Hakeminen
Opiskelu
Asuminen
Kustannukset
Muut
Esitä kysymys

Hakeminen

Sitooko opistoon haku ottamaan vastaan opiskelupaikan jos sellaista tarjotaan?

Opistoon hakeminen / hyväksyminen ei sido ottamaan opiskelupaikkaa vastaan. Kun opiskelija hyväksytään opistoomme, hän varmistaa opiskelupaikkansa opistossa maksamalla kutsukirjeen mukana lähettämämme varmistusmaksu. Varmistusmaksu hyvitetään syyskuun laskulla ja kevätlukukaudella aloittaneilla tammikuun laskulla. Varmistusmaksua ei palauteta mikäli perut opiskelupaikkasi. Yhden korkeakoulupaikan vastaanottamisrajoitukset eivät koske kansanopistoja ja asemasi korkeakoulujen ensikertalaiskiintiössä säilyy.

Miten ja milloin opiskelijoita informoidaan siitä, onko heidät hyväsytty opiskelijaksi?

Pyrimme käsittelemään hakemuksen kahden viikon kuluessa sen saapumisesta. Hakijalle ilmoitetaan hyväksymisestä sähköpostilla ja kirjeitse. 

Opiskelu

Voinko sisällyttää opistossa suorittamani opinnot tutkintoon jatko-opinnoissa?

Opistossa suorittamasi avoimen yliopiston tai avoimen ammattikorkakoulun opinnot ovat korkeakoulutukinnon osia. Suoritettuja opintoja voi sisällyttää myöhemmin korkeakoulututkintoon kunkin korkeakoulun AHOT-periaatteiden mukaisesti ja näin nopeuttaa opintojen etenemistä (AHOT = Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen).

Kaipaisin lisätietoa viikko-ohjelmasta, kuinka paljon siihen voi itse vaikuttaa?

Jokainen opiskelija saa laatia itse oman opiskelu- ja viikko-ohjelmansa omien valintojensa mukaisesti. Opistoon tullessasi sinulle annetaan lukujärjestys opiston kaikesta opintotarjonnasta, josta voit valita itseäsi kiinnostavat ja aikatauluusi soveltuvat kurssit. Oma viikko-ohjelmasi on hyvin pitkälti kiinni siitä, mitä haluat opiskella, joskin kaikkea päällekäisyyttä ei voi välttää.

Mitä hyötyä kansanopistossa opiskelusta on verrattuna jos opiskelisi suoraan avoimen yliopiston kautta?

Opistossa opiskelu on kokopäiväistä opiskelua ja näin ollen tiiviimpää ja ehkä tehokkaampaa kuin itsenäinen opiskelu avoimessa yliopistossa. Opetus tapahtuu opistossa pienissä ryhmissä ja opiskeluun on saatavilla tukea ja ohjausta aina kun sitä tarvitset. Lisäksi olet oikeutettu Kelan opintotukeen.

Miten opistossa opiskellaan (opiskelumetodit)?

Opiskelumenetelemät vaihtelevat eri aineissa. Osassa painottuu enemmän luennot ja tentit, toisissa taas yksilö- ja ryhmätehtävät. Vaihtoehtoina voi olla esimerkiksi luennot, verkkotehtävä, ryhmätehtävä, oppimistehtävä / essee, esitelmä ja oppimispäiväkirja. Katso tästä lisää minkälaista opiskelu on eri opintolinjoilla.

Jos haluan opiskelemaan vain kevätlukukaudeksi, mitä siinä ajassa ehtii opiskella?

Kevätlukukauden opiskelleet opiskelijat ovat tavallisesti suorittaneet yhden yliopiston perusopintokokonaisuuden, kaksi yliopiston yleisopintokurssia sekä muutamia opiston omia kursseja, kuten valintakokeisiin valmentavia opintoja ja muita heitä kiinnostavia kursseja. Eli yhteensä noin 25-50 opintopistettä.

Onko kaikki viikonloput vapaita opiskelusta?

Kurssien järjestäminen viikonloppuisin on hyvin linjakohtaista, joten tarkempia tietoja oman linjan mahdollisista viikonloppuopetuksista kannataa kysellä kyseisen linjan linjanjohtajalta. Lisäksi opiston tenttipäiviä on lauantaisin, mutta nämäkään päivät eivät koske kaikkia opiskelijoita.

Sisältyykö opiskeluun Alkio-opistolla luentoja ja lähiopetusta päivittäin?

Pääsääntöisesti opiskelijoilla on ohjausta, luentoja tai muuta lähiopetusta päivittäin. Jokainen opiston opiskelija tekee lukuvuoden alussa opintosuunnitelman, jossa hän valitsee mieleisiään kursseja opiston opintotarjonnasta. Omat kurssivalinnat myös vaikuttavat siihen, millaisiksi päivän opetusohjelmat muodostuvat. Pääsääntöisesti opetusta on tarjolla vähintään 25 tuntia viikossa, ja se voi koostua linjan opinnoista, kaikille yhteisistä opiston opinnoista ja toisen linjan tarjonnasta valituista kursseista. Opintolinjakohtaisiin opiskelukäytänteisiin voit tutustua linjan sivulla tai kohdassa opiskelu.

Onko Alkio-opistolla mahdollista opiskella työn ohessa?

Suurin osa opetuksesta järjestetään päiväaikaan, jolloin normaalin päivätyön ohessa opiskelu voi olla hankalaa. Mutta jos työajat antavat mahdollisuuden myös päiväaikaan opintoihin osallistumiseen niin opiskelu työn ohella voi onnistua.

Alkuun

Asuminen

Minkälaisia asuntoja Alkio-opistolla on?

Opistolla on viisi asuntolaa. Alkiorannan rivitalot sijaisevat noin 300 metriä opistolta, järven rannassa. Asunnot ovat soluasuntoja eli yhdessä asunnossa on kaksi tai kolme huonetta sekä yhteinen keittiö ja kylpyhuone. Huoneet ovat yhden tai kahden hengen huoneita.

Koivikko sijaitsee opiston päärakennuksen vieressä. Huoneet ovat yhden tai kahden hengen huoneita, joissa on huonekohtaiset kylpyhuoneet. Lisäksi opiskelijoilla on käytettävissä yhteiset keittiö- ja oleskelutilat kerroksittain.

Oravi-, Haukka- ja Vaaru-talot ovat parikerrostaloja, jotka sijaitsevat noin 50 metriä opiston päärakennuksesta. Taloissa on sekä yhden että kahden hengen huoneita ja huonekohtaiset kylpyhuoneet sekä yhteiset keittiö- ja oleskelutilat kerroksittain. Talot on saneerattu 2000-luvulla. 

Kuvia ja lisätietoa majoituksesta löydät täältä.

Minkälainen varustus huoneissa on?

Huoneissa on sänky, vaatekaappi, kirjoituspöytä, lukulamppu ja pieni hyllykkö (seinällä) sekä verhot ikkunoissa. Maton voit tuoda itse.

Onko asuntoloiden huoneissa paikka tietokoneelle ja televisiolle?

Asunnoissa on kirjoituspöydät, joihin mahtuu tietokone tai televisio. Jos työtilaa haluaa opiskelullekin jättää niin molemmat eivät mahdu pöydälle. Asuntoloiden yhteisissä oleskelutiloissa on televisiot (poikkeuksena Alkiorannan asunnot).

Onko asuntoloissa nettiyhteys?

Asuntoloissa on maksuton nettiyhteys. Oravi-, Haukka- ja Vaaru-taloissa sekä Koivikossa on myös verkkokaapeliyhteys, Alkiorannassa langaton verkkoyhteys.

Minkälainen varustus keittiö- ja oleskelutiloissa on?

Keittiötiloissa on perusvarustus ruuan laittamiseen, kuten kattilat, kulhot, veitset sekä joitain ruokailuvälineitä. Omat ruokailuvälineet voit toki tuoda mukanasikin. Lisäksi keittiötiloista löytyy mikroaaltouuni, leivänpaahdin, kahvinkeitin, vedenkeitin, vatkain, jääkaappipakastin ja Oravi- ja Vaaru-talossa myöskin astianpesukone.

Minkälainen siivousvarustus asunnoissa on?

Asuntoloiden / asuntojen (Alkioranta) siivouskomeroissa on siivoukseen tarvittavat välineet kuten imuri, siivousliinat, pesuaineet, moppi jne.

Voiko asuntoloissa pestä pyykkiä?

Asuntoloissa on asukkaiden yhteiskäytössä pyykinpesutilat, joista löytyy pyykinpesukone, kuivaustila sekä silitysrauta  ja -lauta. Pyykinpesukoneiden käyttö on maksutonta, mutta pesuaineet on tuotava itse.

Entä jos en tulekaan toimeen kämppikseni kanssa?

Näin voi joskus toki käydä, mutta ei syytä huoleen. Mikäli tuntuu siltä, että elämä kämppiksen kanssa on kovin hankalaa, ilmoita asunnonvaihtotoiveesta internaattivastaavana toimivalle koulutussihteerille. Hän pyrkii järjestämään sinulle uuden asunnon.

Mistä muualta voisin hakea asuntoa, jos en halua asua opistolla?

Korpilahdella ei ole muita opiskelija-asuntoja, joten halutessasi voit toki etsiä asuntoa yksityisten markkinoiden kautta. Opisto välittää tietoa yksityisistä asunnon vuokraajista Korpilahdella. Jyväskylästä asuntoa voi hakea Keski-Suomen opiskelijaasuntosäätiöltä (KOAS) tai muilta vuokra-asuntoja välittäviltä yrityksiltä.

Voiko asuntolaan tuoda mukanaan lemmikkieläimen?

Opistolla on muutamia ns. lemmikkieläinasuntoja, joihin opiskelija voi tuoda lemmikkieläimensä tehtyään opiston kanssa siitä ensin erillisen sopimuksen. Huoneita, joihin lemmikkieläimen voi tuoda on rajoitetusti ja niistä peritään lisäkorvaus (ks. opintojen rahoitus). Huoneita voi tiedustella suoraan internaattivastaavana toimivalta koulutussihteeriltä.

Miten nopeasti tai milloin saa ilmoituksen siitä, jos huoneensa joutuu antamaan viikonloppukurssilaisten käyttöön? Ja täytyykö huone silloin tyhjentää perusteellisesti viikonlopun ajaksi?

Viikonloppukursseista pyritään ilmoittamaan vähintään kahta viikkoa aikaisemmin, usein jopa kuukauttakin aikaisemmin. Huoneita ei tarvitse tyhjentää perusteellisesti. Riittää kun huone on siisti, pöydällä on laskutilaa ja toinen vaatenaulakko on tyhjennetty. Huoneisiin voi siis jättää omia tavaroita ja opisto on näistä toki vastuussa, mikäli jotain rikkoontuu tai katoaa. Näin käy kuitenkin äärimmäisen harvoin.

Alkuun

Kustannukset

Mistä kaikesta opintomaksu koostuu?

Opintomaksu koostuu asumisesta, ruokailuista ja opetuksesta, opetuksen tukipalveluista sekä asumisen tukipalveluista (kirjasto ja toimistopalvelut, nettiyhteydet, tietokoneiden käytön). Asuessasi opistolla opintomaksu kattaa aamiaisen, lounaan ja päivällisen maanantaista torstaihin ja perjantaina aamiaisen ja lounaan, asumisen (2 hh huoneen, lämmityksen, veden, siivousvälineet, keittovälineet, vessapaperit) ja opetuksen ja opetuksen tukipalvelut sekä opetukseen kuuluvat matkat (esimerkiksi tutustumiskäynnit, vierailut, mahdolliset opetukset Jyväskylässä).

Mitä opiskelu kokonaisuudessaan maksaa (koko lukuvuosi)?

Opintomaksut-sivulta näet mitä opiskelu kokonaisuudessaan maksaa.

Opiskelumaksuun kuuluvana voit suorittaa avoimen yliopiston tai ammattikorkeakoulun opintoja. Jos keskeytät opintosi, sinulta laskutetaan ne avoimen korkeakoulun opinnot, joihin olet ilmoittautunut, mutta et ole suorittanut valmiiksi.

Opiston omia kursseja voit suorittaa opiston opintomaksuun kuuluvina niin paljon kuin haluat.

Muita kustannuksia tulee mahdollisista linjan tekemästä linjamatkasta kevätlukukaudella. Matkalle osallistuminen ei ole pakollista. Linjat suunnittelevat linjamatkansa itse, joten kustannukset määräytyvät matkan kohteen, linjan oman varainhankinnan ja matkan pituuden mukaisesti.

ESIMERKKI

Paju Laine Kuopiosta suunnittelee yhteiskuntatieteen opintoja Alkio-opistossa. Hän valitsee täysihoitopaketin, jolloin maksuun sisältyvät opinnot, ateriat ja asuminen. Hän hakee opintoihinsa Kelan opintotukea. Paju muuttaa opistolle Kuopion keskustan vuokrayksiöstä ja yllättyy saadessaan opetuksen, asumisen ja ruoan aiemman vuokra-asuntonsa hinnalla.
Paju huomaa, että Alkiolla voi opiskella myös toisen vuoden. Tämä aineopintojen opiskelu jää hänelle varasuunnitelmaksi seuraavalle vuodelle.

PAJUN LASKELMA

  • Sosiaalitieteiden perusopinnot
  • Valtio-oppi
  • Kirjoitusviestintä
  • Sveska för samhällsvetara och filosofier
  • Akateemiset opiskelutaidot ja musaklubi Embryo ym. 
  • Aamiainen + lounas (ma-pe) + päivällinen (ma-to)
  • Kalustettu 2 hengen huone (sis. sähkö, vesi ja netti)

KULUJA YHT. 591,70 €/opiskelukuukausi

Tuet*

  • Opintotuen opintoraha n. 250 €/kk
  • Opintotuen asumislisä n. 89 €/kk

TUKIA YHT. 339 €/kk

* Lisätiedot ja myöntämisehdot www.kela.fi

Paljonko voin saada opintotukea opintoihin?

Opintoraha on itsenäisesti asuvalla 18 vuotta täyttäneellä enintään 252,76 euroa kuukaudessa.

Asumislisä on opiston asuntolassa asuvalle 88,87 euroa kuukaudessa. Opiston ulkopuolella asuva hakee yleistä asumistukea. Lisäksi opintojen rahoittamiseen voi nostaa valtion takaamaa opintolainaa.

Paljonko joudun hankkimaan omia kirjoja?

Opiston kirjastoon on pyritty hankkimaan opintoihin kuuluvat kirjat, mutta ne eivät välttämättä aina riitä kaikille. Kirjoja kannattaa kuitenkin etsiä myös oman kotipaikkakunnan sekä lähipaikkakuntien kirjastoista ennen kirjojen ostamista. Ostettavaksi suositeltavista kirjoista opettajat kertovat erikseen, mutta montaakaan (ei välttämättä ainoatakaan) kirjaa opiskelijoiden ei tarvitse lukuvuoden aikana hankkia.

Saako Alkio-opiston opiskelija opiskelijakortin eli ovatko esimerkiksi VR:n opiskelijaedut voimassa?

Jokainen opiskelija hankkii opiston toimistosta opiskelijakortin. Korttia varten tarvitaan valokuva, jonka lähetät sähköpostilla toimistoon (saat ohjeet kutsukirjeessa), ja se on maksuton. Kortilla osoitetaan opiston ruokalassa opiskelijalle kuuluvat ruokailut ja todistetaan henkilöllisyys tenttitilaisuudessa. Kortilla voi myös saada alennusta esimerkiksi kauppaliikkeistä ja uimahalleista.

VR:n ja Matkahuollon opiskelijakorttia varten voit hakea toimistosta vaadittavan todistuksen. Kortin voit lunastaa matkahuollon tai VR:n toimipisteestä. Kortin hinta 10 €.

Millaisissa erissä opintomaksut voi suorittaa?

Opintomaksut lukuvuoden kestävillä linjoilla suoritetaan kahdeksassa erässä. Maksuja voi myös suorittaa useamman kuukauden erissä tai koko lukukaudelta tai lukuvuodelta etukäteen. Näistä lukukauden/lukuvuoden yhteislaskuista sovitaan erikseen toimistossa, jos opiskelija haluaa laskunsa näin maksaa.

Voiko Alkiolla opiskeleva saada koulumatkatukea kun koulumatkaksi tulee yli 10 km yhteen suuntaan?

Valitettavasti ei voi saada. Tukeen ovat oikeutettuja ainoastaan lukiokoulutuksen tai ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat.

Alkuun

 Muut

Onko opistossa mahdollisuus gluteenittomaan ruokavalioon?

Kyllä on. Erikoisruokavaliot voi ilmoittaa suoraan keittiölle sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Millaisia mahdollisuuksia opistolla on urheilla?

Opistossa on liikuntasali, jossa voi pelata esimerkiksi joukkuepelejä sekä pitää erilaisia jumppia. Korpilahden koulukeskuksessa (10 minuutin kävelymatka opistolta) on kuntosali, josta löytyy peruskuntosalilaitteet. Lenkkeilymaastoja löytyy niin kävelijöille, luistelijoille kuin pyöräilijöillekin.

Talvisin laskettelurinteet löytyvät noin 30 km päästä Jämsästä (Himos). Muuramessa on lähin uimahalli ja kuntokeskus Alive.

Lisäksi kansalaisopisto järjestää joitakin tanssi- ja liikuntakursseja.

Miten terveydenhuoltopalvelut toimivat?

Opistolla on opiskelijaterveydenhuollon terveydenhoitaja kahtena päivänä viikossa. Läsnäoloajoista tiedotetaan sähköpostilla ja ilmoitustaululla.

Jäikö jokin vielä mietityttämään? Ota yhteyttä!

Alkuun