliskivi joskus jäikin hieman lepäämään hyllyyn kavereiden kanssa vietetyn leffaillan ajaksi.

Amanda Ahonurmi

Amanda Ahonurmi, biologia ja luonnontieteet 2012-2013

P.S. Kuva on linjamatkalta Tanskasta, oli äärettömän mielenkiintoista ja hauskaa. Kannattaa lähteä!

Lisätietoa biologian ja luonnontieteiden linjasta.

Lääkisaineista nanotieteisiin

Lääketieteeseen suuntaavat opinnot eli LT-linja on vuoden kestävä pamaus, jossa opiskellaan lähinnä fysiikkaa, kemiaa, fysiologiaa ja biologiaa. Lukuvuonna 2011 - 2012 linjalaistemme lähtötaso oli todella heikko näissä aineissa. Vuodessa voi kuitenkin kehittyä ihmeellisen paljon. Suurin kiitos tästä saavutuksesta henkilökohtaisen aherruksen ohella kuuluu opiston opettajille. Itse suoritin opiston tarjoamien kemiantuntien lisäksi yliopistolliset kemian perusopinnot.

Opiskeluympäristönä Alkio-opisto on viihtyisä ja ideaali juurikin tällaiselle todella intensiiviselle oppimiselle. Ei ole turhia häiriötekijöitä sinun ja oppikirjan välillä. Koulussa henkilökunta on todella mukavaa ja avuliasta, ja etenkin kirjaston palvelut toimivat kivasti ja joustavasti. Myös ruoka oli hyvää, ja sitä oli välillä tarjolla ehkä vähän liiankin kanssa.

Noh, sitten se rientopuoli. Riittihän noita pirskeitä lähes jokaiselle viikolle. Ohrantähkässä oli keskiviikkoisin teemabileitä ja Hutin (huvi- ja urheiluitoimikunnan) järjestämiä muita juhlia. On tuo Korpilahti sen verran intensiivinen paikka, että pariskuntiakin muodostui useita ja uusia - mahdollisesti elinikäisiä - kavereita sai varmasti jokainen.

Suosittelenko LT-linjaa? Kyllä, jos
• haluat parantaa lukion luonnontietieteellisten aineiden osaamistasi
• sinulla on heikko itsekuri
• opiskelurutiinit ovat hukassa tai löytymättä
• kaipaat vertaistukea tai kohtalotovereita
• tykkäät vatvoa koetuloksia
• kaipaat välivuotta, joka ei tunnu välivuodelta
• tykkäät vertailla itseäsi muihin ja saat itsetuntobuustin ollessasi parempi
• haluat laskea aamusta iltaan ilman sosiaalista painetta lopettaa
• tahdot tutustua Järvi-Suomen ihaniin maisemiin
• et halua tuhlata yliopiston opintotukikuukausia
• haluat harjoitella suunnitelmallisuutta ja tavoitteellista toimintaa tai
• vaikka tunnet tarvitsevasi aikaa zenmäiselle itsetutkiskelulle luonnon helmassa.

Tulin Alkiolle hakeakseni eläinlääkikseen, mutta tieni viekin sen sijaan syksyllä nanotieteiden koulutusohjelmaan Jyväskylän yliopistolle. Olenko pettynyt? En, vain hieman yllättynyt siitä, kuinka erilaisesta tilanteesta sitä itsensä voikaan löytää kuin vain vuotta aiemmin.

 tiia

Tiia Tammela, lääketieteeseen suuntaavat opinnot 2011-2012

Lisätietoa lääketieteeseen suuntaavien opintojen linjasta.

 

Uusia polkuja Alkiolta

Yliopisto, tuo uljas pytinki, jossa ylioppilaat opiskelevat. No parin viimevuoden ajan minä en, vaikka toki olisin halunnut. Onni onnettomuudessa Alkio-opisto kutsui minua ja sain ehkä elämäni parhaan kokemuksen ja erinomaisia ystäviä.

Alkio-opistolla sain asiantuntevaa opinto-ohjausta ja tietysti opetusta myös. Bio-linja oli täydellinen vaihtoehto tilanteeseeni, sillä halusin kokea mitä biologian alalta olisi tarjota. Ensimmäisenä vuotena suoritin Alkio-opistolla biologian perusopinnot sekä kieli- ja viestintäopinnot.

Toisen vuoden opinnot johtivat Jyväskylän avoimen väyläopintoihin. Itsenäinen opiskelu oli tietysti hieman rankempaa verraten luentopainotteiseen edellisvuoteen, mutta asiantuntevalla ohjauksella selviydyin hienosti saavuttaen kaikki asettamani tavoitteet. Kuitenkin pitkäaikainen haaveeni päästä opiskelemaan eläinlääketiedettä kaiversi takaraivossani.

Viime keväänä tein ratkaisevan päätöksen hakea ulkomaille opiskelemaan eläinlääketiedettä. Alkiolta sain myös apuja siihen: rentoutusharjoituksia valintakokeita varten, kielenhuoltoa motivaatiokirjettä varten ja tietysti hurjan paljon kannustusta. Tässä on erinomainen esimerkki siitä että Alkio ei ole vain opiskelua varten vaan elämää varten.

Kiitos alkiovuosien nyt on hyvä hymyillä täällä Virossa, eläinlääkäriksi opiskellessa.

Kia 

Nägemiseni,
Kia Pekkonen, biologia ja luonnontieteet 2012–2013

Lisätietoa biologian ja luonnontieteiden linjasta.

 

Alkion kautta yliopistoon

Hain vuonna 2010 lukemaan biologiaa useampaan yliopistoon. Valintakoepäivänä yliopistolla oli esitteitä Alkio-opistosta, ja mielenkiinnosta otin esitteen matkalukemiseksi. Paikkaa biologialta ei tullut, ja Alkio-opistosta tuli varteenotettava vaihtoehto. Ennen kuin huomasinkaan, löysin itseni Korpilahdelta Alkion BIO-linjalta.

Alkiolla opiskelin 52 opintopistettä yliopistossa hyväksi luettavia opintoja mukaan lukien kemian perusopinnot, biologian opintoja ja viestintäopintoja. Biologiassa tuli tutkittua useita eliöitä, ja muutama retkikin vuoteen mahtui mukaan lukien linjamatka Milanoon.

Alkiolla oli paljon mukavaa toimintaa, ja jokaiselle oli jotakin. Lautapelejä pelailtiin useampana päivänä viikossa C-talolla, sählyä muutamana päivänä viikossa urheilusalissa ja kosteampiakin tapahtumia löytyi.

Keväällä 2011 hain väylän kautta lukemaan kemiaa Jyväskylään, sillä biologia ei tuntunutkaan omalta alalta. Nyt opiskelen kemian opettajaksi, ja sivuaineina kulkevat mukana biologia ja fysiikka. Alkiolla suorittamieni biologian ja kemian perusopintojen ansiosta pääsin lähes suoraan mukaan toisen vuoden kelkkaan, joten vuosi oli hyvinkin kannattava jo pelkästään opintojen takia. Sen lisäksi kaikki uudet tuttavuudet ja tapahtumat tekivät opiskeluvuodesta ikimuistoisen. Alkio-vuosi ei todellakaan ole hukkaan heitettyä aikaa!

 teppo salminen

Teppo Salminen, biologia ja luonnontieteet 2010-2011

Lisätietoa biologian ja luonnontieteiden linjasta.

 

Unelmaa metsästämässä

Unelmani lääketieteen opiskelusta sai alkunsa jo ylä-asteella, kun ihmisen elimistön rakenteen ja toiminnan opiskelu tuntui mielenkiintoiselta. Lukiossa kemia ja fysiikkakin alkoivat sujua kohtalaisesti, ja kävin lähes kaikki lukion tarjoamat kurssit kemiasta, fysiikasta ja biologiasta.

Kirjoitin ylioppilaaksi 2011 keväällä, mutta arvosanoissani ei ollut hurraamista. Tämän jälkeen osallistuin Turun Kandivalmennuksen valmennuskurssille, mutta tietoni ja taitoni eivät olleet riittäviä, jotta valmennuskurssista olisi ollut suurta hyötyä. Kun opiskelupaikka jäi saamatta, lähdin armeijaan ja vietin henkisesti kasvattavan vuoden siellä.

Armeijasta päästyäni menin töihin ravintola-alalle. Samoihin aikoihin unelma lääkikseen pääsystä alkoi hieman horjua. Satuin kuitenkin kuulemaan hyvän ystäväni isältä, joka on silmäkirurgi, kansanopistosta nimeltä Alkio-opisto. Niinpä kiinnostuin asiasta, ja otin selvää puolen vuoden lääketieteeseen valmentavasta kurssista, ja innostuin oitis. Olin tehnyt kovasti töitä koko syksyn, ja nyt minulla oli viimeinkin tarvittavat rahat kansanopiston lukukausimaksujen maksamiseen.

Syksyllä sain myös opiskelupaikan Turun ammattikorkeakoulusta, mutta silti unelma lääketieteellisessä opiskelusta säilyi vahvana. Lykkäsin ammattikorkeakoulun opiskelupaikkaa, ja lähdin tammikuun alussa kohti Korpilahtea ja Alkio-opistoa.

Alkio-opistossa opiskeluhenki linjallamme oli loistava. Kaikki tukivat toinen toisiaan, ja apua pystyi kysymään aina hankalan tehtävän tullessa eteen. Teimme ryhmänä useita tunteja päivässä laskuja hyvässä hengessä, ja opin suunnattoman paljon erityisesti fysiikasta. Alkio-opiston biljardipöytä oli erinomainen aktiviteetti taukojen aikana. Loistavat fysiikan, kemian ja biologian opettajat motivoivat meitä opiskelemaan tunti toisensa perään, ja oli innoittavaa nähdä myös heidän nauttivan opetuksesta. Opettajat olivat jopa iltapäivystämässä meitä varten!

Neljä kuukautta Alkio-opistossa toi minulle loistavan ymmärryksen fysiikasta, kemiasta ja biologiasta. Opin asioita, joita en lukiossa ikimaailmassa ollut ymmärtänyt. Useat uudet ystävyyssuhteet myös edesauttoivat oppimista.

Satojen tuntien laskeminen ja lukeminen vihdoinkin tuotti tulosta, kun kolmannella kerralla onnistuin lääketieteen valintakokeessa, ja pääsin sisään! Tästä voin vilpittömästi kiittää Alkio-opistoa, opettajia ja rentoa, ystävällistä ilmapiiriä mikä vallitsi koko opiskeluaikani ajan Alkiolla.

 Sakke Niemelä

Sakke Niemelä, lääketieteen valmentavat opinnot kevät 2013

Lisätietoa lääketieteeseen valmentavien opintojen linjasta.