Väylältä Turun yliopistoon

Veljeni teki aikanaan siviilipalveluksensa Alkio-opistolla ja kertoi, että siellä tyypeillä on hyvä kipinä opiskeluun. Kun selvisi, että siellä voi opiskella yhteiskuntatieteitä, vaihtui minulla pettymys pääsykokeissa varasijoille jäämisestä innostukseen opiskelun aloittamisesta.

Elokuussa aloitin YV-linjalla, missä opiskelin valtio-opin ja sosiaalitieteiden perusopinnot Turun avoimeen sekä kielten kursseja. Mielestäni väyläopinnot sopivat hyvin motivoituneelle ja aiheesta kiinnostuneelle opiskelijalle, mutta vaativat myös koko vuoden ajan aikataulussa pysymistä ja kärsivällisyyttä lukea tentteihin.

Vaikka kukaan toinen ei voi hoitaa oppimista puolestasi, Alkio mahdollistaa asioiden perusteellisen oppimisen ja hyvien arvosanojen saamisen. Kirjat ovat hyvin saatavilla kirjastosta, opettajilta voi kysyä, kavereilta saa tukea ja opiskelutavat ovat monipuolisia.

Opin Alkiolla monet korkeakouluopiskelun tärkeät taidot, kuten aikatauluttamisen tärkeyden, tenttiin valmistautumisen, esseiden kirjoittamisen ja lähdeviittaustekniikkaa. Tänä syksynä aloitin Turun yliopiston valtio-opin opinnot ja muistelen hyvillä mielin koko viime lukuvuotta, johon onneksi sisältyi myös monet hauskat hetket kavereiden kanssa.

Janette Sirén

Janette Sirén, Yhteiskunta- ja valtiotieteet 2018–2019

Pehmeä laskeutuminen yliopisto-opiskeluun

Lähdin Alkio-opistoon katsomaan, mitä yhteiskuntatieteiden opiskelu on. Alkio-opisto ja avoimet yliopisto-opinnot ovat hyvä mahdollisuus tutustua yliopisto-opiskeluun ja ottaa selvää mikä itseä kiinnostaa. Itse päädyin valitsemaan yhteiskuntatieteiden ja filosofian perusopinnot (25 op, JY) sekä sosiaalipsykologian perusopinnot (25 op, UEF). Sen lisäksi suoritin kieli- ja viestintäopintoja 15 op (JY), kuten esimerkiksi virkamiesruotsin ja yliopiston kandidaattivaiheen pakollisen vieraan kielen opinnot (englanti 6 op).

Itseluottamusta ja väyläopinnot kasaan

Alkio-opiston yhteiskunta- ja valtiotieteiden linja oli minulle erittäin hyvä valinta. Opintojen aikana sain poikkitieteellistä ja laajaa kuvaa maailman ilmiöihin. Jos minulle olisi lukiossa sanottu, että tulen joku päivä opiskelemaan politiikkaa, olisin varmaan nauranut katketakseni. Toisin kuitenkin kävi. Omat ajatukset voivat muuttua.

Yhteiskunta- ja valtiotieteiden linjalla opiskelussa parasta olivat keskustelevat tunnit, laajat aiheet sukupuolentutkimuksesta ilmastonmuutokseen ja filosofiaan sekä omien ajatuksien ja mielipiteiden kyseenalaistaminen.

Sain opiskelupaikan Jyväskylän yliopistosta.

Alkio-opiston Yhteiskunta- ja valtiotieteen linjan opiskelija Anna

Anna Tolonen, Yhteiskunta- ja valtiotieteet 2018 - 2019

Lue koko tarina Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston sivuilta.

Lisätietoa Yhteiskunta- ja valtiotieteen opintolinjasta.

Kohti tulevaisuutta välivuoden jälkeen!

Armeijan jälkeen opiskelurutiinit olivat hukassa. Keskittyminen herpaantui, enkä päässyt yliopistojen pääsykokeista läpi. Alkio-opisto tuntui hyvältä vaihtoehdolta, sillä pystyin aloittamaan minua kiinnostavien aiheiden opiskelun ilman pääsykokeista stressaamista. Pystyin harjoittelemaan yliopisto-opintojen opiskelua kerryttäen samalla yliopistossa hyväksyttäviä opintopisteitä.

Suoritin kolme opintokokonaisuutta: yhteiskuntatieteet ja filosofia (25 op) Jyväskylän yliopiston avoimeen yliopistoon sekä valtio-opin (25 op) ja poliittisen historian kursseja (10 op) Turun yliopiston avoimeen yliopistoon. Osallistuin myös sosiaalitieteiden ja kauppatieteiden kursseille. Lisäksi suoritin kieli- ja viestintäopintoja. Lukemisen lisäksi asioista keskusteleminen oli tärkeä osa opiskelua.

Opistolla on hyvä yhteishenki, tai ainakin parhain yhteishenki kaikista kouluista, missä olen opiskellut. Kaikenlaiset tapahtumat, kuten Tähkä-bileet ja sumusuunnistukset, auttoivat ihmisiin tutustumisessa. Olin hyvin tyytyväinen opiskeluun ja opetuksen laatuun. Opettajilta ja muulta henkilökunnalta oli helppo kysyä tarvittaessa apua. Syksyllä 2018 aloitin opinnot Jyväskylän yliopiston Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella. Sain hyväksiluettua 43 opintopistettä.

Lehtonen Valtteri

Valtteri Lehtonen, Yhteiskunta- ja valtiotieteet 2017–2018

 Lisätietoa Yhteiskunta- ja valtiotieteen opintolinjasta.

Opiskelijoita on monia, polkuja on erilaisia

Opiskelin V-linjalla politiikan tutkimusta. Jo ensimmäisellä viikolla havahduin oppilaitoksen laadukkuuteen ja tiiviiseen yhteiselon henkeen. Tiesin, että vuodesta on tulossa hyvä ja halusin ottaa siitä kaiken irti.Ensimmäisinä päivinä tutustuttiin opiskelukavereihin ja sen myötä lähes jokaiselta linjalta löytyi samanhenkisiä tovereita. Opiskelijakuntatoiminta käynnistyi ja ihmisenä joka ei osaa sanoa ei, löysin itseni puheenjohtajan roolissa. Pääsimme kehittämään opiskelijoiden ja opiston arkea sekä järjestämään opiskelijoiden toiveiden mukaista toimintaa.

Opiskelumuodot vaihtelevat linjoittain. V-linjan opiskelut painottuivat tuntityöskentelyyn ja tenttilukemiseen. Siten oli helppo sovittaa aikatauluja ja löytää vapaa-ajan tekemistä. Biljardikeppejä kulutettiin niin paljon, että uusia täytyi ostaa. Illat venyivät joskus naapureiden kanssa teetä juodessa, joskus teemabileissa paikallisessa kuppilassa. Vaikka herääminen oli välillä raskasta, en niitä hetkiä vaihtaisi.

Suuri osa opiskelijoista sai Alkio-vuoden jälkeen jatko-opiskelupaikan. Muutama aloitti kesän jälkeen toisen vuoden opinnot Alkiolla. Koska en päässyt yliopistoon, kuljin loppukesän leuka rinnassa. Onnekseni V-linjan kahden viikon työharjoittelujakso poiki minulle töitä kansanedustajan avustajana Helsingissä. Aloitin myös avoimen yliopiston valtio-opin opinnot.

Opiskelijoita on monia, tarinoita on monia ja vuodet ovat erilaisia. Minä tulen vielä pitkään muistelemaan Alkio-aikaani. Toivon, että myös sinä päätät lähteä Alkiolle – sitä et tule katumaan!

HannesTorppa

Hannes Torppa, valtio- ja yhteiskuntatieteet 2015–2016
opiskelijakunnan puheenjohtaja

Alkiolta toisen vuoden opiskelijaksi yliopistoon

Lukiossa laiminlöin koulua aika taitavasti. En ollut vakuuttunut kaikkien oppiaineiden tärkeydestä, eikä pieni paikkakunta pystynyt tarjoamaan edes kaikkia peruskursseja: jos esimerkiksi luki fysiikkaa, psykologia jäi välistä. Suuntasinkin voimavarani musiikkiin ja pyrin kohti uutta toisen asteen koulua, Pop & Jazz Konservatoriota rummut pääaineenani.

Jossain vaiheessa huomasin, että maailmassa on muutakin kuin musiikki ja ettei minusta löytyisi motivaatiota antaa alalle kaikkeani. Niinpä päädyin etsimään opiskelupaikkaa toisen intohimoni piiristä: filosofiasta. Herkkänä taiteilijapersoonana unohdin mennä valintakokeisiin ja niinpä piti keksiä, kuinka opiskella yliopiston ulkopuolella.

Alkio-opistosta kerrottiin postissa tulleessa esitteessä ja sinnehän minä sitten lähdin. Päädyin tekemään sosiologian perusopinnot, puheviestinnän perusteet ja akateemisen ruotsin kurssin, jotka kaikki ovat nyt opintopisteinä Jyväskylän yliopistossa. Alkio-opiston jälkeen hain väylällä Itä-Suomen yliopistoon, jonne pääsin ilman valintakokeita, ja valintakokeilla Jyväskylään, missä nyt opiskelen filosofiaa. Alkio-vuoden opintojen ansiosta pääsin yliopistossa aloittamaan heti jo seuraavan vuoden opintoja.

Alkiolta mukaani sain uuden opiskelutekniikan ja uusia ystäviä, jotka myös pääsivät samaan kaupunkiin yliopistoon. Pieleen mennyt lukio ei haitannut. Kenties löysin myös “elämäni rakkauden”.

 JaakkoSyren

Jaakko Syrén, filosofia 2014–2015

Lisätietoa valtio- ja yhteiskuntatieteiden linjasta.

Tervetuloa viettämään unohtumaton ja hyödyllinen vuosi!

Keväällä 2013, valmistuessani ylioppilaaksi kirjoitukset olivat syöneet lukumotivaatiota ja valintakoelukemiset jäivät vähäisiksi. Jatkosuunnitelmatkaan eivät olleet selkeitä; yhteiskunnalliset asiat kiinnostivat, mutta hakuvaihtoehtoja oli valtavasti. Opiskelupaikka yliopistossa ei napannut ensimmäisellä, ei toisella eikä vielä kolmannellakaan kerralla. Parin vuoden ajan tein töitä, harrastin ja yritin etsiä oikeaa alaa itselleni.

Kesällä 2015 opiskelupaikka jäi todella pienestä kiinni ja päätin hakea vuodeksi Alkio-opistolle valtiotieteelliselle linjalle. Kavereitani opistolla ei ollut ensimmäisenä päivänä, mutta nopeasti alkurutiinien jälkeen pääsin tutustumaan mahtaviin tyyppeihin, joista on tullut läheisiä ystäviä.

Vuosi Alkiolla riippuu opiskelulinjasta ja omista tavoitteista. Osa suorittaa vuodessa tai kahdessa avoimen kursseja vaadittavan määrän ja he pääsevät väylän kautta suoraan yliopistoon, kun taas toiset keskittyvät valintakokeisiin täysipainotteisesti. Tyyli on melko vapaa, mutta mahdollisuudet ovat vertaansa vailla. Oli tapa mikä tahansa, ei vuosi Alkiolla mene hukkaan!

Opistolla on myös vastapainoa opiskelulle, josta pitää huolen opiskelijakunnan hallitus ja huvi- ja tapahtumatoimikunta. Virkistävät ja vähemmän “virkistävät” tapahtumat sekä yhteiselo ovat luoneet yhteishengen opistolle, minkä opiskelijakunnan puheenjohtajana tulen muistamaan pitkään.

Hannes Torppa

Hannes Torppa, valtio- ja yhteiskuntatieteet 2015-2016, opiskelijakunnan puheenjohtaja

Laajaa näkökulmaa tulevaisuutta varten

Henna: “Aloittaessani lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen opiskelun uudelleen, linjan opettajan Arjan neuvot ja tuki olivat minulle hyvin tärkeitä. Vaikka olen aina pärjännyt koulussa kiitettävästi, minun piti silti opetella opiskelemaan uudelleen pitkän tauon jälkeen. Alkio oli itselleni täysin oikea paikka siihen. En usko, että tulokset olisivat olleet yhtä hyviä, mikäli olisin pyrkinyt ja päässyt suoraan yliopistoon. Nyt minulla on hyvä, varma pohja, jolta jatkaa opiskelua yliopistossa”.

Riitta-Maija: ” Tulin suoraan lukiosta, joten opiskelutekniikat olivat vielä hyvin hallussa. Alkio-opistolla vietetty aika ja opiskelu auttoivat kehittämään niitä entisestään ja muun muassa laajojen koealueiden hallinta helpottui. Sain opistovuosilta sen, mitä tulin hakemaankin: sain parannettua pohjatietojani yhteiskuntatieteiden saralla ja suoritettua väyläopinnot. Samalla minulle varmistui, että yhteiskuntatieteet ovat minulle se oma ala, jonka opiskelua voin jatkaa yliopistossa“.

Alkiolta saimme parin vuoden aikana enemmän kuin olisimme voineet kuvitella. Olemme saaneet kehittää taitojamme ja opiskella turvallisessa sekä erittäin kannustavassa ympäristössä. Opiskelun lisäksi on ollut aikaa pitää myös hauskaa ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuosi tarjosi runsaasti ituja ja versoja tulevaisuuteen ja säilyy muistoissa aina.

Henna ja Rima

Henna Juvonen ja Riitta-Maija Ristilä, valtio- ja yhteiskuntatieteellisen linjan väylä 2013–2014

P.S. Riitta-Maija pääsi väylän kautta Jyväskylän yliopistoon valtio-opin ja yhteiskuntapolitiikan kandidaatin ja maisteriohjelmiin. Henna aloitti syksyllä 2014 hallintotieteiden opiskelun Vaasan yliopistossa.

Lisätietoa valtio- ja yhteiskuntatieteiden linjasta.

Maailma avoinna

Kevät ylioppilaskirjoitusten jälkeen oli elämäni pahin rimanalitus. Välivuosi näytti pelottavan todennäköiseltä, kunnes Alkio-opisto kolautti esitteensä postilaatikkoon. Päätin lähettää hakemuksen ja siitä hetkestä lähtien suunta on ollut ylöspäin.

Valtio- ja yhteiskuntatieteellisen linjan kurssitarjonta tuntui aluksi räjähtävän käsiin. Miksi opiskella sosiologiaa, poliittista historiaa ja filosofiaa, jos pääaineeni on valtio-oppi ja kansainvälinen politiikka? Entä kuka kumma on Setä-Foucault?

Moniuloitteisuuden ja poikkitieteellisyyden merkitys kävi pian selväksi. Laajan kurssitarjonnan ansiosta yhteiskuntatieteet tarjoavat minulle nyt oman tapani ajatella ja ymmärtää maailmaa. Muistan linjajohtajamme Arja Sahlbergin sanoneen, ettemme enää keväällä ole samoja ihmisiä kuin opistolle tullessamme. Kuinka oikeassa hän silloin olikaan.

Nyt opiskelen politiikan tutkimusta Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulussa ja mahdollisuudet ovat rajattomat. Opiskelupaikan lisäksi vuodesta Alkiolla jäi käteen myös iso kasa elinikäisiä ystäviä ja hienoja kokemuksia. Kirkkaimpana mielessä lienee työharjoittelu Suomen eduskunnassa.

Emmi Venäläinen

Emmi Venäläinen, valtio- ja yhteiskuntatieteen linjan oppilasjohtaja 2012-2013

Lisätietoa valtio- ja yhteiskuntatieteiden linjasta.

Opiskeluhaaveista totta

Olen aina haaveillut opiskelemisesta. Tilaisuus opiskeluun tuli, koska kotiäitiys ei ollut enää ajankohtaista enkä löytänyt aiempaa koulutustani vastaavaa työtä. Lisäksi työvoimatoimistosta ehdotettiin työmarkkinatuella opiskelua. Eri opiskelumuotoja etsiessä ja pohtiessa, jostain silmiini osui Alkio-opiston ilmoitukset ja se, että siellä oli mahdollisuus opiskella sosiaali- ja hoivatyötä. Hakulomake netin kautta matkaan ja tarkistus työvoimatoimistosta, että myös näihin opintoihin saa tukea. Kaikki oli kunnossa ja pääsin aloittamaan vuoden 2011 alussa Alkio-opistolla avoimen yliopiston sosiaalityön opinnot. Alku meni tietenkin tutustuessa taloon ja talon tapoihin, mutta pian huomasin, että olin löytänyt itselleni sopivan paikan ja tavan opiskella.

Erityisen paljon koin hyötyväni Alkio-opistolla siitä, että en opiskellut yksin vaan ryhmässä muiden kanssa. Kaikki linjallani eivät olleet sosiaalityöhön suuntautuneita vaan he opiskelivat eri aloja kuten sosiologiaa, valtio-oppia tai yhteiskuntapolitiikkaa. Opiskelijatovereiden erilaiset kiinnostukset olivat suuri rikkaus, sillä se monipuolisti omaa ymmärrystä siitä kuinka sosiaalityö on läheisessä yhteydessä muihin tieteenaloihin. Sosiaalityön lisäksi Alkio-opistolla oli helppo suorittaa muita avoimen yliopiston kautta tapahtuvaan väylähakuun tarvittavia kursseja kuten kieli- ja viestintäopintoja. Sivuopinnotkin pystyin aloittamaan Alkio-opistolla. Kiinnostuin sosiaalipsykologiasta, jonka perusopinnot suoritinkin yhdessä psykologian opiskelijoiden kanssa. Suurta hyötyä oli myös Alkio-opiston omasta kirjastosta sillä osa kurssikirjoista oli harvinaisuuksia tai niin suuressa suosiossa ettei niitä saanut lainattua tavallisen kirjaston kautta. Ongelmaksi Alkio-opistolla muodostui ainoastaan se, että jouduin rajaamaan suuresta opintotarjonnasta pois joitakin kiinnostuksen kohteita, sillä aika ei riittänyt kaikkien mielenkiintoisten kurssien suorittamiseen.

Vielä olen matkalla kohti unelmaani, väylähaun kautta yliopisto-opintoihin ja tutkintoon. Alkio-opistolla suoritetut opinnot kannustivat ja auttoivat eteenpäin tällä matkalla. Siellä sain kokea monia onnistumisen hetkiä, ahaa-elämyksiä ja tietenkin sitä, että myös virheistään oppii. Tiedän etten tule katumaan sitä, että matkani alkoi Alkio-opistolla ja voin suositella tätä myös muille yliopisto-opinnoista haaveilijoille, olitpa sitten nuori tai aikuisopiskelija.

 paivi kuusela

Päivi Kuusela, valtio- ja yhteiskuntatieteen linjan aikuisopiskelija kevät 2011

Lisätietoa valtio- ja yhteiskuntatieteiden linjasta.