Ajankohtaista

Kirsi Silantera

190 päivää Alkiolla

Alkio-opiston uunituore blogi, jota kirjoittaa psykologian opiskelija Kirsi Silanterä. Astu sisään sekä nauti tekstistä ja kuvista! Lue lisää

pa035386Alkio-opistossa pidetyn Santeri Alkion juhlaseminaarin kuulijat saivat uutta tietoa Santeri Alkiosta, jonka syntymästä on kulunut 150 vuotta.

Professori Kari Hokkanen kertoi vuonna 2008 löydetyistä Santeri Alkion päiväkirjoista, joihin hänen lisäkseen on tutustunut vain muutama ihminen. Päiväkirjat julkaistaan Hokkasen toimittamana joulun kynnyksellä. Hokkanen vastasi hänelle usein esitettyihin kysymyksiin Alkiosta. Kirjoittiko hän jotain yllättävää? Millainen ihminen Alkio oli päiväkirjojen perusteella? Hokkasen mukaan suomalaiset voivat pitää nykyisen mielikuvansa Alkiosta, sillä mitään skandaalimaista päiväkirjojen lehdiltä ei paljastu. Sen sijaan esiin tulee Alkion temperamenttisuus. Sitä kuvatkoon ote syksyltä 1919, jolloin ministeri Alkio oli turhautunut: "Jumalauta, jos minä olisin hallituksen johdossa, täällä hallittaisiin rautaisemmalla otteella. Tässä tuskin viitsii enää olla mukana."

Professori Lasse Kangas kertoi seikkaperäisesti Santeri Alkiosta ja Maalaisliiton linjaratkaisuista. Alkio oli ideologi, jonka poliittinen vaikutus näkyi Kyösti Kallion ja Urho Kekkosen hallitustyöskentelyssä. Alkio-opiston opettaja, tohtori Arja Sahlberg peilasi Santeri Alkion ajatuksia nykypäivään ja käytti esimerkkeinään nykyisen suomalaisen yhteiskunnan tapahtumia.

Seminaarissa tunnelmaa loivat opiston omien opiskelijoiden musiikkiesitykset. Katja Asuinmaa soitti pianoa ja Hanna Halkola huilua. Opiston aulaan rakennettu Santeri Alkio -näyttely houkutteli väkeä tutkimaan Alkion kirjallista tuotantoa ja seuraamaan diaesitystä. Syksyinen täytekakku ja riistapäivällinen maistuivat seminaarivieraille.

Kiitos kaikille osallistujille!

 

Lue professori Lasse Kankaan kolumni Santeri Alkiosta:

http://www.ksml.fi/mielipide/kolumnit/santeri-alkion-syntymapaivana/1218314

 

Lue professori Kari Hokkasen toimittaman Santeri Alkion päiväkirjat osat 1 - 3 -teosesittely:

http://netmarket.edita.fi/cgi-bin/netmarket/webprog/item/page.htm?itemCode1=37-6279-7&;RowNum=3

 

Lue tohtori Arja Sahlbergin blogia:

http://santerialkio.blogspot.fi/2011_06_01_archive.html