Alkio-opistossa opiskelun ja elon toimivuus perustuu opiskelijoiden tasa-arvoiseen itsehallintoon. Aktiivinen opiskelijakunta ja säännölliset asuntolakokoukset takaavat viihtyvyyden. Opisto tukee opiskelijoita vapaamuotoisissa aktiiviseen kansalaisuuteen ja vaikuttamiseen liittyvissä projekteissa.

Opiskelijoiden itsehallinto

Opiston kaikki opiskelijat kuuluvat opiskelijakuntaan ja voivat osallistua sen toimintaan. Opiskelijakunnan hallitus sekä huvi- ja urheilutoimikunta valitaan joka syksy. Samalla valitaan opiskelijakunnan hallitukselle puheenjohtaja eli oltermanni. Opiskelijakunta järjestää tilaisuuksia ja toimintaa yhdessä opettajien kanssa.

Opiston asuntolat on jaettu itsehallinnollisiin yksiköihin, joilla on yhteinen vastuu oman alueensa hyvinvoinnista, työrauhasta, järjestyksestä ja järjestyssääntöjen noudattamisesta. Asioista sovitaan yhteisissä kokouksissa siten, että kaikki asukkaat saavat näkemyksensä kuuluviin. Asuntolatoimikunnan kokoontumisessa käsitellään myös yleiseen opiskelijaelämään, opistoon ja yhteisöllisyyteen liittyviä kysymyksiä. Jokaiselle yksikölle valitut toimikunnan jäsenet kokoontuvat säännöllisesti Alkion internaattivastaavan ja vararehtorin kanssa käsittelemään esiin tulevia kysymyksiä.

Opiskelijakunnan eri toimielimissä toimiminen on hyödyllistä ja hauskaa.

rautaa

Oltermannin terveiset 2016-2017

Lukioon mennessäni minulle sanottiin, että tämä on nyt se paikka, jossa saa aikaa miettiä mitä sitä tulevaisuudellaan tekisi. Kolme vuotta melkein riittikin minulle tämän vastauksen löytämiseen. Melkein. Keväällä 2016 valmistuessani tiesin, että miun juttu voisi olla kaupallinen ala, joka kuitenkin on tosi laaja käsite. Kansainvälisyys ja markkinointi tuntuivat kiinnostavilta. Olin kuitenkin vielä ihan hukassa.
Alkio-opisto oli minulle paikka, jossa sain tarvitsemani lisäajan ja varmuuden oikean valinnan tekemiseen. Uskalsin olla rehellinen itselleni, mihin kyllä menikin melkein koko yhdeksän kuukautta opistolla - puoli tuntia ennen yhteishaun päättymistä lisäsin ammattikorkeakoulun liiketalouden opinnot hakulistalleni. Aikaisemmin olin pitänyt yliopistoa ainoana vaihtoehtona itselleni. Nyt tunnen sisimmässäni, että tein oikean päätöksen ja syksyllä aloitankin opinnot Lappeenrannassa. Alkiovuosi oli hyödyllisin mahdollinen välivuosi, jonka olisin voinut viettää. Alkiosta tuli minulle toinen koti, joka oli täynnä ystäviä, koulukirjoja, ruokaa, tapahtumia, saunomista, kursseja, korttipelejä, tempauksia ja naurua. Mahtui mukaan toki pari sadepäivää ja pommiin nukuttua aamuakin.

Vaikka Alkio auttoi minua löytämään oikean tieni, ystävät ovat kuitenkin se paras asia, jonka vuosi on minulle antanut. Oman onnistumiseni lisäksi on ollut vielä mahtavampaa seurata kavereiden onnistumisia pääsykokeissa. Intensiivinen yhdessä opiskeleminen palkitaan, vaikka yhdessä juhlittiin vähintään yhtä intensiivisesti. Kun nyt haette Alkiolle ja ajattelette, että nää tekstit on ihan liibalaabaa ja vuoden ajan vain opiskelette ja lenkkeilette, voin sanoa, että olette väärässä. Itse ajattelin juuri noin ja olenkin superonnellinen, että osasin olla niin pahasti väärässä. On ollut ilo olla osa tätä upeaa yhteisöä ja kunnia saada edustaa meitä kaikkia.

Tervetuloa nauttimaan elämästä Alkiolla – ottakaa kaikki irti opinnoista ja huveista!

Emma Kokkonen

Emma Kokkonen, kauppatieteet 2016-2017

P.S. Tulette ikävöimään Ravintola Santerin herkkuruokia ja koulun ihanaa henkilökuntaa. Ja tietenkin niitä keskiviikkoja...

Oltermannin terveiset 2015-2016

Keväällä 2013, valmistuessani ylioppilaaksi kirjoitukset olivat syöneet lukumotivaatiota ja pääsykoelukemiset jäivät vähäisiksi. Jatkosuunnitelmatkaan eivät olleet selkeitä; yhteiskunnalliset asiat kiinnostivat, mutta hakuvaihtoehtoja oli valtavasti. Opiskelupaikka yliopistossa ei napannut ensimmäisellä, ei toisella eikä vielä kolmannellakaan kerralla. Parin vuoden ajan tein töitä, harrastin ja yritin etsiä oikeaa alaa itselleni.

Kesällä 2015 opiskelupaikka jäi todella pienestä kiinni ja päätin hakea vuodeksi Alkio-opistolle valtiotieteelliselle linjalle. Kavereitani opistolla ei ollut ensimmäisenä päivänä, mutta nopeasti alkurutiinien jälkeen pääsin tutustumaan mahtaviin tyyppeihin, joista on tullut läheisiä ystäviä.

Vuosi Alkiolla riippuu opiskelulinjasta ja omista tavoitteista. Osa suorittaa vuodessa tai kahdessa avoimen kursseja vaadittavan määrän ja he pääsevät väylän kautta suoraan yliopistoon, kun taas toiset keskittyvät pääsykokeisiin täysipainotteisesti. Tyyli on melko vapaa, mutta mahdollisuudet ovat vertaansa vailla. Oli tapa mikä tahansa, ei vuosi Alkiolla mene hukkaan!

Opistolla on myös vastapainoa opiskelulle, josta pitää huolen opiskelijakunnan hallitus ja huvi- ja tapahtumatoimikunta. Virkistävät ja vähemmän “virkistävät” tapahtumat sekä yhteiselo ovat luoneet yhteishengen opistolle, minkä opiskelijakunnan puheenjohtajana tulen muistamaan pitkään.

Tervetuloa viettämään unohtumaton ja hyödyllinen vuosi!

Hannes Torppa

Hannes Torppa, valtio- ja yhteiskuntatieteet 2015-2016

Oltermannin vm. 2014-2015 terveiset

Olen aina ollut kiinnostunut kaupan alasta, liiketaloudesta sekä markkinoinnista, joten lukion jälkeen hakeminen kauppakorkeakouluun tuntui hyvin luonnolliselta valinnalta. Hainkin kouluun jo muutaman kerran, mutta paikka jäi vielä haaveeksi, vaikka kyse olikin vain parista pisteestä. Näin jälkeenpäin ajateltuna onneksi, sillä olen kahden välivuoteni aikana oppinut paljon uusia asioita, joita ei koulun penkiltä oppisi! Ensimmäisen vuoteni käytin Helsingissä asuen ja työskennellen ja toisen Australiassa matkustellen ja kokemuksia kartuttaen, enkä kadu hetkeäkään! Välivuosien jälkeen tosin opiskelurytmini ja lukiossa opitut asiat olivat jo unohtuneet, joten apu kadonneen rytmin löytämiseen oli enemmän kuin tervetullutta!

Opiskelurytmi löytyi uudestaan täältä, Alkio-opistolta, jossa opiskelen kauppis-linjalla yhdessä parinkymmenen muun innokkaan kauppatieteistä kiinnostuneen kanssa! Alkio tarjoaa hyvän tien yliopisto- ja amk-opintojen maailmaan avoimien opintojen kurssien kautta. Useimmat tehdyt kurssit saa kätevästi hyväksiluettua myöhemmässä opinahjossa tai ne tarjoavat itse väylän koulupaikkaan, jos valintakokeiden kautta ei onnista.

Kauppatieteiden opinnoissa olemme käyneet syksyn ajan avoimia yliopistokursseja ja luoneet vakaan pohjan kevään valiintakoetäpinöille pureutumalla aivan perusasioihin. Nyt ymmärrän asioita laajempina kokonaisuuksina ja kevään koitokseen valmistutuminen on paljon luottavaisemmalla pohjalla, kuin kertaakaan aikaisemmin! Olen käynyt myös kieli-, ja viestintäopintoja, sekä muutamia hyödyllisiä opiston omia kursseja, kuten excel-kurssin, joten opiskeluviikkoni ovat olleet melko työntäyteisiä! Alkio-opisto mahdollistaa lisäksi poikkitieteellisen opiskelun: itse käyn muutamalla valtiotieteiden linjan tunneilla hakemassa laajempaa näkökulmaa kauppatieteiden opiskeluun. Opiskelurytmi on toki jokaisen itse valittavissa, joten jokainen pystyy räätälöimään haluamansa lukujärjestyksen oman jaksamisensa mukaan, jotta paukut riittävät syksyn jälkeen myös kevään haasteisiin!

Asun Alkio-opiston kampusalueella, vaikka aluksi harkitsin Jyväskylän keskustaan muuttoa. Ainakin ilman omaa autoa opiston ja kodin välin kulkeminen Pohjois-Pohjanmaalle on osoittautunut hieman haasteelliseksi. Onneksi silti valitsin Korpilahden, sillä täällä on helppo keskittyä olennaiseen eli opiskeluun! Kouluun meno tuntuu niin helpolta vieressä asuessa ja Ravintola Santerin ruokailut ovat rytmittämässä arkeani ihanilla ruuillaan, eikä kokkaamisesta tarvitse itse huolehtia! Toisaalta koululle on myös helppo jäädä luentojen jälkeen porukalla tekemään kotitehtäviä ja osallistumaan yhteisiin aktiviteetteihin, kuten esimerkiksi ilmaiseen sählyyn tai kahvakuulaan! Lisäksi Korpilahden upeassa luonnossa liikkuminen sosiaalisen kampuselämän vastapainoksi on mitä parhaimpia rentoutumiskeinoja!

Oppilaskunnan hallituksen toimintaan osallistuminen on mukava piristysruiske opiskelujen ohessa: hallituksessa ja huvitoimikunnassa toimiminen on tuonut paljon uusia ystäviä yli linjarajojen. On ollut mahtavaa huomata, kuinka hyvä, rento, yhteishenki sekä linjojen sisällä, että välillä vallitsee! Hyvän porukan kanssa on hauska järjestää yhteistä toimintaa ja osallistua siihen! On ilo ja kunnia olla Alkio-opiston oltermannina edustamassa tuota loistavaa jengiä, opiston oppilaskuntaa sekä koko hienoa opistoa!

Yhteen summattuna opisto tarjoaa monipuoliset puitteet opiskeluun, aktiiviseen toimintaan, harrastamiseen ja loistavan tuen, niin oppilaiden kuin opettajienkin osalta, opiskelujen aloittamiseen! Mikä tärkeintä, se on yksi tärkeä askel kohti jokaisen omaa päämäärää, oman alan löytymistä ja koulupaikan ansaitsemista!

 Laura Tuikkala

Laura Tuikkala, kauppatieteet 2014-2015